Nyomtats

Új képzési lehetõség a facility management szakmának

2017. 05. 23.
Erasmus+, e-learning, innováció, vállalatvezetés
Õsszel startol az öt nyelven elérhetõ Facility Management Academy. Az Erasmus+ forrásból finanszírozott e-learning felület hiánypótló szolgáltatás lesz: lehetõvé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást.

 

Nagyobb összefogás szükséges ahhoz, hogy méltó helyére kerüljön a facility management (FM) mint szakma. Egyelõre kevesen ismerik a létesítményüzemeltetési menedzser pozíciót, és Toronyi András, a WIFI FM trénere szerint a piac nem is fizeti meg kellõ mértékben ezt az összetett tudást. Pedig a cégek számára megéri profi szakembert alkalmazni, aki nemcsak biztosítja a zökkenõmentes mûködést, és energiát spórol, hanem hozzájárul az ügyfél- és a munkavállalói elégedettséghez – hangzott el a WIFI Hungária fórumán.

 

Egy termelõ üzemben az öltözõ tisztasága, a hõmérséklet, a világítás, a beléptetõ rendszer mûködése jelentõs hatással van a dolgozói elégedettségre. Ez is a facility menedzser felelõssége. Hogy mennyire fontos a jó facility management, azt Vajda Márta, a parkolók üzemeltetésével foglalkozó BOE Parking Kft. ügyvezetõ igazgatója egy példával érzékeltette: a tárgyalásra érkezõ ügyfél az elsõ és az utolsó benyomást az iroda parkolóházában, illetve a portaszolgálaton szerzi. Nem mindegy, milyen élmények érik.

 

Összességében a facility menedzser munkája révén javul a dolgozók életminõsége, és nem romlik az épület állaga. Ehhez azonban profi szakemberre van szükség. A mûszaki háttér mellett fontosak a soft skillek – például a tárgyalókészség –, és szükség van jogi és pénzügyi tudásra is.

 

2014-ben a WIFI nemzetközi képzõ központ több tagja fogott össze – bolgár, szerb, osztrák és magyar kollégák –, hogy egy olyan innovatív, többnyelvû online felületet fejlesszenek ki, amely lehetõvé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást. A WIFI Facility Management Akademy egy hároméves, Erasmus+ forrásból finanszírozott, egyedülálló fejlesztés.

 

"Egységes vázú és nyelvezetû e-learning tananyagot alkottunk – a kurzus az EN 15221 európai szabvány köré épül –, így a szakma minden résztvevõje ugyanazt a terminológiát használja majd" – hangsúlyozta Bajai András, a program egyik szakmai lektora, aki szerint a szakmai szervezetek összefogása is nagyon fontos, hogy megfelelõ ismertséget és elismerést kapjon a szakma.

 

Májusban indul a magyar nyelvû képzés tesztje, amihez magyar facility menedzserek közremûködését is várják a fejlesztõk. A nyolc modulból álló online kurzus a tesztelési fázis végeztével – beépítve a visszajelzéseket – várhatóan szeptembertõl lesz elérhetõ. A modulok a szakmai rész mellett gyakorlati feladatokat és tudásellenõrzõ tesztet is tartalmaznak. A tananyag elsajátítása után több kimeneti lehetõséget is kínál a felület: vizsgázhatunk az összes modul végén – a 9. modul maga a vizsgamodul –, vagy akár egy modulból is. A tanulást virtuális osztályterem is segíti, ahol a virtuális osztály interaktív feladatmegoldáson és elõadáson vehet részt, szakmai konzultációt folytathat.

 

Földi Tibor, a program másik magyar lektora, a WIFI Hungária FM trénere szerint a szakmán kívülieknek – például a vezetõknek – is hasznos, ha megismerkednek a facility management alapjaival, hogy jobban átlássák a létesítményüzemeltetés jelentõségét, értékteremtõ lehetõségeit. Ehhez is remek eszköz az új FM e-learning.

 

"Az ingyenes online felület számos lehetõséget kínál a tanulásra mind a pályakezdõknek, mind a szakmában már régóta tevékenykedõknek. A májusi tesztelésre ezúton várják minden érdeklõdõ jelentkezését" – emelte ki Jurcsisin Judit, a WIFI irodavezetõje. "Aki pedig nem csak online tanulással szeretné fejleszteni tudását, azok számára kiváló lehetõség az õsszel induló WIFI nemzetközileg elismert Létesítménygazdálkodási Menedzser tanfolyama."

 

Bõvebb információ:
Jurcsisin Judit, irodavezetõ
jurcsisin.judit@wifi.hu
06 (30) 560 2435

 

FM-képzések igényekre hangolva
Létesítménygazdálkodási menedzser tanfolyamon nemcsak online módon, de tréning formájában is részt vehetnek az érdeklõdõk. Márciusban ismét elindult a WIFI két féléves képzése, mely a munkahelyi elfoglaltságokhoz igazítva péntek délutáni és szombati idõpontban zajlik. A gyakorlatias, kiscsoportos formában tartott képzések fontos része az együttgondolkodás, és persze a részvevõk szakmai kapcsolatai is bõvülnek a foglalkozások látogatásával.
 
Forrás: Piac és Profit

Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret