Nyomtats

A gyakorlat minimum elvárás

2014. 07. 31.
szakmai gyakorlat
A gyakorlat minimum elvárás A munkaadóknál szinte már alapvetõ követelmény, hogy a pozícióra jelentkezõ fiatal rendelkezzen hasonló szakterületen szerzett gyakorlattal. Egyre több cég pedig fontosnak tartja az „utánpótlás-nevelést”, ezért gyakornoki programot indít, jellemzõen végzésközelben járó egyetemistáknak.

 A hazánkban jelen lévõ multik gyakorlatilag mindegyikére jellemzõ ez a gyakorlat, de egyre több hazai vállalkozás dolgoz ki hasonlót. A cél ilyenkor, hogy fizetésért, részmunkaidõben, könnyebb terhelés mellett, mentor vezetésével tanulja meg a szakmát, illetve a cégkultúrát a hallgató, és végzés után a legtehetségesebbeket felvehessék. Ezeknek a programoknak a színvonala és a velük járó munkamennyiség, illetve tapasztalatszerzési lehetõség igen különbözõ, érdemes alaposan utánaérdeklõdni, mibe vág bele az ember.

Az ország legnépszerûbb felsõoktatási intézménye, az ELTE (közel 23 ezren jelentkeztek, ebbõl közel 13 ezren elsõ helyen) is számtalan különbözõ profilú vállalattal áll kapcsolatban (gazdasági, mûszaki, mérnöki, logisztikai, média – Vodafone, Telekom, Metro, Bosch, Mol), és kínál gyakornoki helyeket megpályázásra. De érdemes önállóan is felkeresni vállalatokat, sokan a közösségi médiaoldalukon vagy a honlapjukon is kiemelten hirdetik gyakornoki programjukat.

A diákok is egyre érdeklõdõbbek. A Mol Growww nemzetközi gyakornoki programjára idén például 9000 hallgató jelentkezett, háromezerrel többen, mint egy évvel ezelõtt. A vállalat programja 7 éve indult, és azóta már több mint 1300 olyan diákot alkalmaztak, akik gyakornokként kezdték náluk.

Magyarországról több nagy intézménnyel is kapcsolatban állnak (Mûegyetem, ELTE, SZTE, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem), a fiatalok pedig a program egy éve alatt friss diplomás pályakezdõ bért kapnak.

 

Forrás: metropol.hu

Fotó: MTI


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret