Nyomtats

A siker receptje a szakmai gyakorlat és a sok gyakorlás

2014. 06. 10.
Leonardo, szakmai gyakorlat
A siker receptje a szakmai gyakorlat és a sok gyakorlás Bolvári István 2010-ben az ács Európa Bajnokság meghívásos kategóriájában aranyérmes lett. Ugyanabban az évben egyéniben ezüst-, csapatban pedig bronzérmet szerzett az EuroSkills nemzetközi szakmai versenyen.

 

Leonardo szakmai gyakorlatod alatt alkalmad nyílt német és francia tapasztalatok szerzésére. Ennek volt szerepe a késõbbi sikereid elérésében?

A külföldön szerzett tapasztalatok nagyon sokban hozzájárultak a szakmai fejlõdésemhez. A szakmunkásképzõ iskolát Baján végeztem, emellett nagybátyámnál, Bolvári Józsefnél dolgoztam az iskola mellett, aki ugyanúgy, mint én, Franciaországban tanult és dolgozott. Szóval, sok mindent megtanultam, mégis más külföldön látni a különbözõ technikákat, elsajátítani a különféle fogásokat.

Miben volt más a szakmai gyakorlat, mint az itthoni képzés?

A szakmai gyakorlat során például havonta maketteket készítettünk, így volt arra lehetõség, hogy megtanuljuk a bonyolultabb szerkesztéseket, csomóponti részleteket, fakötéseket, amire itthon sajnos egyáltalán nem volt lehetõségem.

Mi kell ahhoz, hogy valaki sorozatosan ilyen sikeresen szerepeljen a rangosabbnál rangosabb nemzetközi szakmai versenyeken?

A siker receptje a szakmai tapasztalat és a sok gyakorlás.

Mi motivál a versenyeken való részvételre?

Mondhatjuk, hogy szeretem a versenyeket. Szerintem mindenkit érdekel, hogy milyen szakmai szinten áll. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, össze kell mérni a tudásunkat. Emellett egy versenyen való részvétel nagyon jó tapasztalatszerzés, más vidékekre, más országokba látogatunk el és sok új emberrel ismerkedhetünk meg. Tulajdonképpen ez motivál a versenyeken való részvételre.

Milyen ezeknek a nemzetközi versenyeknek a hangulata?

A verseny hangulata számomra mindig komoly, ha egyénileg versenyzek, ugyanis ki kell zárni a külvilágot és csakis a feladat megoldására szabad koncentrálni. Csapatban oda kell azért figyelni a csapattársakra is, hogy egy pillanatig se hátráltassuk, hanem segítsük egymást. Adódott például olyan szituáció, hogy egy burkoló srác segített nekem feladni és összeállítani a tetõszerkezetemet, azután pedig én tudtam neki segíteni ragasztóanyagot keverni, befejezni a feladatát.

Bolvári István

 

Az interjút készítette: Hermándy-Berencz Judit


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret