Nyomtats

Az Erasmus Alumni segít a toborzásban

2014. 11. 14.
Erasmus, Europass, alumni, felsõoktatás, foglalkoztatás, gyakornok, kiválasztás, készségek, minõségi munkaerõ, munkaerõpiac, pályakezdõ, szakmai gyakorlat, toborzás
Új szolgáltatást kínál a Tempus Közalapítvány cégeknek, vállalkozásoknak, intézményeknek és nonprofit szervezeteknek. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végzõ közalapítvány jelenleg 5500 fõt számláló Alumni hálózattal rendelkezik, amelynek tagjai nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ, korábbi Erasmus ösztöndíjas hallgatók.

 

Az Európai Bizottság nemrég tette közzé az Erasmus hallgatók munkaerõ-piaci értékérõl szóló hatástanulmányát. E szerint a külföldön töltött idõszak alatt nem csak a diákok nyelvtudása fejlõdik, hanem megerõsödnek azok a személyiségjegyeik is, amelyeket a munkáltatók 92 százaléka nagyra értékel az új alkalmazottak felvételénél. Ezek: a tolerancia, az önbizalom, a problémamegoldó készség, a kíváncsiság, a saját erõsségek és gyenge pontok ismerete, valamint a határozottság. A tanulmány szerint ráadásul a munkáltatók szemében a külföldi tapasztalat jelentõsége is egyre nagyobb, 2006 és 2013 között 37-rõl 64 százalékra nõtt a fontossága.

Az Erasmus programban 1997 óta vehetnek részt magyar hallgatók, 2007 óta pedig szakmai gyakorlatra is utazhatnak. Mostanra hazánkban évente közel 4500-an élnek ezzel a lehetõséggel, a 2014-tõl indult Erasmus+ programban pedig további növekedés várható a résztvevõk számának tekintetében.
Az Alumni hálózathoz rajtuk kívül csatlakozhatnak a CEEPUS és EGT Alap ösztöndíjprogramban részt vett fiatalok is, akik szintén a Tempus Közalapítványon keresztül folytathatnak külföldi tanulmányokat.

A közalapítvány új, ingyenes szolgáltatása abban segít, hogy a gyakornoki pozíciókat, álláshirdetéseket közvetlenül juttatja el az Erasmus Alumni hálózat tagjai számára, így akár speciális nyelvtudás vagy szakterület esetén is könnyebben egymásra találhatnak a munkáltatók és a nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ fiatalok.
Ennek elõnyeit mutatják be december 4-én, a soron következõ Tempus Üzleti Kávéház címû rendezvényen is, ahová elsõsorban HR szakembereket, cégek, vállalkozások munkaerõ-toborzásért és kiválasztásért, illetve képzésért, oktatási kapcsolatokért felelõs munkatársait várják.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret