Nyomtats

Az Erasmus remek lehetõség a csodák megélésére!

2013. 07. 31.
Erasmus, mobilitás
Az Erasmus remek lehetõség a csodák megélésére! Rétfalvi Flóra egy nemzetközi szervezet, a Young European Leadership alelnöke. Szerinte az emberrel a csodák a komfortzónáján kívül történnek. Ez a csoda számára az Erasmus ösztöndíjjal kezdõdött!

 

Egy nemrég Rólad megjelent cikk kommentjében azt írtad, hogy az életed más irányt vett, mióta leadtad a jelentkezésedet az Erasmusra. Ez mikor történt, és hol töltötted az ösztöndíjas idõszakod?

Immáron három éve annak, hogy bekopogtam az egyetemi Erasmus irodába. Rómába, Olaszországba jöttem, egy LUMSA nevû magánegyetemre.

Mi volt a legviccesebb élményed?

Az elsõ félévben ötödmagammal laktam egy lakásban, mindenki ösztöndíjas volt: egy francia, egy spanyol, két osztrák és én. (Az egész úgy hangzik, mint egy vicc kezdete...) Az egyetlen közös nyelv az olasz volt, de azt egyikünk sem beszélte magabiztosan. Így hát teleragasztgattuk a lakást cetlikkel, hogy minek mi a neve. Képzelhetitek, mennyit nevettek a vendégeink, akik még a törölközõn is sárga postitot találtak...

Mivel gazdagodott a szakmai tudásod, személyiséged, nyelvtudásod?

Rengeteget tanultam egy másik nyelvrõl, másik kultúrákról és végül, de nem utolsósorban önmagamról. Az embernek óhatatlanul árnyaltabbá válik a személyisége, amikor meg kell tanulnia önmagát egy másik, számára idegen nyelven kifejezni.

Mennyire volt módod megismerkedni a helyi szokásokkal, emberekkel?

Külföldi ösztöndíjasként sok olyan programot ajánlott a helyi Erasmus iroda, amely egyrészt segített abban, hogy más, hozzánk hasonló ösztöndíjassal alakíthassunk ki barátságokat Európa minden tájáról. Másrészt remek lehetõségeket kínált arra, hogy kicsit jobban megismerjük Rómát, sõt Olaszország más tájait is. És hát ezen felül az olaszok olaszosan vendégszeretõek és barátságosak, ami sok nevetést hozott az életembe.

Mit üzensz a leendõ ösztöndíjasoknak?

Úgyhogy, jelentkezésre fel!:)

Mivel foglalkozol most? Hogy tudod hasznosítani az erasmusos tapasztalataidat?

Jelenleg három dolog tölti ki a mindennapjaimat. Most fejezem be a mesterképzésemet itt, Rómában, ahonnan nem tudtam elszakadni az Erasmus után. Másrészt a meggyõzés, a hatékony kommunikáció, a beszédírás és a public speaking tudományát tanítom az itteni egyetemen és azon kívül. Harmadrészt alelnöke és aktív tagja vagyok egy nemzetközi alapítványnak, amit Young European Leadershipnek hívnak. Azon dolgozunk, hogy egy szakmailag felkészült, nemzetközileg együttmûködõ, lelkes, Európa iránt elkötelezett fiatalság szerepét erõsítsük, hogy képviselhessék a véleményüket Európa és a világ vezetõi elõtt. Az Erasmus csodás élmény, meghatározó mérföldkõ és sorsfordító lehetõség volt az életemben. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy részt vegyen benne.


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret