Nyomtats

Az Europass önéletrajz használata ma már szinte alapkövetelmény

2013. 04. 08.
Europass, munkaerõpiac, önéletrajz
Az Europass önéletrajz használata ma már szinte alapkövetelmény Ha Nyugat-Európában egy állásra jelentkezõnek nincs Europass életrajza, az olyan, mintha nem is pályázott volna – véli Feleki Katalin. A Work Force munkaerõ-közvetítési üzletág vezetõjét az ilyen formátumú önéletrajzokkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük.

 

Kezdjük talán azzal a kérdéssel, amely minden álláskeresõt a legjobban érdekel: mennyire hasznos az Europass CV a gyakorlatban az Önökhöz érkezõ visszajelzések alapján?

Az Europass használata ma már szinte alapkövetelmény, mivel biztosítja az önéletrajzok egységességét, átláthatóságát és összehasonlíthatóságát, ezzel pedig megkönnyíti a vállalati HR generalista, személyzeti tanácsadó és kiválasztási specialista dolgát. Õk ugyanis arra törekszenek, hogy minél kevesebb fejtörést okozzon számukra az életrajzok feldolgozása, hiszen napi szinten akár több százat is át kell nézniük. Mondok egy konkrét példát: elõfordul, hogy a kiválasztással foglalkozó tanácsadónak csak egy-egy konkrét elvárás meglétét kell ellenõriznie. A hatékony munkavégzés szempontjából nem mindegy, hogy száz egységes formátumú életrajzban, azok hatodik pontjában kell azt keresnie, vagy több különbözõ formátumú önéletrajzot kell áttekintenie, és azokból egyenként kell kimazsoláznia a szükséges információt.

Ennek ellenére sokan továbbra is sokféle egyéni CV-t adnak be. Vannak esetleg olyan tipikus hibák, amelyek az Europass használatával elkerülhetõk lennének?

Az alternatív önéletrajzokból több esetben nem derül ki világosan, hogy konkrétan mennyi ideig és milyen pozícióban dolgozott a jelentkezõ a korábbi munkahelyein és milyen feladatokat látott el. Olykor nem egyértelmû az sem, hogy a jelölt elvégezte-e az adott felsõoktatási intézményt vagy csak járt oda, megszerezte-e a diplomát vagy a nyelvvizsga hiánya miatt csak államvizsgát tett. Egyre ritkábban ugyan, de elõfordul az is – fõleg fizikai munkavállalók vagy idõsebb jelentkezõk körében –, hogy a CV egy egy-kétoldalnyi leíró szöveg minimális tagoltsággal. A nyelvtudás esetében pedig gyakran csak annyit jegyeznek meg a jelentkezõk, hogy például középfokú nyelvvizsgájuk van. Ez nagyon csalóka lehet, mert hiába van valakinek nyelvvizsgája, ha azt tíz évvel ezelõtt szerezte, és azóta nem használta a nyelvet. Ezzel nemcsak magát csapja be, hiszen egy interjú során azonnal kiderül a nyelvtudás szintje. A lényeg az, hogy most milyen szinten áll a nyelvtudása, beszélni is tud magabiztosan vagy csak szakmai szöveget képes olvasni és megérteni, aktív vagy passzív az a „középfokú szint”.

Visszatérve az Europass CV-re, említette, hogy ez ma már csaknem alapkövetelmény. Ehhez képest milyen mértékben élnek vele a magyar álláskeresõk?

Még mindig kisebb arányban, mint nyugat-európai társaik. Mindazonáltal a nemzetközi és személyzeti tanácsadó cégek léte, munkája eredményeként egyre inkább teret nyer ez a típusú önéletrajz, azaz már itthon is egyre több jelentkezõ használja.

A külföldi munkaadók mennyire várják el az Europasson alapuló CV-ket? Mely országokban jellemzõ ez leginkább?

Az EU nyugat-európai részén ez nem is kérdés: ha a jelentkezõnek nincs Europass CV-je, az olyan, mintha nem is pályázott volna. Ha alternatív formátumot használ, formai és alaki hiányosságokra hivatkozva könnyen kizárhatják. Tapasztalatom szerint ez egyébként már benne is van a nyugat-európai országok multinacionális cégeihez történõ jelentkezés feltételrendszerében. Ettõl függetlenül egyes ügyfelek az önéletrajzot Word, az iskolai végzettséget igazoló és egyéb mellékleteket pedig pdf formátumban kérik. Itt sem mindegy, hogy a jelölt által beszkennelt dokumentum hogyan jelenik meg.

Mely ágazatokban, szakmákban a legelterjedtebb az Europass CV, illetve jellemzõen milyen iskolai végzettségûek használják ezt Magyarországon?

Nem igazán lehet külön ágazatot vagy szakmát megjelölni ilyen szempontból. A végzettséget tekintve jellemzõen olyan, fõiskolát vagy egyetemet végzõ, idegen nyelveket beszélõ álláskeresõk élnek ezzel az önéletrajzzal, akik már nemzetközi szintû kitekintéssel is rendelkeznek. Összességében az Europass CV hiányát már csak azok engedhetik meg maguknak, akik igazgatói vagy menedzsment, szenior felsõ vezetõi szintû tanácsnoki és tanácsadói, illetõleg nagyon kreatív állásokra pályáznak. Ide tartoznak még azok a külföldön tanácsadói, szolgáltatatói tevékenységet biztosító specialisták (például szabadúszó IT tanácsadók), akik projekt alapon, napi- vagy óradíjas konstrukcióban végzik feladataikat. Igaz, még esetükben is elvárás lehet egy rövidített, általános Europass önéletrajz, viszont itt további, mélyebb szakmai projektprofilt is kérnek a leendõ munkáltatók.

Milyen tanácsokat adna az Europass CV megírásához? Milyen buktatókra kell figyelni?

Elõször is idõt kell szánni arra, hogy a megfelelõ fotó kerüljön az önéletrajzba. Sokan olyan elõnytelen fotót csatolnak, ami inkább negatív, és nem ad hozzá a jelölt pályázati anyagához. A szakmaiságon kívül fontos az elsõ benyomás, a megjelenés is. Olyan képeket például, ahol más személy vagy egyéb dolog van a háttérben, nem szabad használni. Másrészt az Europass alapú CV-ben sem kell minden lehetséges rovatot kitölteni. Vannak olyan rovatok – mint például a személyes és mûvészi képességek –, amelyek nem feltétlenül részei egy önéletrajznak. Ezeket csak olyan álláslehetõségekre jelentkezõk számára javasolt kitölteni, akik olyan pozíciókra pályáznak, ahol ezen információ hozzáadott értékkel bírhat a pályázat elbírálása során.

Összességében tehát ki lehet-e jelenteni, hogy aki rendelkezik Europass CV-vel, az nagyobb eséllyel indul a külföldi álláskeresésnél?

Mivel, mint jeleztem, ennek használata ma már szinte alap, ezért önmagában már nem igazán növeli az esélyeket. Ezzel együtt számunkra, szakmabelieknek egyáltalán nem mindegy, milyenek tartalmilag és formailag azok az önéletrajzok, amelyeket nagy számban kapunk egy-egy pályázat során. Ezt figyelembe véve mindenképpen javasoljuk, hogy minden jelentkezõ használja az Europass CV formátumot.

 

 

Az interjút készítette: Wéber Balázs


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret