Nyomtats

Csaknem 800 hallgató tanulhat duális képzésben 2015-tõl

2014. 12. 18.
duális képzés, együttmûködés, felsõoktatás
Csaknem 800 hallgató tanulhat duális képzésben 2015-tõl Csaknem 800 hallgató kezdheti felsõoktatási tanulmányait duális képzésben 2015 szeptemberétõl - mondta el Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár december 16-án Budapesten. Hozzátette: a számadatok nagyon biztatóak, hiszen 17 felsõoktatási intézmény jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint 200 vállalattal kötöttek megállapodást.

A duális képzéseket ismertetõ sajtótájékoztatón dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is felszólalt, kiemelve: rendkívül fontos folyamat indul el a magyar felsõoktatásban azzal, hogy az oktatáspolitika megértette a duális képzés jelentõségét, és a németekhez, illetve az osztrákokhoz hasonlóan a gazdasági élethez közelíti az oktatást.

Palkovics László elmondta: az elsõ duális képzések 2008-ban indultak a Kecskeméti fõiskolán, és a tapasztalatok nagyon biztatóak voltak. A képzések határozottan sikereseknek bizonyultak, hiszen csaknem nulla volt a lemorzsolódók aránya, és a hallgatók motivációja, valamint eredményessége is magas volt. Az ez évi törvénymódosítás lehetõvé tette a duális képzést, amely egy új képzéstípusként a 2015/2016-os tanévben indul majd elõször.

Az államtitkár kiemelte: az eddigi számadatok nagyon biztatóak. Eddig 17 felsõoktatási intézmény – köztük nyolc egyetem és kilenc fõiskola – jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint 200 vállalattal kötöttek együttmûködést. Ennek eredményeként 772 hallgató kezdheti meg felsõoktatási tanulmányait 2015 szeptemberétõl duális képzésben. A 17 intézményben agrár, gazdaságtudományi, informatikai és mûszaki területen összesen 65 duális képzési szak indítási szándékát jelezték. Mind a meghirdetett hallgató helyek számában, mind az indítandó szakok tekintetében a mûszaki terület emelkedik ki, ahol a duális képzésben résztvevõk 60 százaléka tanulhat majd. A legnépszerûbb képzés a gépészmérnök, melyet nyolc intézményben is indítanának duális képzésben.

A nagyobb megterhelés hamar megtérül

Palkovics László arról is beszélt, hogy a duális hallgató képzési ideje 48 hét lesz tanévenként, melybõl körülbelül ugyanannyi idõt tölt a vállalatnál – 22 hetet –, amennyit a felsõoktatási intézményben is. A szorgalmi idõszakot a nappali munkarendû hallgatóval együtt végzi az egyetemen vagy fõiskolán szeptember-november és február-április hónapokban, míg a vizsgaidõszak és a téli/nyári szünet alatt részt vesz a vállalati oktatásban és gyakorlaton. Az államtitkár hozzátette: nem az egyetemi tanulmányait csökkentették a hallgatónak, hanem azok mellé helyezték a vállalati képzést, így a duális képzésben résztvevõknek jóval nagyobb megterheltséggel és munkával telik majd a képzésük, ám ez hamar vissza is térül.

A duális képzésben részt vevõ hallgatónak díjazás is jár

Kiemelte: a vállalat a hallgatóval hallgatói munkaszerzõdést köt. Ennek alapján a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót, amelynek mértéke havonta legalább a minimálbér 60 százalékát kell elérnie. Kérdésre hozzátette: a szerzõdésben a hallgató és a munkáltató is vállalja, hogy a képzést végig viszi, és abban is megállapodnak, hogy mi történik akkor, ha a hallgató nem teljesíti a megszabott feltételeket. Bár a hallgató kiléphet a duális képzésbõl, és visszatérhet a „normál” alapképzésbe, a hazai és a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy erre kevés a példa, és minimális a hallgató lemorzsolódás – jegyezte meg Palkovics László. Kérdésre válaszolva hozzáfûzte: a képzés befejezése után nincs kötelezve a vállalat arra, hogy a hallgatót foglalkoztassa, és a hallgatónak sem kell az adott cégnél elhelyezkednie.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az alapszak akkreditációja nem változik a duális képzésben, és a hallgató diplomája megegyezik majd az alapszakos diplomával, amelybe külön betét kerül arról, hogy duális képzésben végzett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: rendkívül fontos folyamat indul el a magyar felsõoktatásban. Bízik abban, hogy a duális képzés sikeres lesz, és a jövõben bõvülni fog a képzés, valamint a képzéshez kapcsolódó vállalati kör.

Hogyan lehet majd jelentkezni a duális képzésekre?

A duális képzési formájú szakokra a 2015-ös felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni, amely két szakaszból áll majd: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételibõl. A felvételi tájékoztatóban lábjegyzetben tüntetik majd fel, ha a meghirdetett szak duális formában is indul, és a vállalati partnereket is felsorolják.Forrás: edupress
Fotó: MTI/Kovács Attila


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret