Hírek

Nyomtatás

Duális képzés a Boschnál: megtérül az oktatásba fektetett pénz

2014. 01. 30.
duális képzés
Duális képzés a Boschnál: megtérül az oktatásba fektetett pénz Az OECD a héten hozta nyilvánosságra Magyarországról szóló, legfrissebb jelentését. Ebben a szervezet megállapítja: a bevezetett duális szakképzésben fontos szerepet játszanak a céges tanműhelyek: az, hogy a diákok cégeknél, szakemberek mellett sajátíthatják el a szakmájukat, segít a későbbi elhelyezkedésben.

A Bosch csoport a mérnökszakma támogatása mellett nagy jelentőséget tulajdonít a technikusok és szakmunkások magas színvonalú képzésének is. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárában az idei tanévben 24 diák kezdte meg üzemi gyakorlatát, s az első félév sikeresen zárult.

Az OECD nemcsak a magyar országjelentésében foglalkozott a szakképzés és a gyakorlati képzés fontosságával, hanem az oktatásról szóló legutóbbi jelentésében is megerősítette: megtérülnek az oktatás fejlesztését és a fiatalok foglalkoztathatóságának javítását célzó befektetések. A miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában 2012 szeptemberében két Bosch-osztályban kezdték meg a gyártósori gépbeállítók és mechatronikai technikusok képzését. A 24 diák az első tanévet az iskolában töltötte az elméleti alapismeretek megszerzésével, 2013 szeptemberétől pedig már heti kétszer gyakorlati képzést is kap a Boschnál.

A gépbeállító tanulók a Bosch 3 lépcsős betanulási programjában vesznek részt, melynek első lépése egy moduláris képzés, ezt követi a rendszer-szemléletű képzés a tanulószigeten, harmadik lépésként pedig Bosch szakemberei mellett tanulhatják meg a szakmát.

A mechatronikai technikus szakképesítésben végzett technikusok alkalmassá válnak például a mechatronikai berendezések javítására, gépek és rendszerek összeépítésére, elektromos, pneumatikus, hidraulikus irányítások felépítésére és tesztelésére, valamint ipari gyártórendszerek üzemeltetésére. A tervek szerint a jövő tanévben már 96 diák gyakorlati képzését tudják ellátni a miskolci Bosch gyárban.

Forrás: infovilag.hu

Fotó: Kulcsár Szabó Gergely