Nyomtats

Duális képzést indít a BGF és a Siemens

2014. 12. 10.
duális képzés, felsõoktatás, szakmai gyakorlat
Duális képzést indít a BGF és a Siemens 2014. december 8-án együttmûködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Fõiskola és a Siemens Zrt., így 2015 szeptemberétõl a világ egyik vezetõ technológiai cégénél tölthetik szakmai gyakorlatukat a BGF duális képzésben részt vevõ hallgatói.

Az együttmûködési megállapodás értelmében a német tulajdonú vállalat a Fõiskola öt elsõéves nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakos hallgatójának biztosít a 2015/16-os tanévtõl gyakorlati képzési helyet. Ez idõ alatt a hallgatók évente 22 hetet töltenek a vállalatnál, valamint a 7. féléves kötelezõ szakmai gyakorlatukat is a Siemens Zrt-nél végzik majd, így összesen több mint másfél év szakmai tapasztalatot szerezhetnek tanulmányaik során. Képzésük teljes idejére munkadíjat kapnak a vállalattól, és egyes tantárgyak követelményeinek is a cégnél tanultak, tapasztaltak alapján kell eleget tenniük.

Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Fõiskola rektora a megállapodás kapcsán elmondta, a BGF kiemelt figyelmet fordít arra, hogy képzéseit, az állami és a versenyszféra vezetõ vállalataival együttmûködve, a munkaerõ-piaci igényeket szem elõtt tartva alakítsa ki. Ezt szolgálja a duális képzések bevezetése, megerõsítése a Fõiskolán. Az együttmûködést pedig továbbiak követik majd, hiszen 2015 szeptemberérõl a BGF öt alapképzési szakon (gazdaságinformatikus, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, valamint turizmus-vendéglátás) mintegy 25-30 vállalkozással együttmûködve tervezi duális képzések indítását.

„A Siemens számára döntõ fontosságú, hogy munkatársai a megfelelõ képzettséggel rendelkezzenek, mert ez alapján vagyunk képesek új termékeket és rendszereket a piacra dobni. Nekik köszönhetjük, hogy sikeresen mûködhetünk a villamosítás, az automatizálás, a digitalizálás, valamint az egészségügy területén” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az aláírás kapcsán. „Németországban több mint 120 éves tapasztalattal bírunk a duális képzésben, Magyarországon pedig csaknem 20 éve elsõként indítottuk útjára a német minta alapján kialakított rendszert. A mostani megállapodás aláírása ismét fontos mérföldkõ a cég életében, hiszen az immár harmadik éve mûködõ duális szakképzés után újra belépünk a felsõoktatás területére is” – tette hozzá.

A BGF nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakára jelentkezõ és a duális képzés iránt érdeklõdõ hallgatók közül a Siemens Zrt. várhatóan 2015 júniusában választja ki azokat, akikkel hallgatói munkaszerzõdést köt.

Forrás: Gazdasági Rádió


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret