Hírek

Nyomtatás

Egész életen át tartó tanulás

2014. 03. 06.
munkaerőpiac, szakmai gyakorlat
Egész életen át tartó tanulás Mintegy harminc külföldi tanár és diák vendégeskedett Kaposváron az Eötvös szakközépiskolában, az 'Egész életen át tartó tanulás' program keretében. A fiatalok a későbbiekben akár kaposvári cégeknél is tölthetik majd gyakornoki idejüket.

A Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumnak a Leonardo da Vinci Partnerségek projektje, mely röviden az “InPath” címet viseli az Európai Bizottság és a Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás program keretében valósul meg 2012 és 2014 között. A projekt koordináló feladatait Németország látja el; Magyarország, Románia, Szlovénia és Törökország partnerként vesz részt a programban.

A partnerség 16 és 22 év közötti magyar és külföldi iskolák diákjainak kínál lehetőséget, hogy készségeiket és kreativitásukat felhasználva (multi)nacionális csapatokban dolgozzanak és kulturális ismereteiket bővítve csatlakozzanak az európai munkaerőpiachoz. A projekt a szakképzés nemzetközi aspektusainak támogatását célozza és növeli a szakmát tanuló diákok foglalkoztatási lehetőségeit.

Február 23. és 28. között került sor a magyar mobilitásra. A kétéves projekt negyedik állomása volt a mintegy 30 külföldi tanár és diák kaposvári látogatása.
A program tartalmas volt, hiszen nemcsak a projektfeladatok elvégzése szerepelt a heti munkarendben, hanem kulturális és történelmi látványosságban is volt része a projektben dolgozó német, román, szlovén, török és magyar résztvevőknek.

A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány és a Videoton Elektro-Plast Kft. csendestársként vesz részt a projektben. A Közalapítvány képes összeállítással informálta a résztvevőket a Központ tevékenységéről, a régióban betöltött szerepéről, későbbi céljairól. A Videoton a készülő kiadványban is szerepel egy részletes cégbemutatkozással készült, illetve a látogatás során körbevezették a résztvevőket a cég épületeiben, így bepillantást nyerhettek az egyes termékek munkafolyamataiba.

A készülő angol nyelvű végtermék egy nyomtatott és elektronikus útmutató, mely hasznos információkat nyújt a projektben részt vevő országokról, régiókról, valamint a kaposvári és külföldi cégek gyakornokoknak kínált lehetőségeiről, a gyakornokokkal szemben támasztott elvárásairól. Ezenfelül segítséget nyújt az önéletrajz, álláspályázat megírásában is. A hazai és külföldi gyakornokok számára gyakornoki helyet biztosító több tíz külföldi cég mellett kilenc kaposvári cég is szerepel az útmutatóban.

A szakmai munka mellett a külföldiek megismerkedhettek a régió és Magyarország néhány nevezetességével. A hét során megtekintették a Rippl-Rónai Villát, a Lovas akadémiát és egy egész napos kirándulást tettek Keszthelyre, ahol a Festetics Kastély megtekintésén túlellátogattak a Babamúzeumba, a Történelmi Panoptikumba és megcsodálták a Guiness rekorder Csigaparlamentet is. Hazafelé a Balaton part mentén jöttek, így lehetőségük nyílt megtekinteni a balatoni panorámát Fonyódon.

 

Forrás: kaposvarmost.hu