Nyomtats

Elengedhetetlen a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat

2013. 09. 30.
együttmûködés, felsõoktatás, szakmai gyakorlat
Elengedhetetlen a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat A hazai szakemberek és a munkáltatók arra próbálják felhívni a fiatalok figyelmét, hogy már tanulmányi idejük alatt érdemes szakmai gyakorlatra szert tenni, a munkatapasztalattal rendelkezõ frissdiplomásokat ugyanis elõnyben részesítik a munkavállalásnál. A szeptember 26-án startolt kétnapos HVG Állásbörzén 150 kiállító ötezernél is több képzési és állásajánlattal, karrierépítést támogató elõadásokkal, személyes tanácsadásokkal, valamint próbainterjú és próbanyelvvizsga lehetõségével várja a látogatókat.

 

Annak ellenére, hogy a diplomások száma egyre növekszik, a fiatalok foglalkoztatási mutatójában ez a hatás még alig érzékelhetõ; az elmúlt évtizedben a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája szinte folyamatosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint külföldön is hasonló a helyzet, az Unióban ugyanis 23 százalékos a 25 éven aluliak munkanélküliségi mutatója. A hvg.hu-nak a humánerõforrás-szolgáltató szektor szakértõjeként a HVG Állásbörze fõszervezõje, Hajdú Csongor elmondta, hogy a vállalatok legtöbbször azokat a pályakezdõket részesítik elõnyben, akik már tanulmányi idejük alatt szakmai gyakorlatra tettek szert – még akkor is, ha ez a munkatapasztalat csupán néhány hónapos volt. A cégek ugyanis általában olyan munkavállalókat szeretnének alkalmazni, akiknek nem jelentenek gondot a munkával járó kötöttségek, sem pedig a határidõk, ugyanakkor már van némi fogalmuk a csapatmunkáról, és felelõsséget tudnak vállalni a rájuk bízott feladatokért, nem mellékesen pedig reálisabb a bérigényük is – emelte ki a szakember.

Ezt szem elõtt tartva az Audi Hungaria Motor Kft. gyakornoki programjával már a hallgatókat is meg szeretnék szólítani. Az utánpótlás kinevelése érdekében a vállalat évente több mint 350 hallgatóval köt szakmai gyakorlatra vonatkozó szerzõdést, akik közül tavaly 108 fiatalt vettek fel fõállású munkatársnak – errõl Takács Udvari Csongor, az Audi személyügyi marketing szakembere beszélt az Edupressnek, aki egyúttal felhívta a figyelmet a pályakezdõknek szóló Audi International Trainee Programra is. „Ez által a fiatalok egy év alatt 4 szakterület különbözõ projektjeiben dolgoznak, elsõ kézbõl ismerkedhetnek meg vállalatunk struktúrájával és folyamataival, egyedülálló kapcsolati hálót építhetnek ki; nemcsak szakmailag fejlõdhetnek, de termelési tréningeken testközelbõl is megtapasztalhatják, hogyan készülnek prémium kategóriás termékeink, munkájukat pedig egy mentor is végigkíséri, aki a menedzsment körébõl kerül ki” – magyarázta Takács Udvari Csongor. Az Audi Hungaria Motor Kft. csapata idén is már több mint ezer új munkatárssal bõvült, így elérték a bûvös 10 ezres határt. Jelenleg is több mint ötven nyitott pozíciójuk van, így a vállalat vezetõsége várja a mûszaki, gazdasági, logisztikai, vagy akár IT végzettséggel és német nyelvtudással rendelkezõk jelentkezését.

A HVG tavalyi statisztikája szerint az üzleti képzésben részt vevõ frissdiplomások közül a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (SZIE-GTK) végzettek kezdõ fizetése a legmagasabb, az intézmény ugyanakkor bõven bocsájt ki a banki, közigazgatási és agrárszektor részére is magasan kvalifikált végzetteket – magyarázta az Edupressnek Káposzta József, a SZIE GTK dékánja. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetem legnagyobb karaként 9 alapszakkal, 12 mesterszakkal és 2 doktori képzéssel várják leendõ hallgatóikat, akik számára az is vonzó lehet, hogy a kar több mint ezer vállalati partnerrel rendelkezik, akik szakmai gyakorlati helyeket biztosítanak a fiatalok részére. A dékán azt is kiemelte, hogy az alapszakosok esetében fontosnak tartja, hogy a 13 hetes gyakorlati idõ alatt a fiatalok külföldi tapasztalatot szerezzenek, kapcsolatokat építsenek, illetve nyelvet gyakoroljanak. „Így tudják még inkább emelni a GTK-n megszerzett piacképes diploma értékét” – tette hozzá.

Forrás: Edupress

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret