Nyomtats

Erasmus + LELLE projekt - TANULJUNK MEG TANULNI!

2017. 09. 19.
Erasmus+, együttmûködés, nemzetközi tapasztalat, nemzetköziesítés
Ugye hallottuk már, hogy az egyetem nem az életre készít fel? Ugye sokan hallottuk és tapasztaltuk, hogy az állásinterjúkon és a munkában nem a tananyagot kérdezik, hanem a kompetenciáinkat vizsgálják? Felmerült már bennünk a kétség, hogy nem tudunk kritikusan gondolkodni, nem vagyunk jó probléma megoldók? És éreztük már valaha azt, hogy az alkalmazott tanulási stratégiánk nem hatékony?

 

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói és támogatói csapata is gyakran szembesült ezekkel a kérdésekkel, ezért úgy döntöttek, hogy változtatnak ezen!

 

Ennek a folyamatnak az eredménye az ERASMUS+ program keretében támogatást nyert “LELLE - Let’s learn how to learn!” nemzetközi projekt, amelyben a Pannon Egyetem vezeti az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. (HU), a BEST Institut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH (AT), az Open University of the Netherlands (NL), és a Wroc³aw University of Economics (PL) által alkotott konzorciumot.

 

A projekttagok célja, hogy versenyképesebbé váljanak a nemzeti és nemzetközi felsõoktatási térben. Tudjuk, hogy ezt a célt akkor érhetjük el, ha a képzési kínálat vonzó és kiemelkedõ minõségû, legfõképpen pedig a sikeresen elhelyezkedett frissen végzett diplomások számával mérhetõ. A hiányzó tanulási készségek tanításával a felsõoktatási intézmények felkészítik a hallgatóikat a munkaerõpiacra, hogy jó munkaerõvé váljanak, és ne okozzon gondot a munkahelyükön kijelölt, sokszor újszerû feladatok hatékony elvégzése.

 

A négy partnerországban empirikus kutatást végeztek multinacionális, kis- és középvállalkozások, valamint oktatással, tréningekkel foglalkozó cégek körében, és az eredmények alapján a projekt középpontjába a következõ tanulási készségek kerültek: a saját tanulási folyamat menedzselése, a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás.

 

A LELLE – projekt nagy vállalása volt, hogy kísérletet tegyen a kutatásban feltárt, a felsõoktatási tantervi programok és a munkaadók által elvárt képességek közötti szakadék csökkentésére.

 

Ezért a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán és a Wroclaw Gazdaságtudományi Egyetemen két féléven keresztül az Üzleti Kommunikáció, a Felelõsségvállalás üzleti aspektusai, Utazási irodai menedzsment és Szállodai menedzsment kurzusok tematikáiba a problémamegoldást és a kritikus gondolkodást fejlesztõ tréninganyagot integrálták egy pilot (kísérleti program) keretében. A kurzusokat megelõzõ és követõ mérések egyértelmûen kimutatják, hogy a LELLE-projektben kidolgozott, tantárgyakba integrálható módszerek segítségével fejlõdik a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás is. A saját tanulási folyamat menedzseléséhez pedig egyéni coaching alkalmakat és mentorálást biztosítottunk.

 

A LELLE partnerek 2017 augusztusában az egy hetes balatonalmádi Summer Camp keretében az eredmények, tapasztalatok alapján összeállították a LELLE KIT Kézikönyvet.

 

A projekt eredményeit 2017. szeptember 26-án a LELLE Nemzetközi Konferencián mutatják be a Pannon Egyetem Kõszegi Kampuszán. A konferenciára regisztrálni az alábbi linken lehet: https://www.surveymonkey.com/r/lelleconf

 

A projekttel kapcsolatos további információk a http://lelle.gtk.uni-pannon.hu honlapon érhetõk el.

 

Forrás: vehir.hu


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret