Nyomtats

Erasmus+ Program a duális szakképzés támogatására

2015. 10. 01.
Erasmus+, duális képzés
Magyarországon az Szht. és a szakképzési törvény módosítása alapján megindult a vállalati gyakorlati szakképzéshez kapcsolódó tanulószerzõdéses rendszer kiterjesztése. Ehhez az úgynevezett „duális” képzési rendszerhez egyre több vállalat kapcsolódik, azonban fontos feladat a rendszer további fejlesztése, illetve a bevont vállalatok számának további növelése.

 

A duális képzés elterjesztése Európában is prioritás. A „Nemzeti hatóságok a tanulószerzõdéses gyakorlati képzésért” (2014/C 87/07) Európai Uniós pályázati felhívás célja a szakmai alapképzési rendszerekhez tartozó tanulószerzõdéses gyakorlati képzés bevezetésének vagy korszerûsítésének támogatása. A pályázaton támogatásban részesült a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal koordinációjában, osztrák-magyar partnerség keretében megvalósítandó ERASMUS+: VET-SAT projekt (Vocational Education and Training: Support for the Apprenticeship Take-up).

A megvalósítandó Erasmus+ Program célja, hogy az osztrák rendszer elemeit áttekintve, segítse a hazai vállalati gyakorlati tanulószerzõdéses rendszer további fejlesztését, a bevont vállalatok és a megkötött tanulószerzõdések számának további növelését, a hazai kamarák, az MKIK és a NAK bevonásával. Fontos lépés egy olyan praktikus eszköz kialakítása, amely vonzóvá és kiszámíthatóvá teszi a tanulószerzõdéses gyakorlati képzési rendszer bevezetését. Ennek megfelelõen a projekt során megvalósul a hazai tanulószerzõdéses rendszer áttekintése, és az elérhetõ tanulmányok, szakmai anyagok alapján egy, a bevonandó vállalatok számára kialakítandó költséghatékonyságot mérõ kalkulátor kifejlesztése, amely több nyelven, több tagállamban is használható. A kalkulátor a tervek szerint konkrét, gyakorlati támogatást nyújt majd a kamaráknak ahhoz, hogy a vállalatok számára meggyõzõ adatokat biztosítson a tanulószerzõdéses diákok felvételére, tanulószerzõdés kötésére. A pályázat második célja a tanulószerzõdések kiterjesztése kísérleti jelleggel olyan szektorok felé, amelyekben jelenleg nem létezik tanulószerzõdéses képzés, ilyen például a pénzügyi szektor. A projekt az elért eredmények disszeminációjával, valamint egy fejlesztésre vonatkozó akcióterv kidolgozásával zárul.

Magyar partnerek: NGM, MKIK, NAK, NGTT (Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács).

Osztrák partnerek: Szövetségi Tudományos, Kutatási és Gazdasági Minisztérium; Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara; BBRZ Szolgáltató Csoport.

A projekt idõtartama: 24 hónap

A cikk szerzõje: Jankó Tamás

Forrás: Szak- és Felnõttképzés, Tanévnyitó 2015/16

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret