Nyomtats

Erasmus program

2016. 08. 27.
Erasmus, Erasmus+, foglalkoztatás, gyakorlati képzés, képesítés, minõségi munkaerõ, szakképzés
Elsõsorban a hátrányos helyzetû fiatalokat szeretné a munkaerõpiacra juttatni a Szombathelyi Képzõ Központ által koordinált magyar-osztrák-olasz-angol konzorcium. Ennek érdekében speciális tréninget és tananyagot dolgoztak ki. A 211 ezer eurós uniós támogatást elnyert projekt zárórendezvényét ma tartották Szombathelyen.

Ha munka van, minden van, ha meg nincs, akkor baj van. Ez nagyon fontos, munkával megy elõre a világ.- 
Ezért minden olyan projekt, amely az elhelyezkedést segíti, fontos Szombathely számára, mondta a SzoCoT, azaz a szociális kompetencia képzés és tréning kétéves pályázati program záró sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar polgármester. A projekt során hátrányos helyzetû, 16-36 éves fiatalok számára dolgoztak ki felzárkóztatási programot.
Bálint András ügyvezetõ, Szombathelyi Képzõ Központ
A programnak két célja volt, az egyik, hogy a fiatalok munkaerõpiaci reintegrációját egy 1 hónapos tréninggel segítsük, a személyiségfejlesztésüket, egyéb mentális fejlesztésüket, a másik az volt, hogy ezeket a trénereket, akik ezt a munkát elvégzik, a szakmai feladatgyûjteményeket használni tudják ennél a speciális célcsoportnál.

A magyar, osztrák, olasz, és angol együttmûködéssel megvalósult projekt során kiderült, a résztvevõ országok hasonló problémával küzdenek a célcsoportot illetõen.

Graham Wood projektmenedzser, NGI, Anglia
Ennek az együttmûködésnek az a célja, hogy a különbözõ országok ötleteit összegyûjtse, és együtt megoldásokat találjunk a problémákra. A projekt keretében rengeteg jó ötletet hallottunk a magyar, az osztrák, az olasz partnerektõl. Ezek integrálása a legfontosabb feladatunk. A program során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok még nem munkakészek, most segítünk nekik abban, hogy el tudjanak helyezkedni.

Az alacsony iskolai végzettségû, tanulási nehézségekkel, szociális és akár mentális problémákkal küzdõ fiatalok számára kidolgozott, speciális felzárkóztatási tréning várhatóan a magyar és a programban részt vevõ országok munkaerõpiacán is hasznos segítség lesz.

Hollósi Szabolcs ügyvezetõ, LEED Helyi Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztési Kft.
A foglalkoztatási paktumok területén úgy tudnánk ezt a programot használni, hogy mielõtt valakit, egy munkanélkülit elküldünk egy képzésre, ami nem is biztos, hogy passzol az õ adottságaihoz, céljaihoz, el lehetne nála végezni, és felkészíteni orientációként, egyfajta útkeresésként.

A hátrányos helyzetû, eddig inaktív fiatalok a felzárkóztatás után egyéni karriertervet dolgoznak ki. Szombathelyen a programba bevont résztvevõk közül öten már elhelyezkedtek.

 

Forrás: Szombathelyi7.hu


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret