Nyomtats

Erasmus szakmai gyakorlat – Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek

2013. 10. 01.
Erasmus, munkaerõpiac, szakmai gyakorlat
Erasmus szakmai gyakorlat – Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek Szabó Dániel még meg sem kapta a diplomáját, mégis tárt karokkal várják a tanácsadó cégek. Erre meg is van minden okuk: kitartó, több nemzetközi cég esettanulmány versenyét megnyerte, és többféle külföldi munkatapasztalattal is rendelkezik. Ezek közül az elsõ az Erasmus szakmai gyakorlat volt.

  

Miért jelentkeztél Erasmus szakmai gyakorlatra?

Mivel a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára jártam, természetes volt számomra, hogy külföldön keressek kötelezõ szakmai gyakorlati lehetõséget. Könnyen el tudtam magam képzelni nemzetközi munkakörnyezetben, úgy éreztem, illik hozzám a dolog, és biztos voltam benne, hogy érdemes belevágni.

A pályázás folyamatával kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak?

Ez a kitartó emberek „játéka". Idõben el kell kezdeni a keresgélést, mert a megfelelõ helyet megtalálni nagyon nehéz. Igaz, hogy az egyetemen is igénybe vehetõ segítség a pályázáshoz, de az ember saját maga a leginkább motivált abban, hogy jó helyet találjon. Mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mi az, ami valóban érdekli, és ami neki a leghasznosabb. Ráadásul nagyon éles a verseny, én is sok elutasítást kaptam, mire sikerült bekerülnöm az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségéhez.

Megérte várni erre a pozícióra?

Mindenképpen! Nagyon-nagyon jó volt a kint töltött idõszak, talán túl is szárnyalta az elvárásaimat. Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek, olyan tapasztalat, amit késõbb büszkén írtam be az önéletrajzomba, és a munkaadók érdeklõdését is felkeltette. Tulajdonképpen az Erasmus szakmai gyakorlat csinált kedvet a további külföldi tapasztalatszerzéshez: egy év múlva már Párizsban voltam Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal, azután pedig Washington D.C-be is eljutottam egy másik programnak köszönhetõen.

Az Erasmus program keretében európai vállalatokhoz, képzõközpontokba, kutatóintézetekbe vagy nonprofit szervezetekhez lehet jelentkezni 3-12 hónapos szakmai gyakorlatra, amelynek teljesítését a hazai intézmény beszámítja a tanulmányokba. Tavaly 4400 magyar Erasmus hallgató közül csaknem 900-an szereztek releváns munkatapasztalatot Európa különbözõ országaiban Erasmus szakmai gyakornokként.

A program hazai koordinálását a Tempus Közalapítvány végzi, amelynek honlapjánfolyamatosan frissülõ lista áll a gyakornoki helyet keresõk rendelkezésére.

A pályázati feltételekrõl és a beadási határidõkrõl az egyetemi és fõiskolai Erasmus koordinátoroknál lehet érdeklõdni.

Úgy gondolod, hogy a sikerhez feltétlenül szükséges a nemzetközi tapasztalat?

Az biztos, hogy közgazdászok álláskeresésénél nagyon nagy elõny. A legtöbb évfolyamtársam olyan cégekhez megy dolgozni, amelyeknek van valamilyen külföldi kötõdésük. Ráadásul a nagyobb cégeknél a felsõvezetõk gyakran külföldiek, számukra pedig egyértelmûen érték, ha világlátott pályázóval találkoznak.

Szerinted mi az a plusz a munkaadók számára, amivel egy volt Erasmus ösztöndíjas rendelkezik?

Az Erasmusra való pályázás önmagában egyfajta elkötelezettséget feltételez, hiszen azt jelenti, hogy a diák nem csak a kötelezõ óráin jelent meg, hanem már egyetemistaként is kereste a szakmai fejlõdés lehetõségét. Ezen túl bátorságra, tudatos pályatervezésre utal, ha valakinek van nemzetközi tapasztalata, és elõre jelezheti az önálló munkavégzés képességét, az alkalmazkodó készséget, a munkahelyi környezetbe, illetve egy másik kultúrába való beilleszkedés képességét is. De nem elhanyagolható elõny az sem, hogy az Erasmus egy jó téma az állásinterjún, hiszen ha valaki tanult vagy dolgozott külföldön, arra szinte biztos, hogy rá fognak kérdezni.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret