Nyomtats

Európa központjába utazott a hárommilliomodik Erasmus kiutazó

2013. 07. 31.
Erasmus, mobilitás, szakmai gyakorlat
Európa központjába utazott a hárommilliomodik Erasmus kiutazó Az Erasmus programban részt vevõk száma elérte a hárommilliót. Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot – Magyarországon a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli a hárommilliomodik Erasmus hallgatót. A 25 éves lány Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton.

 

Hogy kerültél kapcsolatba az Erasmus programmal?

A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán, befektetés-elemzõ szakirányon diplomáztam. A mesterképzés alatt szerettem volna külföldi szakmai tapasztalatot szerezni és sikerült 3 hónapot töltenem Lengyelországban a Pricewaterhouse Coopersnél, majd utolsó egyetemi évem alatt 7 hónapot a Bosch-nál Brüsszelben, Erasmus ösztöndíjjal.

Miért épp Belgiumba mentél?

Brüsszel nagyon jó hely a nyelvtanulás szempontjából. A kinti barátaim nagyon sok nyelven beszéltek. Az angol és a német mellett franciául és hollandul is elkezdtem tanulni, és igyekeztem minél többször használni a munkán kívül is ezeket. A másik fontos szempont az volt, hogy diplomamunkámat az euró sorsáról írtam, a dél-európai államháztartás fenntarthatóságáról. A témámhoz rengeteg értékes forrásanyagot dolgozhattam fel Európa központjában. Az is motivált, hogy jobban megismerjem az európai intézményrendszert, és bõvítsem a közgazdasági ismereteimet.

Miért választottad a Bosch-t?

Már azelõtt elkezdtem keresni magamnak a fogadóhelyet, mielõtt elnyertem az ösztöndíjat. A háromfordulós kiválasztási procedúra nem volt könnyû, és az átfutási ideje három hónapba telt. Márciusban indult a kiválasztási folyamat, és június elején véglegesedett, hogy augusztus 1-tõl Brüsszelben fogok dolgozni 7 hónapot.
A vállalat és a szakterület, ahol tevékenykedtem, a profilomnak és érdeklõdési területemnek is megfelelt. A kontrollingon dolgoztam, és elsõsorban riportolásért voltam felelõs. Németországnak, Párizsnak készítettem havi jelentést az eredményességrõl, sokszor személyesen a felsõvezetõknek.
Emellett három nagy projektem volt, s végül nagy örömömre igazán hasznos referencialevelet kaptam a cégtõl.

Vajon minek köszönhetõ, hogy Magyarországról téged választott ki az Európai Bizottság?

A hárommilliomodik Erasmus hallgató cím elnyeréséhez nagyban hozzájárulhatott, hogy a szakmai fejlõdés mellett igyekeztem egyéb személyes célokat is kitûzni magam elé. Például lefutottam a félmaratont Brüsszelben, karácsonykor pedig meglátogattam egy árvaházat. A személyes fejlõdés ugyanolyan fontos volt számomra, mint a szakmai, és ebben nagyon sokat köszönhetek az Erasmus programnak.

Mi a legpozitívabb számodra utólag az Erasmus ösztöndíjprogramból?

Összességében nagyon értékes szakmai tapasztalatot szereztem, a külföldi barátaimnak köszönhetõen pedig nagyon sokban változott az életszemléletem. Soha nem felejtem el ezt a csodálatos hét hónapot, amit Brüsszelben tölthettem. Életem legjobb idõszaka volt, ez biztos! Jó lenne, ha mindenki megtapasztalhatná ezt az életében. Mindannyiunkat, akik részt vettünk benne, közelebb hozott egymáshoz.

Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a GE Capital pénzügyi vezetõképzõ programját kezdtem, melynek keretében kétéves külföldi képzésben veszek részt.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret