Nyomtats

Európai elismerés a Siemens duális képzését végzõ tanulóknak

2013. 10. 02.
Leonardo, duális képzés
Európai elismerés a Siemens duális képzését végzõ tanulóknak Tavaly szeptemberben egy osztállyal indította el a Siemens duális képzéses rendszerét, idén pedig már két szakmában közel 40 tanuló részesült az oktatás ezen formájában az EU Leonardo-programjának támogatásával. A képzésben részt vevõk száma, a Siemens modern tanintézményének átadásával, néhány éven belül 130 fõre nõhet - jelentette be Dale A. Martin, a cég elnök-vezérigazgatója Budapesten. Dr. Szûcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetõje Europass mobilitási igazolványt nyújtott át a képzésben részt vevõ diákoknak.

 

A Németországban hosszú múltra visszatekintõ duális képzési rendszer keretében az elméleti tudást a diákok a szakképzésért felelõs intézményben, a gyakorlati tudást pedig a valódi gyártási körülményeket szimuláló céges tanmûhelyben sajátíthatják el. Az iskolapadból kikerülõ tanulók így keresett szakmákban szerzett több éves munkatapasztalattal, piaci versenyelõnnyel, idegen nyelvi ismerettel vághatnak neki az álláskeresésnek. Sokukat azonnal foglalkoztatja a képzést indító vállalat.

Budapesten elsõként a Siemens létesített olyan, a duális képzés keretében mûködõ tanmûhelyt, ahol gyakorlatorientált képzéssel modern, versenyképes szaktudáshoz jutnak a diákok. Az elsõ évben indult hegesztõ szakképzés mellett ma már ipari gépész, jövõre pedig mechatronikai képzésre is jelentkezhetnek a tanulók. „Minden általunk indított képzés olyan hiányszakmának minõsül Magyarországon, amelyre a cégeknek valódi szüksége van. A Siemens ennek érdekében olyan rendszert alakított ki, amelybõl nem csak vállalatunk, de a magyar kis- és középvállalkozások is profitálhatnak” – mondta dr. Gmoser Anikó, a Siemens duális képzés rendszerének vezetõje.

A Siemens Professional Education különlegessége ugyanis, hogy – a hasonló nagyvállalatokkal ellentétben – nem kizárólag a saját vállalat számára képezi a diákokat. A rendszer nyitott minden magyarországi kis- és középvállalkozás számára is, megteremtve a lehetõségét, hogy olyan vállalatok is részesülhessenek a képzés elõnyeibõl, amelyek saját forrásból nem tudják elõteremteni egy tanmûhely kiépítésének és fenntartásának költségeit.

„A Siemens Magyarországon nemcsak beruház, hanem be is fektet. Elsõsorban a fiatalokba és a versenyképes szaktudásba, akik és ami az ország és a vállalat hosszú távú jövõjét támogatják. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Gizella úti székhelyünk részleges átalakításával létrehozunk egy modern tanintézményt, amely néhány éven belül 120-130 diák számára teremti meg a duális képzésben tanulás lehetõségét. A tanmûhely létesítése öregbíti a Siemens több mint 125 éves magyarországi jelenlétét, és erõsíti az oktatási rendszerrel, valamint a hazai gazdasági szereplõkkel való további együttmûködést” – mondta Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Dr. Szûcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetõje ünnepélyesen átadta az Europass mobilitási igazolványt annak a 12 magyar diáknak, akik idén nyáron több mint 3 hetet töltöttek a Siemens mülheimi tanmûhelyében. Az Európa-szerte elismert igazolvány az uniós tagországokban végzett gyakorlatot, tanulmányt folytató diákoknak jár, hivatalosan tanúsítva a képzés révén megszerzett kompetenciát. „A diákok a szaktudás bõvítése mellett a képzés során a hazaitól eltérõ szervezeti és munkakultúrát is megtapasztalhatták, és fejlõdött nyelvtudásuk. Ez vonzó a leendõ munkáltatók számára, hasznos az ország számára, és mindenkit személy szerint is gazdagít. A gazdasági válság egyik legsúlyosabb következménye a fiatalkori munkanélküliség megemelkedése. Az Európai Unió Leonardo Da Vinci programjára az elmúlt 7 év során az EU mintegy 380 milliárd forintot fordított a tagországokban, ami többszázezer fiatal számára jelentett hatékony segítséget az álláskeresésben.” – mondta el dr. Szûcs Tamás.

Forrás: ITextreme

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret