Nyomtats

Grillázs-varázs: hagyományõrzés modern szemlélettel

2014. 06. 18.
Leonardo, szakmai gyakorlat, vállalkozókészség
Grillázs-varázs: hagyományõrzés modern szemlélettel Rimóczi László nem is sejtette, hogy németországi tanulmányútján nem csak az ottani cukrászati oktatásról és a jellegzetes sütemények elkészítési módjáról szerez hasznos tapasztalatokat, hanem saját szakterületével, a grillázskészítéssel kapcsolatban is számos újdonsággal ismerkedhet meg. A Leonardo programnak köszönheti, hogy bele mert vágni egy saját vállalkozásba, ahol újfajta szemlélettel készít ínycsiklandó és fantáziadús termékeket.

 

A grillázst sokan csak a lakodalmi hagyományokból ismerjük. Mibõl készül ez az édesség?

A grillázs valójában karamellizált kristálycukorból és darált dióból készül. Az alapanyag külföldön is ismert, de a formázás terén mi igazán különleges színfoltnak számítunk. Magyarországon nagy hagyománya van a grillázskészítésnek, már Mátyás király korában is került belõle az asztalra, de a modern korban a magas cukortartalma miatt már kevésbé volt népszerû. E téren újdonságot jelent, hogy különféle gyümölcsökkel, olajos magvakkal, kókusszal ízesítjük, és így korszerû édességeket hozhatunk létre.

Melyik a legnépszerûbb íz, amelyet megalkotott?

Németországi tanulmányutamon tapasztaltam, hogy a helyi különlegességek nem csak megkóstolhatók egy-egy étteremben vagy cukrászdában, hanem haza is lehet vinni belõle, illetve ajándéknak is kitûnõ. Ezért Lajosmizsén, ahol élek és dolgozom, szavazást indítottam a legkedveltebb ízesítésû grillázs megtalálására. Így lett Lajosmizse íze a szamócás—meggyes—mézes—diós grillázs, amelynek csomagolását a város címere díszíti, és a külföldrõl érkezõ delegációk esetén most már nem hiányozhat a polgármester úr által adott ajándékcsomagból.

A Leonardo program keretében utazhatott Németországba. Miért volt Önnek hasznos ez a tanulmányút?

A cukrász ipartestület szervezésében vettem részt a tanulmányúton, ahol sok újdonsággal találkoztunk a meglátogatott intézményekben, de nem is sejtettem, hogy ott is ilyen hagyománya van a grillázskészítésnek: gyakorlatilag minden cukrászdában lehet kapni mandulás grillázst, amit náluk krokantnak hívnak, illetve ennek csokoládéba mártott változatát, a florentinert. Aztán a kölni édesipari vásáron szintén több, ezzel foglakozó céggel ismerkedtem meg, és nagy öröm volt számomra, hogy külföldön is van létjogosultsága a grillázsnak. Náluk láttam, hogy aszalt gyümölcsöket is használnak a készítéséhez, és innen jött az ötlet, hogy 100%-os gyümölcspasztával is lehetne dúsítani a termékeket. Ahogy a sok-sok újdonság és gondolat érlelõdött bennem, egyre biztosabb lettem abban, hogy szeretnék létrehozni egy saját mûhelyt, ahol ezeket az elképzeléseket megvalósíthatom.

A nemrég megnyitott csokoládé és grillázs szalonja mellett évek óta szervez grillázsfesztivált is. Ezek szerint sikerült újra népszerûvé tenni ezt az édességet?

Idén 5. alkalommal tartottunk grillázs majálist és országos grillázs versenyt, ami nagyon nagy népszerûségnek örvend. Az igazság az, hogy sosem gondoltam volna, hogy valaha fõállásban fogok a grillázzsal foglalkozni. Nálam ez hobbiként indult, és a Leonardo programnak köszönhetem, hogy bele mertem vágni egy saját vállalkozásba. Fontosnak tartom, hogy ezt a hagyományt átörökítsem, ezért tanítom is a mesterséget, és igyekszem felhívni arra a figyelmet, hogy az új ízeknek és modern formáknak köszönhetõen a grillázsnak ma is helye van az édességek között.

 

Az interjút készítette: Gyõrpál Zsuzsanna

További információ: www.rimoczi-art.hu

Köszönet Vojtek Évának!

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret