Nyomtats

Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen

2014. 05. 28.
duális képzés, együttmûködés, felsõoktatás, munkaerõpiac
Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen Az élelmiszeripar, a gépészet, az informatika és a vendéglátás területén is a munkaerõ-piaci igényeknek megfelelõ képzéseket indít az egyetem.

 A Debreceni Egyetem, az Alföld Szakképzõ Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft és a Türr István Képzõ és Kutató Intézet a gazdasági szereplõkkel együttmûködve lehetõséget teremt a hallgatóknak gyakorlati tapasztalatok megszerzésére. A középiskolásokat is megszólítja a projekt, számukra pályaorientációs tanácsadásokat, elõadásokat szerveznek.

Az egyetem versenyképességét is javítja, ha a végzett hallgatók a régió gazdasági szereplõi által elvárt gyakorlati tudással rendelkeznek, ennek érdekében kezdett bele az egyetem több alapszak esetében a duális, illetve a moduláris képzési rendszer kialakításába.

A Debreceni Egyetem Mûszaki Kar szakemberei például olyan németországi mintákon alapuló duális képzés kialakításán dolgoznak a gépészmérnöki alapszakon, ahol a 2015. szeptemberben indítani tervezett jármûipari beszállítói képzésben résztvevõ hallgató az alapképzés idejének közel felét adott vállalatnál töltené el. A nyugat-európai (Surrey Egyetem) duális, illetve moduláris képzési rendszer adaptálhatóságát vizsgálják a Turizmus-vendéglátás alprojekt keretében is a Debreceni Egyetem szakemberei.

Az Informatikai Karon moduláris gyakorlatorientált szoftvertesztelési tantárgyakat vezetnek be, az Élelmiszer-Táplálkozás alprojekt keretében az érintett szakok képviselõi pedig intenzív vállalati kapcsolatépítésbe kezdtek.

A duális, illetve moduláris képzési programok kapcsán a beiskolázásra és az információátadásra nagy hangsúlyt fektetnek, roadshow-k és fórumok keretében keresik fel az Észak-alföldi Régió és Heves megye szakközépiskoláit, gimnáziumait.

 

Forrás: Hajdú Online


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret