Nyomtats

Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei

2014. 06. 24.
Leonardo, szakmai gyakorlat
Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei A Széchenyi István Egyetem „Határtalan építészet 3” név alatt futó két éves Leonardo da Vinci mobilitási programja 2014. május 31-én sikeresen befejezõdött. Ennek eredményeképpen az Egyetemen végzett 13 friss diplomás építész végezhetett féléves építésztervezõi szakmai gyakorlatot Európa számos, eltérõ profilú építészirodájában.

 A projektet a Tempus Közalapítványon keresztül az Európai Unió 75 ezer euróval támogatta. A Leonardo program ösztöndíjának fõ célja a fiatal munkavállalók mobilitási képességének erõsítése. Az Egyetem volt hallgatói számára a támogatás elsõsorban szakmai és kulturális tapasztalatszerzést segítette elõ – nem mellékesen a különbözõ nyelvû és struktúrájú építész irodák mûködésével is megismerkedhettek. A projekt lebonyolítása során fontosnak tartottuk, hogy a résztvevõk ne kerüljenek egyazon irodába. Ezt azért tartottuk lényegesnek, hogy a kiutazók saját képességeiket jobban megismerjék, emellett jobban rákényszerüljenek az idegen nyelvû kommunikációra.

A visszaérkezõ fiatal építészek beszámolói alapján megállapítható, hogy – a hazai építõiparban erõsen érezhetõ recesszió idején – a diploma utáni külföldi munkavégzés fontos startkõ lehet. Volt diákjainkat izgalmas és innovatív projektekbe egyenrangú alkotótársként vonták be, ahol önálló munkarészek elvégzését is elvárták tõlük. A résztvevõk egyértelmûen elõnyösnek ítélik meg a külföldi szakmavégzést támogató projektünkben való részvételt, ami által az egyetemen megszerzett építészeti ismereteiket bõvíthették, emellett újszerû látásmódok megismerése vált lehetõvé.

A kiutazók részletes és képes beszámolóit és a program lebonyolításával kapcsolatos információkat az Egyetem erre a célra készített honlapján lehet megtekinteni.

A Széchenyi István Egyetem 2005 óta három, kizárólag építészhallgatók és friss diplomások számára készített projektet bonyolított le, amelyek során 38 építész végezhetett külföldi szakmai gyakorlatot. A Leonardo da Vinci program, ami az Európai Bizottság szakképzési együttmûködési programja volt, 2013. évben lezárult, ennek ellenére szándékunkban áll az elõzõ projektjeinkhez hasonló programokat szervezni, amellyel végzõs építészeink késõbbi munkavállalói sikerességét támogathatjuk.

Forrás: epiteszforum.hu

Fotó: Borsai Árpád

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret