Nyomtats

Indul az EGT Alap ösztöndíjprogram - 3 millió euró oktatási együttmûködésekre

2014. 01. 29.
együttmûködés, mobilitás, szakmai gyakorlat
Indul az EGT Alap ösztöndíjprogram - 3 millió euró oktatási együttmûködésekre A jövõben Norvégiába, Izlandra vagy Liechtensteinbe is utazhatunk tanulmányi célú tapasztalatszerzésre az EGT Alap támogatásával. Tavasztól a közoktatásban, felsõoktatásban, valamint szakképzésben érintett intézmények pályázhatnak különbözõ együttmûködések megvalósítására. Az EGT Alap új forrásokat jelent a hazai oktatás számára, és mintegy 3 millió euró keretösszegbõl biztosítja a diákok és tanárok mobilitását.

Az ösztöndíjprogram hazai megvalósítását végzõ Tempus Közalapítvány sajtótájékoztatóján a Norvég Királyi Nagykövetség képviseletvezetõ-helyettese, Arild Moberg Sande elmondta: „Az EGT alapok létrejöttekor a cél a tagállamok közötti társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése volt. A program mostani, 2009-2014 közötti idõszakában emellett a kétoldalú kapcsolatok erõsítése is hangsúlyos szerepet kapott. Ennek egyik legjobb módja az oktatási és kutatási területeken való együttmûködés, amely lehetõvé teszi a tehetséges diákok és tanárok tapasztalatcseréjét."

Magyarország a 3. legnagyobb kedvezményezettje a programnak, és a jelenlegi szakaszban több mint 153 millió euró támogatást kap, amelybõl az ösztöndíjprogram megvalósítására 3,1 millió euró áll rendelkezésre.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója az ösztöndíjakkal kapcsolatban elmondta: az oktatás területén egyre hangsúlyosabb a nemzetköziesedés, a nemzetközi kapcsolatok erõsítése, a közös projektek, illetve tanulási célú mobilitási programok jelentõsége. Az EGT Alapban történõ részvétel és a program által nyújtott támogatás hozzájárul a hallgatói mobilitásban résztvevõk számának emelkedéséhez, ezzel a külföldi tapasztalatszerzéshez, a nyelvtudás tökéletesítéséhez és a jó gyakorlatok meghonosításához. A program keretében a tervek szerint 250 hallgató, 370 oktató és személyzet mobilitását, valamint 16 projekt alapú együttmûködés megvalósítását támogatják a következõ években.

Uniós források is rendelkezésre állnak norvégiai, izlandi és liechtensteini tanulmányok folytatására – például az idén indult Erasmus+ program keretében –, de a magas megélhetési költségek miatt kevesen élnek a lehetõséggel. Ezen a téren nagy változást hozhat az EGT Alap ösztöndíjprogram, amely egyetemistáknak havi 900 euró ösztöndíjat biztosít majd Norvégiába utazás esetén – mondta Bokodi Szabolcs, a közalapítvány felsõoktatási csoportjának vezetõje.

Felsõoktatási hallgatók, oktatók és munkatársak küldésére, fogadására 1,5 millió eurót fordítanak. Az alapból ezen túl 300 ezer eurót biztosítanak a szakképzési és közoktatási intézmények számára, és 1,3 millió euró áll rendelkezésre a felsõoktatási intézmények és vállalatok együttmûködésére.

Az intézmények számára várhatóan márciustól lesznek elérhetõk a pályázati felhívások, közös projektek indítására felkészítõ elõkészítési látogatásokra pedig folyamatosan lehet pályázni a Tempus Közalapítványnál.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret