Nyomtats

Kõszegen a világ szeme

2014. 03. 06.
Erasmus, szakmai gyakorlat
Kõszegen a világ szeme Nemrég különleges képek jelentek meg Béres Attila Hideg-ház néven ismert építészeti alkotásáról, amely egy skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó kõszegi hétvégi ház. Az ingatlanról készített lenyûgözõ fotók világhírûvé váltak! Attila évekkel ezelõtt Erasmus ösztöndíjas volt.

 

Mikor, hol tanultál Erasmus ösztöndíjasként és mi volt a legemlékezetesebb momentum számodra?

2004-ben a finnországi Ouluban tanultam a MoNArch program Modern Nordic Architecture program keretén belül. Olyan volt az egész, mint egy nagy nyaralás. Persze, télen voltam az északi sarkkör közelében, sötétben, hóban és fagyban, szóval ez így azért nem egészen fedi a valóságot, mégis a jó társaság és a kiváló program, amiben részt vehettem életre szóló útravalóval látott el. A legemlékezetesebb a megérkezés és a hazaindulás volt, a lényeg pedig a kettõ közötti különbség.

Mit ajánlasz megnézni a városból a környékrõl annak, aki legközelebb ideutazik?

Építész szemszögbõl a modern és a hagyományos építészet is nagyon izgalmas. Érdemes sok idõt tölteni a folyó torkolatának szigetein. Különös a természeti környezet is - tajga és tundra határán. Kihagyhatatlan élmény télen a befagyott tengeren sétálni. Kiváló a kerékpáros infrastruktúra, akár -30 fokban is adottak a lehetõségek egy jó túrára. A Mikulás sem lakik túl messze...

Az impozáns kõszegi Hideg-ház az északi impulzusaid nélkül biztosan nem így nézne ki. Gondoltad az elutazásod elõtt, hogy komoly változást indít majd az életedben az ösztöndíj?

Arra számítottam, hogy jó hatással lehet a szemléletem alakulására és a látóköröm kiszélesítésére, de az számomra is meglepetés volt, hogy kézzel fogható eredménye is lesz. Ouluban, egy építészeti workshopon találkoztam Todd Saundersszel, akinél késõbb szakmai gyakorlatomat tölthettem, jelenleg pedig több mint 5 éve együtt dolgozom vele távmunkában jobbnál jobb építészeti projekteken.

Elárulod hol élsz, és hogy képzeljük el a rangos fiatal építész saját birodalmát?

Keszthelyen lakunk, a Balaton fõvárosában, az ország talán legszebb helyén. Tópart, hegyek, kultúra és tradíció. Minden egy helyen. Itt nõttem fel, ide vágytam vissza - örülök, hogy itt lehetek. Megszámoltam, az utolsó 10 évben 5 városban 10 különbözõ helyen laktam. Élveztem a változatosságot – most meg éppen az ellenkezõjére vágyom.
A hétköznapok nagy része külföldi munkákkal telik, de igyekszem folyamatosan foglalkozni a helyi feladatokkal is. Kicsi építésziroda vagyunk, igazi családi vállalkozás. Hiszek abban, hogy így, kicsiben is lehet magas színvonalú munkát végezni.

Mit tanácsolsz a jövõ ösztöndíjasainak?

"Try everything! Today!" A viccet félretéve ajánlom, hogy legyenek nyitottak szinte mindenre. Tegyék félre az elõítéleteiket és igyekezzenek mindent "saját bõrön" megtapasztalni. Az sem hátrány, ha egy csipetnyi kritikával, de nagy nyitottsággal figyelnek a legapróbb, hétköznapi dolgokra is. Érdekes lesz utána itthon ezt-azt megtartani, meghonosítani a kinti szokásokból.

A kõszegi Hideg-ház
Fotó: Bujnovszky Tamás


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret