Nyomtats

Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók

2015. 03. 06.
Erasmus, munkaerõpiac
Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók Az Európai Bizottság hatásvizsgálatából kiderül, hogy a külföldi tapasztalatokkal rendelkezõk jóval elõnyösebb helyzetben vannak a munkaerõpiacon.

Azok a diákok, akik tanulmányaik egy részét külföldön töltik, nem csupán egyes szakterületeken tesznek szert nélkülözhetetlen ismeretekre, hanem olyan készségeket is szerezhetnek, amelyek a munkáltatók szemében rendkívüli értéket képviselnek. Az Európai Bizottság tanulmányából – amelyben független szakértõk csaknem nyolcvanezer hallgató és vállalkozás válaszait dolgozták fel – kiderül, hogy a korábbi Erasmus ösztöndíjasok között 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, mint a kizárólag hazai képzésben részt vevõk esetében, a tanulmányok elvégzése után öt évvel pedig 23 százalékkal kevesebb az egykori Erasmus hallgatók között a munkanélküli.

Ennek oka többek között az, hogy a program kifejezetten megerõsít bizonyos személyiségjegyeket. A résztvevõk több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy a nyelvtudás mellett fejlõdtek a társas készségei is – mint például a tolerancia, önbizalom, problémamegoldó készség, kíváncsiság, a saját erõsségek és gyenge pontok ismerete vagy a határozottság –, ezeket pedig a munkáltatók 92 százaléka nagyra értékeli az új alkalmazottak felvételénél. Ráadásul a munkáltatók szemében a külföldi tapasztalat jelentõsége is egyre nagyobb: 2006 és 2013 között 37-rõl 64 százalékra nõtt a fontossága.

Az Erasmus ösztöndíjasok tanulmányaik folytatása mellett szakmai gyakorlatukat is eltölthetik külföldön. A hatástanulmány szerint, aki él ezzel a lehetõséggel, gyorsabb elõmenetelre számíthat: a munkáltatók 64 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkezõ munkatársak nagyobb felelõsséggel járó feladatokat kapnak.

Az Erasmus gyakornokok vállalkozói készség tekintetében is elõrébb járnak, mint otthon maradt társaik: tízbõl egy gyakornoknak már saját vállalkozása van, négybõl több mint három pedig tervezi, vagy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy önálló vállalkozás indításába kezdjen.

Az Európai Bizottság 2014. szeptember 22-ei sajtóközleménye itt olvasható.


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret