Nyomtats

Közös képzést indít a Kecskeméti Fõiskola és az MNB

2014. 01. 30.
duális képzés, együttmûködés
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Fõiskolával együttmûködve duális rendszerû képzést indít a gépészmérnöki alapszak gazdasági gépészmérnök szakirányán – közölte Ailer Piroska, a Kecskeméti Fõiskola rektora szerdán az intézmény nyílt napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A következõ tanévben induló képzés célja olyan mérnöki tudás és gondolkodásmód kialakítása, amely a folyamatosan változó gazdasági környezetben és pénzügyi térben közgazdasági szempontból megerõsíti a mérnök végzettségûek szakképzettségét – mondta a fõiskola rektora.

Ailer Piroska tájékoztatása szerint a duális képzésben minden szemeszter elméleti oktatással kezdõdik, a hallgatók az elsajátított anyagot a gyakorlatban az õszi-téli szemeszterben 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét alatt az MNB és leányvállalatai szakterületein fogják alkalmazni.

Közlése szerint a vizsgaidõszakban a fõiskolával közösen értékelik majd az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításának szintjét.

A rektor felolvasta a MNB kérésének megfelelõ tájékoztatót, amely szerint “a képzés célja a nemzetgazdaság számára a képzett munkaerõ biztosításának támogatása, az ipari pályák és szakmák presztízsének és vonzerejének a növelése, a felsõoktatás gazdaságba történõ mélyebb beágyazódásának elõsegítése, a hazai tudományos, kutató, oktató centrumok világpiacon történõ megjelenésének elõsegítése”.

A közlemény szerint cél továbbá “a Magyar Nemzeti Bank által, a reálgazdasági folyamatokkal is foglalkozó, jegybanki monetáris politika érdekében modern közgazdasági kutató, fejlesztõ és oktatási központ létrehozása Kecskeméten is”.

A nyílt napon hozzáférhetõ szórólap szerint az MNB a felsõoktatásról szóló törvényben rögzített hallgatói munkaszerzõdést köt a hallgatókkal, ennek alapján havi munkadíjat biztosít a tanulmányokkal és szakmai gyakorlattal eltöltött idõszakra.

Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: a város számára kiemelt fontosságú, hogy vonzó és versenyképes felsõoktatás valósul meg a Kecskeméti Fõiskolán.

A város, a gazdasági élet szereplõi és a fõiskola tudott azzal a lehetõséggel élni, amit a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának felépítése jelentett – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy ennek egyik fontos eredménye a fõiskola megerõsödése.

Az országban elõször a Kecskeméti Fõiskolán indult el német mintára a duális mérnökképzés, amelyet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kezdeményezett. 2011-ben kezdõdtek meg a képzéstípus bevezetésével kapcsolatos elõkészítõ munkák, amelyek eredményeként 2012 szeptemberében a Kecskeméti Fõiskola gépipari és automatizálási mûszaki karán a jármûmérnöki alapszakon beindult a duális képzés, közösen a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel.

A Kecskeméti Fõiskola 22 vállalattal kötött együttmûködési megállapodást a duális képzés biztosítására, jelenleg 69 hallgató vesz részt a gyakorlatorientált mérnökképzésben 4 szakirányon.

Forrás: Epresso.hu

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret