Nyomtats

Külföldi Erasmus diákokat fogadó cég tapasztalatai: Felfedezõ Klub Utazási Iroda

2013. 05. 31.
Erasmus, szakmai gyakorlat
Külföldi Erasmus diákokat fogadó cég tapasztalatai: Felfedezõ Klub Utazási Iroda A Center Travel régi kapcsolatainak köszönhetõen fogad már több mint 10 éve hallgatókat Franciaország több városából.

 

Monos János, referens, ügyvezetõ

A francia hallgatók részben érdeklõdésük, részben rátermettségük alapján vettek részt az iroda munkájában, ami utak lebonyolítását, szervezési, referensi munkákat, szállásfoglalást jelentett. Bevontuk õket a szakmai anyagok fordításába, és alapszinten megtanítjuk nekik, hogyan történik az utasregisztráció, az utasfelvétel és a programszervezés. A szakmai gyakorlatos hallgatókat igyekszünk megismertetni a magyar kultúrával, és mindig fontosnak tartjuk, hogy a magyar magánéletbe is betekintsenek egy kicsit. Ezért gyakori, hogy a kollégák vendégül látják õket, így láthatják, milyen családi körülmények között élünk. Kirándulni is elvisszük õket, mert a hallgatók nagy többsége semmit sem tud az országról.

Mivel a hallgatók már Franciaországban átesnek egy kiválasztási folyamaton, mi csakis nyelvi szempontok alapján szûrünk. Az iroda alkalmazottai összesen hat-hét nyelven beszélnek, fontos, hogy a hallgató ezek valamelyikén tudjon kommunikálni. Amikor gyakornokot keresünk, akkor mindig hangsúlyozzuk, hogy az jelentkezzen, aki valóban szakmai tapasztalatot akar szerezni. Sajnos olyan hallgatót is fogadtunk már, aki kevésbé volt aktív, de többnyire nem ez a jellemzõ. Volt olyan gyakornokunk is, aki az államvizsgájához szükséges anyagot itt, Magyarországon készítette el, egy kollégám segített neki ebben. Azonban azt is el kell mondanom, hogy kevés olyan hallgató volt eddig nálunk, aki az angol szaknyelvet teljes mértékben bírta volna. A tudásuk persze fejlõdni szokott a szakmai gyakorlat alatt. Mindig van egy kolléga, aki az éppen nálunk tartózkodó gyakornokot mentorálja, szakmai tanácsokkal ellátja, de a hallgató a csapat valamennyi tagjának munkájába belekóstolhat.

Természetesen a jövõben is szívesen fogadunk szakmai gyakorlatos hallgatókat, de csakis a fent említett feltételekkel. Élünk a lehetõséggel, hiszen a hallgatók fogadása nem jár különösebb anyagi vagy adminisztratív teherrel. A legfontosabb, hogy a tanulási szándék meglegyen a hozzánk érkezõ gyakornokban. Nagyban hozzájárul a szakmai gyakorlat sikeréhez, ha a hallgató kulturálisan és szakmailag is felkészülten jön Magyarországra.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret