Nyomtats

Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon - Segítünk õket megtalálni!

2015. 11. 18.
Erasmus+, gyakornok, humántõke, kiválasztás, munkaerõpiac, pályakezdõ, pályakezdõk
Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon - Segítünk õket megtalálni! A Tempus Közalapítvány is részt vett a 12. Personal Hungary Emberierõforrás-menedzsment Szakkiállításon, ahol bemutattuk az Europass dokumentumokat, a cégek és oktatási intézmények együttmûködési lehetõségeit és az Erasmus Alumni szolgáltatásait is.

 

November 12-én munkatársunk, Szabó Csilla, a Nemzeti Europass Központ koordinátora Pályakezdõk nemzetközi tapasztalattal? A tehetséges fiatalok megszerzésének titka címmel tartott elõadást Polgár Petrával, a Randstad Hungary Kft. munkatársával és Virga Józseffel, az Erasmus Student Network magyarországi elnökével együttmûködve. Az elõadás különleges koncepciója sok érdeklõdõt vonzott.

Virga József saját tapasztalatain keresztül mutatta be az Y-generáció jellemzõit és hogy az ösztöndíjas hallgatók milyen képességeket szerezhetnek meg az Erasmus alatt. Elmondta, hogy a külföldön töltött idõszakban számos olyan személyiségjegyük fejlõdik a fiataloknak, amelyeket a munkáltatók is nagyra értékelnek. Ezek többek között az önállóság, a problémamegoldó készség, az önbizalom és a céltudatosság.

Polgár Petra is megerõsítette, hogy az álláskeresésnél óriási jelentõsége van a fiatalok külföldi tapasztalatainak, hiszen a cégek számára elsõdleges, hogy fejlett emocionális és szociális kompetenciákkal rendelkezõ munkavállalókat találjanak. Tapasztalati szerint a munkaképes nyelvtudás mellett az „életrevalóság”, a motiváltság és az együttmûködési készség valódi értéket jelent a munkáltatók számára.

Szabó Csilla elõadásában rámutatott, hogy a cégek éppen azokat a tulajdonságokat keresik tehát a munkavállalókban, amelyekkel a legtöbb Erasmus hallgató rendelkezik – és ezt kutatások is alátámasztják. A Tempus Közalapítvány ezért egyfajta híd szerepet betöltve szeretné összekapcsolni a volt Erasmus ösztöndíjas hallgatókat a frissdiplomás munkaerõt keresõ cégekkel. Ennek érdekében mûködik például az Erasmus Alumni hálózat, amely a nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ pályakezdõk és a munkaadók kapcsolatfelvételét segíti. Így akár speciális nyelvtudást vagy szakterületet igénylõ pozíció esetén is egymásra találhatnak a munkáltatók és a mobilitási programokban részt vett fiatalok.

A témáról november 26-án kerekasztal-beszélgetés keretében hallhatnak további információkat az érdeklõdõk. A Tempus Üzleti Kávéház – Y generációs fiatalok toborzása és megtartása címû rendezvényre november 23-ig regisztrálhatnak az alábbi linken.

 

További információ: europass.hu, www.erasmusplusz.hu

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret