Akiknek már bevált: ötletadó példák

Nyomtatás

Külföldi Erasmus diákokat fogadó cég tapasztalatai: Felfedező Klub Utazási Iroda

2013. 05. 31.
Erasmus, szakmai gyakorlat
Külföldi Erasmus diákokat fogadó cég tapasztalatai: Felfedező Klub Utazási Iroda A Center Travel régi kapcsolatainak köszönhetően fogad már több mint 10 éve hallgatókat Franciaország több városából.

 

Monos János, referens, ügyvezető

A francia hallgatók részben érdeklődésük, részben rátermettségük alapján vettek részt az iroda munkájában, ami utak lebonyolítását, szervezési, referensi munkákat, szállásfoglalást jelentett. Bevontuk őket a szakmai anyagok fordításába, és alapszinten megtanítjuk nekik, hogyan történik az utasregisztráció, az utasfelvétel és a programszervezés. A szakmai gyakorlatos hallgatókat igyekszünk megismertetni a magyar kultúrával, és mindig fontosnak tartjuk, hogy a magyar magánéletbe is betekintsenek egy kicsit. Ezért gyakori, hogy a kollégák vendégül látják őket, így láthatják, milyen családi körülmények között élünk. Kirándulni is elvisszük őket, mert a hallgatók nagy többsége semmit sem tud az országról.

Mivel a hallgatók már Franciaországban átesnek egy kiválasztási folyamaton, mi csakis nyelvi szempontok alapján szűrünk. Az iroda alkalmazottai összesen hat-hét nyelven beszélnek, fontos, hogy a hallgató ezek valamelyikén tudjon kommunikálni. Amikor gyakornokot keresünk, akkor mindig hangsúlyozzuk, hogy az jelentkezzen, aki valóban szakmai tapasztalatot akar szerezni. Sajnos olyan hallgatót is fogadtunk már, aki kevésbé volt aktív, de többnyire nem ez a jellemző. Volt olyan gyakornokunk is, aki az államvizsgájához szükséges anyagot itt, Magyarországon készítette el, egy kollégám segített neki ebben. Azonban azt is el kell mondanom, hogy kevés olyan hallgató volt eddig nálunk, aki az angol szaknyelvet teljes mértékben bírta volna. A tudásuk persze fejlődni szokott a szakmai gyakorlat alatt. Mindig van egy kolléga, aki az éppen nálunk tartózkodó gyakornokot mentorálja, szakmai tanácsokkal ellátja, de a hallgató a csapat valamennyi tagjának munkájába belekóstolhat.

Természetesen a jövőben is szívesen fogadunk szakmai gyakorlatos hallgatókat, de csakis a fent említett feltételekkel. Élünk a lehetőséggel, hiszen a hallgatók fogadása nem jár különösebb anyagi vagy adminisztratív teherrel. A legfontosabb, hogy a tanulási szándék meglegyen a hozzánk érkező gyakornokban. Nagyban hozzájárul a szakmai gyakorlat sikeréhez, ha a hallgató kulturálisan és szakmailag is felkészülten jön Magyarországra.