Nyomtats

Külföldi vérkeringésben a Budai Nagy Antal Gimnázium

2015. 10. 13.
Erasmus, Erasmus+, nemzetközi tapasztalat, partnerség, szakképzés
Az angol nyelvû, kétéves Erasmus programban való részvételre egy bolgár iskolától kapott felkérést a gimnázium.

A tudatos pályaválasztás és Európa sokszínû kultúrájának megismerése, az angol nyelvi és az IKT eszközök használatához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése a fõ célja annak az angol nyelvû kétéves programnak, melyre tavaly januárban felkérést kapott a Budai Nagy Antal Gimnázium a korábban egy másik projekt során megismert bolgár iskolától. Az Erasmus+ „Bridge the gap” elnevezésû projektben Olaszország irányításával hat további európai uniós ország – Bulgária, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Spanyolország és Törökország – vesz részt.


 
A 20. és 21. századi szakmákat, mesterségeket szeretné ez a projekt megismertetni az iskolás korosztállyal, egyúttal megértetni velük a tervszerû pályaválasztás fontosságát. Venczel Ágnes angoltanár, a projekt helyi koordinátora két másik kollégával irányítja a gimnázium diákjait a pályázat megvalósításában. Az elsõ feladat egy rövid bemutatkozó film összeállítása volt, ezenkívül néhány élõ, de korszerûsödött hagyományos mesterséget kellett választani, azokról videót készíteni, ami késõbb a többi budais diáknak is bemutatható. Idén március elején négy tanuló Spanyolországba utazhatott. Ott a másik 6 ország jelenlévõ diákjainak elõadták prezentációjukat önmagukról, iskolájukról és a kiválasztott mesterségekrõl. Madrid megtekintésén túl megismerkedtek a diákok a családi és szövetkezeti gazdálkodás elõnyeivel, és még egy mézfesztiválon is részt vehettek.

A hazai szakmák megismerése tovább folytatódott tavasszal. Ellátogattak egy vecsési tartósítóüzembe, egy tímármûhelybe és a Herendi Porcelángyárba. Az iskolában szappant és mézeskalácsot készítettek, valamint a papírmárványozást is kipróbálták. Minden látogatásról és szakmai tevékenységrõl fotók, videók és prezentációk készültek, továbbá a hét ország egy digitális szótárat is összeállított. Május közepén négy másik diák utazott külföldre, ezúttal Isztambulba. A helyi iskola bemutatója után tudományos napon vehettek részt, ahol kémiai és fizikai találmányokat ismertettek a török tanulók. A városnézés minden budais diákot lenyûgözött. Szeptember végén a külföldi tanárok látogattak el Budafok-Téténybe.

A találkozó keretében összeállították a projekt második évének ütemtervét, az iskola és a kerület, illetve Budapest nevezetességeivel is megismerkedtek. Ennek során Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek angol nyelven tájékoztatták a vendégeket, válaszoltak felvetéseikre oktatási és szociális kérdésekrõl. A Budai erasmusos csapata ezúton is köszöni a gesztusértékû fogadtatást, a vendéglátást és a reprezentációs ajándékokat. A gimnázium gõzerõvel készül az október végén érkezõ külföldi diákok fogadására.

A cikk szerzõje: Viszkocsil Dóra

Forrás: budafokteteny.hu

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret