Nyomtats

Létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége

2013. 07. 24.
együttmûködés, szakmai gyakorlat
Létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvûségért és az ifjúságpolitikáért felelõs biztos, valamint a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelõs kollégája, Andor László az idén Lipcsében megrendezésre kerülõ WorldSkills versenyen jelentették be, hogy létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége. A szövetség az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását tûzte zászlajára.

 

E cél érdekében egyrészt javítani kívánja a tanulószerzõdéses gyakorlati képzések minõségét, másrészt arra törekszik, hogy szerte az Európai Unióban több ilyen képzés álljon a fiatalok rendelkezésére. Ehhez széles körû partnerséget kíván kialakítani a foglalkoztatási és az oktatási ágazat fõ szereplõi között, és szemléletváltást szorgalmaz. A szövetség ki fogja választani, hogy az EU-ban mely tanulószerzõdéses gyakorlati képzések váltak be a legjobban, és ezeket minden egyes tagállamban a helyi viszonyokhoz fogja igazítani.
A szövetség által elõmozdítani kívánt intézkedéseket az Európai Szociális Alap, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, valamint az EU új oktatás-, képzés- és ifjúságpolitikai programja, az Erasmus+ is támogatja.

„Minden érintett szereplõt arra kérünk, hogy csatlakozzon a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez annak érdekében, hogy több és jobb gyakorlati képzés legyen Európában" – nyilatkozta a két biztos egyhangúlag. „A gyakorlati képzések meghatározó szerepet játszhatnak az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításában, hiszen a fiatalok így végre szert tehetnek a munkáltatók számára fontos készségekre és tapasztalatokra."

A fejlett szakképzési rendszerrel rendelkezõ országokban, így Németországban, Dániában, Hollandiában és Ausztriában alacsonyabb a fiatal munkanélküliek aránya. A Bizottság a European Employment and Social Situation (Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az Unióban) címû, legutóbbi negyedéves kiadványa is megerõsíti a fentieket. E tanulmányból szintén az derül ki, hogy a tanulószerzõdéses gyakorlati képzések és a szakmai gyakorlatok ugródeszkát jelentenek az állandó munkahely felé. Ezért a tanulószerzõdéses gyakorlati képzések az ifjúsági garancia kezdeményezésnek is alapvetõ elemei, amelyet a Bizottság az ifjúsági foglalkoztatási csomag részeként 2012 decemberében terjesztett elõ, és amelyet a Tanács idén áprilisban fogadott el.

„Most összefogásra és tettekre van szükség ahhoz, hogy fiataljainkat felvértezzük azokkal a készségekkel, amelyek révén sikerrel járnak mind a magánéletükben, mind munkájuk során" – nyilatkozta Andrula Vasziliu. „Tekintettel az ifjúsági munkanélküliség elfogadhatatlanul magas szintjére, igen sürgetõvé vált, hogy az oktatásért és a foglalkoztatásért felelõs szereplõk együttmûködjenek abban, hogy megkönnyítsék az átmenetet a fiatalok számára az iskolapadból a munka világába" – tette hozzá Andor László.

A szövetség támogatni fogja azokat a tagállami reformokat, amelyek tanulószerzõdéses gyakorlati képzési rendszerek létrehozására vagy további kiépítésére törekednek. A Bizottság minden lehetséges partnert arra kér, hogy csatlakozzon a szövetséghez: így a hatóságokat, a vállalatokat, a szakszervezeteket, a kereskedelmi kamarákat, a szakképzést biztosító szervezeteket, az ifjúság képviselõit és a foglalkoztatási szolgálatokat. Arra bátorítja õket, hogy tegyenek egyértelmû kötelezettségvállalásokat arra nézve, hogy a tanulószerzõdéses gyakorlati képzéshez hasonló rendszerek számára több köz- és magánfinanszírozási forrást tesznek elérhetõvé.

További információk

Forrás: Európai Bizottság

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret