Nyomtats

Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában

2014. 02. 25.
duális képzés, együttmûködés
Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában Az elmúlt év végén írta alá a Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely önkormányzata, valamint a térség hat meghatározó vállalata azt a megállapodást, amely megalapozza a gépészmérnökképzést. Szombathelyen a jövõ év szeptemberében szeretnék elindítani a mérnökképzést. A szakindítási szándék hátterében a kormányhatározattal kiemelt jármûipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központot alkotó cégek kezdeményezése áll.

 Tavaly novemberben kötött megállapodást a szombathelyi mérnöki képzések megteremtésérõl a Nyugat-magyarországi Egyetem, a nyugat-pannon térség meghatározó jármûipari cégei – BPW-Hungária, Delphi Hungary, Epcos, Jabil Circuit, LuK Savaria, Opel – és Szombathely önkormányzata. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a magyar kormány részérõl Klinghammer István felsõoktatásért felelõs államtitkár és Hende Csaba szombathelyi országgyûlési képviselõ, Magyarország honvédelmi minisztere.

A szakindítási szándék hátterében a kormányhatározattal kiemelt jármûipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központot alkotó cégek kezdeményezése áll. A szóban forgó fejlesztési program kiemelt célja a helyi kutatás-fejlesztési központok létrehozása a vállalatoknál, ezáltal a magasabb hozzáadott értéket termelõ mérnöki munkák arányának növelése. A térségben tervezett gazdaságfejlesztési program célkitûzése, hogy 250 milliárd forint tõkeberuházással 25 ezer új munkahely jöjjön létre a térségben.

Egyébként az érintettek a jövõ év szeptemberében szeretnék elindítani a mérnökképzést. Ugyanakkor az idõ egyre kevesebb, mert ahhoz, hogy a képzést a tervezett idõben el tudják indítani, már márciusban be kell nyújtani a gépészmérnöki alapszak akkreditációs anyagát a Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottsághoz, mely akkor támogatja a szak indítását, ha úgy látja, hogy az egyetem biztosítani tudja a szükséges tárgyi, személyi feltételeket. Ide tartozik, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem, az említett tavaly november óta eltelt rövid idõ ellenére, a duális képzések kialakítását támogató pályázati konstrukció keretében már benyújtott egy hatszázmillió forintos pályázatot. Egyébként ettõl függetlenül az akkreditációs és a humánerõforrás-bõvítéssel kapcsolatos munkák már elindultak, melyet az Emberi Erõforrások Minisztériuma a 2014-es önálló költségvetési fejezetébõl százmillió forinttal is támogat. A gépészmérnöki képzés indításához legalább öt tudományos fokozattal rendelkezõ gépészmérnökre van szükség, akik a képzésben megjelenõ szakmai tárgyakat oktatni és gondozni tudják. Tudni kell azt is, hogy valóságos verseny alakult ki a mérnökökért, a már nevet szerzett intézményekkel versenyben áll Szombathely. A nyugat-magyarországi városban azonban nincs hagyománya a mérnökképzésnek. A szakindítást szakmai tanácsadó testület is segíti, és az egyetem most hirdeti az oktatói állásokat, olyan feltételeket ajánl, amelyek vonzók lehetnek nemcsak pályakezdõ tudományosan minõsített mérnököknek, de már tapasztalt egyetemi szakembereknek is. Vonzók lehetnek a felkínált állások a határokon túli azon minõsített gépészmérnököknek vagy oktatóknak is, akik Magyarországon szeretnének tovább dolgozni, oktatni és kutatni egy dinamikusan növekedõ gazdasági térségben.

A felvett szakemberek az oktatás mellett a helyi nagyvállalatoknál versenyképes javadalmazásért dolgozhatnak is. A megállapodást aláíró Szombathely önkormányzata vállalta, hogy egyebek mellett lakást is biztosít a leendõ oktatóknak. Molnár Miklós gazdaságfejlesztésért felelõs alpolgármester lapunknak azt mondta, a már benyújtott 2014-es városi költségvetésbe kétszázmillió forintot terveznek gazdaságfejlesztési célokra. Ebbõl a keretösszegbõl majd a mérnökképzésre is lehet pénzt fordítani. Amennyiben szükséges, a város további forrásokat is biztosít mind a mérnökképzéshez, mind a gazdaságfejlesztéséhez.

 

Forrás: Magyar Hírlap Online

Fotó: Csudai Sándor


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret