Nyomtats

Mikor az Erasmus a NASA központjáig repít

2015. 02. 25.
Erasmus, innováció, nemzetközi tapasztalat
Mikor az Erasmus a NASA központjáig repít Pais Gergely 24 éves, negyedéves az ELTE-n, programtervezõ informatikusnak tanul és éppen szakmai gyakorlatát tölti. Tehát mondhatjuk, hogy éli az egyetemisták átlagos életét. Kivéve, hogy nemrég tért haza a NASA központjából, ahol egyedüli magyarként jelen lehetett az Orion ûrhajó kilövésénél. Annak az Orion ûrhajónak, ami a NASA reményei szerint a 2030-as években embereket juttathat a Marsra. Interjú arról, hogy az Erasmus életre szóló élménye hogyan segíthet hozzá még több életre szóló élményhez.

Mesélj az Erasmusodról!

Az Erasmus mindig is foglalkoztatott. Amikor megtudtam, hogy van még lehetõség jelentkezni rá, akkor egy tanárom javaslatára Finnországot választottam. Így végül Tampere városában töltöttem az idõm 2013 decemberétõl 2014 júniusáig.

Mit szerettél benne a leginkább?

Az embereket. Úgy tartják a finnekrõl, hogy hidegek, távolságtartók, de én ebbõl semmit nem tapasztaltam. Az ottani egyetemisták pont olyan nyitottan álltak hozzánk, mintha mi is helybéliek lennénk. Egyáltalán nem voltunk kirekesztve, csak pozitív élmények értek ott.

Például?

Például ott vettünk részt a SpaceApps Challange versenyen, aminek jóvoltából Amerikába utazhattam a NASA központjába és részt vehettem az Orion ûrhajó kilövésén.

Úgy tudom, egy nagyon színes nemzetiségû csapat jött össze a versenyre, indiai, mexikói, francia, olasz és finn fiatalokkal dolgoztatok együtt. Mindegyik csapattaggal az Erasmus alatt ismerkedtél meg? És honnan jött az ötlet, hogy induljatok a versenyen?

Igen, mindenkit az Erasmus alatt ismertem meg. Elõször a mexikói fiatalemberrel találkoztunk, ugyanazon az ideiglenes szálláson laktunk, õ is ugyanarra az egyetemre jött, mint én. Õ említette, hogy van a SpaceApps Challange és indulhatnánk rajta. Az indulással a célunk egyszerûen az volt, hogy jól érezzük magunkat.

Hogyan kell elképzelnünk magát a versenyt?

A verseny lényege az volt, hogy olyan innovatív megoldásokkal álljunk elõ, amik segíthetik az ûrhajósok munkavégzését. Egyfajta ötletbörzeként funkcionált a NASA-nak. Leginkább olyan viselhetõ eszköz kitalálása volt a cél, aminek a fejlesztése akár már a közeljövõben is megvalósulhat, tehát amihez már létezik a technológia. 
A verseny elején elõször is ki kellett választanunk, hogy melyik kategóriában indulunk. Nálunk az ûrsétára esett a választás. 48 óránk volt rá, hogy ezen belül prezentáljuk a saját ötletünket, így ez idõ alatt született meg az intelligens ûrhajós sisak terve.

Intenzív 48 óra lehetett…

Intenzív volt, de szerencsére azért jutott idõnk picit aludni is. A szervezõk gondoskodtak arról, hogy ne legyen nagyon éles a verseny, hogy jól tudjuk magunkat érezni és minél több emberrel megismerkedjünk. Tehát nem mondanám, hogy kiszívta minden energiánkat a folyamat.

Mire szolgálna az intelligens sisak?

Például arra, hogy ha egy asztronauta ûrsétán van és veszélyhelyzetbe kerül, akkor a sisak rendszere a legfontosabb információkkal segítse ki a helyzetbõl. Továbbá arra is alkalmas lenne, hogy teljes mértékben rögzítse az ûrséta alatt szerzett információkat, biztosítsa a jobb tájékozódást az asztronauta számára és megkönnyítse a kommunikációt az irányítókkal.

Ezzel az ötlettel pedig megnyertétek a kategóriátokat és elutazhattatok az Orion ûrhajó tesztrepülésére. Milyen volt?

Az idõjárás miatt a kilövést elhalasztották, de szerencsére csak egy nappal, így sikerült megnéznünk. Nagyszerû élmény volt. Két kilométerre a kilövés helyszínétõl nézhettük végig a meghívottak részére fenntartott helyen. Megtiszteltetés volt, hogy azokkal az emberekkel együtt izgulhattuk ezt végig, akik megalkották az egészet. Egyébként elég sokan voltunk, körülbelül 9000 meghívott, ugyanis ezen a projekten rengetegen dolgoztak, egy részük pedig elhozta a családtagjait is. Bár ahhoz képest, hogy mennyi ember szerette volna látni az eseményt - hiszen a környéken ez volt a figyelem középpontjában -, talán nem is olyan nagy ez a szám.

A kilövésen kívül még miket láttál?

Az idõnk nagy részét a John F. Kennedy Space Centerben töltöttük, ahol rengeteg látnivaló volt. Például korábban használt rakéták példányai vannak kiállítva, de az eredeti Atlantis ûrhajót is megnézhettük és kipróbálhattunk különféle szimulátorokat. Az is nagyon érdekes volt, hogy a Space Life Sciences Lab nevû létesítményben láttunk olyan génmódosított növényeket, amiket kifejezetten ûrutazásra fejlesztettek ki. Úgy alakítják át õket, hogy minél kisebbek legyenek, de folyamatosan tudjanak termést produkálni. A cél, hogy alacsonyak, de terebélyesek legyenek, tehát ne függõleges irányba nõjenek. Mi magunk is láttuk, hogy két egy idõben ültetett, ugyanolyan fajtájú növény mennyire máshogyan nõtt, ha természetes vagy ha génmódosított eredetû volt. 
A kilövést megelõzõen egy VIP találkozón is részt vehettünk, ahol lépésrõl lépésre elmondták, hogyan fog zajlani az Orion kilövése. Ebben az volt a legnagyobb élmény, hogy kötetlen beszélgetést folytathattunk a szakemberekkel, akik igazán közvetlennek bizonyultak.
A hivatalos programokon kívül maradt idõ az Universal Stúdió meglátogatására, és meg tudtuk nézni azt is, hogyan fest egy karácsonyi ünnepség hó nélkül Floridában. Sõt, sétáltunk a tengerparton is.

Ennyi élmény után mik a terveid a jövõre nézve? Most programtervezõ informatikusnak tanulsz az ELTE-n.

Igen, mivel kiskorom óta vonzott a számítógép, így egyértelmû volt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A jövõben a szakmámban szeretnék elhelyezkedni, ehhez pedig az egyetemen eddig eltöltött idõ jó alapot adott. Hogy Magyarországon vagy külföldön fogom-e ezt megtenni, azt még nem tudom. Egyébként gondolkodom a mesterképzésen is.

Jól hangzik! Ha mész mesterképzésre, akkor legalább újra megpályázhatod az Erasmust. Végülis a legutóbbiból is egészen izgalmas dolog sült ki…

Igen, ezért nagyon is ajánlom az Erasmust mindenkinek, aki nyitott, rengeteg kultúra megismerhetõ. Ráadásul nem is egyedül kell végig csinálni, hiszen rengeteg támogatást kapunk hozzá. Így ha valakinek van rá lehetõsége, az mindenképp próbálja ki! Aki belevág, meg fogja látni, mennyire karakterfejlesztõ a kintlét.

 

Az interjút készítette: Hutter Marianna

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret