Nyomtats

Mit ér a szakmunkás az álláspiacon?

2013. 07. 10.
munkaerõpiac, szakképzés
Mit ér a szakmunkás az álláspiacon? Múlt hétvégén szakmunkás világbajnokságot rendeztek Lipcsében. Ennek kapcsán néhány gondolat a "kétkezi" szakmák értékérõl Karácsony Zoltántól.

 

A magyar médiában nyomát sem találtam egy vasárnap zárult világversenynek, a WorldSkillsnek, amelyet a "szakmák világbajnokságának" is titulálnak. Itt 22 év alatti fiatalok versenyeznek - a fodrásztól a hegesztõn, a virágkötõn át az asztalosig - nézõközönség elõtt, a helyszínen elkészített munkákat pedig nemzetközi zsûri értékeli.
Talán azért ez a nagy csend a honi médiában, mert egy olimpiai aranyakhoz szokott országban nem hírértékû, hogy a magyar versenyzõk érem nélkül zárnak? Pedig a németországi Lipcsében rendezett viadalon semmi okunk nem volt a szégyenkezésre. Öt versenyszámban is éremközelben végeztünk, összesen hat indulónkat "kiválóság díjjal" jutalmazták.

Itt vannak a legjobb magyar szakmunkások

Hogy kik is õk?
Bertók Kinga szépségápoló
Csõke János informatikai hálózati rendszergazda
Molnár János és Schmidt Péter mechatronikai szakértõ
Sárvári Ádám asztalos
Szabó Sándor festõ-dekoratõr

Ezeknek a fiatal szakembereknek rendkívül erõs referencia lesz önéletrajzukban ez az eredmény. Elmondhatják magukról, hogy nemzetközi porondon, nemzetközi zsûri elõtt megmérték õket és a legjobbak között végeztek. Nem hiszem, hogy gondjuk lesz mostanában az álláskereséssel, piaci értékük is növekedett.

A Távol-Keleten nagy a WorldSkills presztízse

A versenysorozat 1947-ben indult útjára, kétévenként rendezik. Hogy mekkora versennyé nõtte ki magát a WorldSkills, jól mutatja, hogy Lipcsében összesen 200 ezren látták a 46 szakma versenyeit, a Távol-Keleten pedig szinte olimpiai gyõzteseknek kijáró tisztelet övezi a szakmák világbajnokait. Az összesített pontlistán az 52 résztvevõ ország közül Dél-Korea végzett az élen, Svájc, Ausztria és Taiwan elõtt. Mi a 31. helyen zártunk, viszont a legutóbbi, 2011-ben Londonban tartott világbajnoksághoz képest néggyel több számban szereztünk "kiválóság díjat".

Hogy miért írok ilyen részletesen egy ilyen versenyrõl? Mert a WorldSkills célja egy fontos álláspiaci problémára világít rá. Szinte minden országból hiányoznak a jól képzett "kékgalléros" szakmunkások. A fiatalok zöme az egyetemi diploma megváltó erejében bízik. Ám egy jó szakma többet érhet a diplománál. Tudom, merész ez a kijelentés. Kapásból statisztikák sorával lehet cáfolni, mennyivel több a perspektíva a felsõfokú végzettségben, mennyivel többet keresnek stb... Ezzel nagyrészt egyet is értek, nem is akarok ezzel vitatkozni. Csupán azt mondom: egy keresett szakmával többet lehet kezdeni az életben, mint egy telített területen szerzett diplomával. Fõleg ha utóbbinál a személyes érdeklõdés is hiányzik.

Nyugaton is nagy a szakmunkáshiány

Évek óta hallom, hogy a magyarországi autógyárak és beszállítóik mennyire nehezen találnak fémipari szakmunkásokat; hogy mennyire lecsökkent a szakmunkástanulók száma; hogy nincs jó minõségû utánpótlás.

Nincs ez másként tõlünk nyugatra sem. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában (EURES) keresve Ausztriában a Friseur (fodrász) szóra 641 állásajánlat, a Tischler (asztalos) szóra pedig 715 ajánlat jelent meg. Pár napja kaptam egy emailt Németországból az egyik tartományi gazdasági kamara képzési vezetõjétõl, aki a helyi újságokból küldött cikkeket. Örömmel újságolta, hogy elindult újra szakképzési programjuk. Magyarországról és Lengyelországból toboroztak idén érettségizett fiatalokat, akikkel kint tanulmányi szerzõdést kötnek: cégekhez helyezik el õket, ahol a duális szakképzés keretében dolgoznak és tanulnak három éven át (jellemzõen fémipari, elektronikai és vendéglátóipari szakmákban). Mondanom sem kell, hogy ezekre a fiatalokra a tanulmányok lezárása után biztos állás vár.

Hogy mi ebbõl a tanulság? Pályaválasztásnál az elsõdleges szempont a személyes érdeklõdés legyen. Emellett sok más szempontot, például a szakterület (honi és külföldi) keresettségét is érdemes nézni. Utóbbi kategóriában a CNC-esztergályos jóval erõsebb, mint a kommunikációs munkatárs...

 

A cikket a haszon.hu oldalról vettük át.


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret