Nyomtats

Multifunkcionális mûhely, amely fiatal kutatók és mûvészek számára biztosít teret az alkotáshoz

2013. 04. 23.
Erasmus, felsõoktatás, szakmai gyakorlat
Multifunkcionális mûhely, amely fiatal kutatók és mûvészek számára biztosít teret az alkotáshoz Kitchen Budapest (KIBU)

 

Sipos Melinda, programtanácsadó

A Kitchen Budapestnek már a kezdetektõl fogva volt Artist in Residence programja. Az egyik oka ennek az, hogy az ide érkezõ mûvészek hírét viszik az intézménynek, a másik pedig, hogy a vendégmûvészek érkezése a szakmai kapcsolatok építése és az új munkák szempontjából mindig rendkívül inspiráló. A KIBU ismertségének növekedésével egyre nagyobb lett az igény arra, hogy szakmai gyakorlatra is jöjjenek hozzánk emberek külföldrõl és Magyarországról. Együttmûködést kötöttünk a Domus Academyvel, tõlük egy-egy hónapra jön hozzánk hallgató. Erasmus szakmai gyakorlatra egy lengyel lányt fogadtunk tavaly nyáron. Õ Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal járt a MOMÉn, és részt vett egy olyan kurzuson, amit mi tartottunk, késõbb pedig megkeresett bennünket azzal, hogy szakmai gyakorlatra szeretne jönni.

Mivel Justyna vizuális kommunikáció tervezõ, ezért grafikai, vizuális kommunikáció típusú feladatokat kapott. A KIBU-ban az a cél, hogy mindenki bepillanthasson a másik szakmájába, és egymástól tanuljunk, ezért a gyakornok olyan dolgokat is csinálhat, amik nem az õ szakterületéhez tartoznak. Justynát egy Pécsen megrendezett nagy nemzetközi worshop vizuális kommunkiációjába vontuk be, õ volt a felelõs az egész arculatért. Munkája során konzultáltunk vele egyrészt mi, akik ezt az egész eseményt kitaláltuk és megszerveztük, de szakmai szempontból más, a KIBU hasonló szakterületen dolgozó munkatársai is segítettek neki. A munkatársakat nem kellett külön felkészíteni a hallgató fogadására, mivel mindig van nálunk vendég. Egy kijelölt ember foglalkozik a vendéggel, segíti a munkáját, így mindig egyértelmû, hogy kihez lehet fordulni akár szakmai, akár más ügyes-bajos dologgal kapcsolatban.

Mi folyamatosan fogadunk hallgatókat szakmai gyakorlatra, nagyon hasznosnak látjuk ezt a lehetõséget. De tény, hogy nem egy átlagos cég vagyunk, hanem egy alkotóközösség, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy új dolgokat hozzon létre. Azonban bármilyen profilú cég esetében nagyon hasznos dolognak tartom ezt a lehetõséget, hiszen mindenki új tapasztalatokat szerez, közvetlen kapcsolatba lép más kultúrával, a dolgozók nyitottságát nagymértékben növeli, és ideális esetben szakmailag is sokat lehet belõle tanulni. A kreatív szakmában ez megszokott dolog, de más területeken is sokat lehet belõle profitálni.

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret