Hírek

Nyomtatás

"NI-Train", brassói diákok a debreceni National Instruments vállalatánál

2013. 06. 14.
Leonardo, együttműködés, szakképzés, szakmai gyakorlat
A brassói Colegiul Tehnic Remus Radulet energetikai szakközépiskola diákjai 2013 júniusában 3 hetes szakmai gyakorlatot töltenek a debreceni National Instruments vállalatánál. E kezdeményezés hosszas egyeztetések után jöhetett létre a gazdákodó szervezet és a romániai intézmény között. A brassói iskola azon Leonardo Mobilitási Programjai, ahol Magyarországot jelölték meg célországként, egészen 2006-ig nyúlnak vissza.

 

Partnerként rendszerint a győri Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskolát jelölték meg, biztosítva ezzel diákjaiknak a külföldi szakmai tapasztalatszerzés lehetőségét. Az intézmények között megvalósult 7 mobilitási program alkalmával kölcsönösen megismertük egymást, értékes kapcsolatok alakultak ki. A brassói intézmény részéről azonban egyre erősödő igényként jelentkezett, hogy tanulóinak ne csak tanműhelyi keretek között, hanem lehetőség szerint elektronikai gyártócégnél is legyen lehetősége készségei, képességei kipróbálására. A győri intézmény évek óta jó kapcsolatot ápol a National Instruments-szel, így felvettem velük a kapcsolatot, és kértem, ha módjukban áll, biztosítsák ezt a lehetőséget brassói partnerünknek. Nyitottak voltak egy ilyen jellegű kezdeményezésre, tehát az együttműködés, a szakmai program kialakítása megindulhatott.

A 3 hetes tréningperiódus alatt 10 diák tartózkodik a vállalatnál. A vendégdiákok kipróbálhatják magukat multinacionális elektronikai gyártókörnyezetben, olyan gyakorlati ismeretekre tehetnek szert, melyeket a későbbiekben sikerrel alkalmazhatnak szakmai pályafutásuk során. Külön kiemelendő, hogy mindeközben csúcstechnológiát képviselő mérőműszerek, gyártóeszközök használatára is lehetőségük nyílik. A munkaprogram kialakítása során a fogadó szervezet külön figyelmet fordított arra, hogy a résztvevők az elektronikai gyártási folyamat részeinek mindegyikében részt vegyenek, majd ki-ki a neki leginkább tetsző területen mélyíthesse el megszerzett ismereteit. Mindezeken túlmenően természetesen a diákok szempontjából nem elhanyagolandó, hogy a gyakorlati feladatok teljesítése alatt fejlődnek személyes és társas kompetenciáik, és végül, de nem utolsósorban idegennyelvi képességeik, készségeik. Valamint megismerhetik kultúránkat, hagyományainkat.
A fogadó szervezetnél végzett gyakorlati munkájuk mindinkább hozzájárul a napi termelési célok eléréséhez, a műszaki támogató tevékenység hatékonyságához.

Itt szeretnénk megköszönni a National Instruments támogató hozzáállását, és bízunk abban, hogy az újonnan megalakult kapcsolat sokáig fennmarad.

 

Izsáki Tibor, az iskola Leonardo koordinátora