Nyomtats

Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass

2015. 11. 27.
Europass, munkaerõpiac
Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass 10 éves az EU legnépszerûbb dokumentuma, amelyet hazánkban egymillióan használnak.

Az Europass dokumentumokat eredetileg azért hozták létre, hogy segítsék a különbözõ országokban végzett tanulmányok és a megszerzett képességek összehasonlíthatóságát, mára azonban hazai szinten is elterjedt a használatuk. Megjelenése óta már 58 millióan használták az egységes európai önéletrajzot, és a népszerûségi listán Magyarország az 5. helyen áll: hazánkban 2014-ben több mint 1 millióan töltöttek ki Europass önéletrajzot.

A Nemzeti Europass Központot mûködtetõ Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint elsõsorban fiatal álláskeresõk és külföldi ösztöndíjprogramra jelentkezõ hallgatók használják, de sokszor uniós pályázatokhoz is ezt a típusú önéletrajzot mellékelik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jól strukturált és könnyen összehasonlítható formátumota munkáltatók is egyre többen kedvelik – mind a közszférában, mind a magánszektorban.

Ezt támasztja alá az a felmérés is, amelyben 70 céget kérdeztek meg a jelenleg 7 dokumentumból álló portfólióval kapcsolatban. A válaszokból (a megkérdezettek háromnegyede multinacionális vállalat) kiderül, hogy az önéletrajzok 37 százaléka Europass formátumban érkezik a HR-esekhez, sok esetben pedig kifejezetten kérik az állásra jelentkezõket, hogy ezt a sablont használják. A válaszadók több mint 70 százaléka ugyanis úgy tartja, hogy azáttekinthetõsége miatt megkönnyíti a kiválasztás folyamatát.

A statisztikák szerint az Europass önéletrajzot elsõsorban pályakezdõk használják, mivel a kitöltõ program nagy segítséget nyújthat számukra az elsõ önéletrajzuk megírásában. Az átlagos felhasználó 30 év alatti fiatal, aki legalább egy idegen nyelvet beszél, és nem rendelkezik több éves munkatapasztalattal. Végzettség tekintetében azonban vegyes a kép: diplomások és középfokú végzettségûek egyaránt használják az Europass önéletrajzot. A legnépszerûbb Europass szakmák listáját Európában a pincér, a programozó és a bolti eladó vezeti, de a mérnök is szerepel a felsorolásban.

Az Europass portfólió tagjai közül – önéletrajz, nyelvi útlevél, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítõ, mobilitási igazolvány, motivációs levél, készségútlevél – Magyarországon még csak az önéletrajz és a motivációs levél használata terjedt el a cégek körében, de a 2014-es statisztikák szerint a gyakorlati nyelvtudást bemutató nyelvi útlevél igénylõinek száma is csaknem ötszörösére nõtt az elõzõ évhez képest.

A dokumentumok azért is lehetnek ilyen népszerûek, mert az elmúlt tíz évben számos fejlesztést hajtottak végrerajtuk. Létrehozták például az Európai készségútlevelet, amely egyetlen fájlba rendezi az összes szükséges dokumentumot és igazolást, megkönnyítve ezzel a pályázáshoz szükséges anyagok kezelését. A munkáltatók ugyanakkor az önéletrajzban szereplõ adatokat adatbázisokba is tudják importálni, ami szintén leegyszerûsíti a kiválasztás folyamatát.

A felhasználókra is gondoltak a fejlesztõk: az Europass honlap elérhetõ tabletre és mobilra optimalizált változatban, valamint látássérültek számára is készült önéletrajz minta. Az innovációk sorában kiemelkedõ, hogy a LinkedInre feltöltött adatok pár gombnyomással bekerülhetnek az önéletrajzba, vagy akár felhõbe is menthetõek.

Az Europass dokumentumokkal kapcsolatos hírekkel és újdonságokkal, valamint önéletrajzírással, álláskereséssel kapcsolatos információkkal és érdekességekkel várják az érdeklõdõket az Europass Magyarország facebook oldalon is.

További információ: www.europass.hu

A statisztikák a CEDEFOP (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) elemzéseibõl, és a Tempus Közalapítvány / Nemzeti Europass Központ felmérésébõl származnak.


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret