Nyomtats

Olasz konyhában az orosházi tiszás tanárok

2016. 04. 27.
Erasmus+, együttmûködés, gyakorlati képzés, szakképzés
Elismert, aranyérmes séfekkel fõzött együtt és gyakorolta a szakmát az olaszországi Gradoban Gyenge Edit szakács oktató és Béres Enikõ pincér oktató, az orosházi Tisza Kálmán iskola két pedagógusa.

 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Marco Polo G.E.I.E.–vel együttmûködve Erasmus+ uniós pályázat keretében olaszországi mobilitási programot szervezett gyakorlati szakoktatók továbbképzésének megvalósítására.  A program célja az volt, hogy a duális képzésben oktatók nemzetközi körülmények között szerezzenek szakmai gyakorlatot, hogy ezáltal magasabb színvonalú oktatást biztosítsanak a diákoknak.

 

A Gyulai Szakképzési Centrum Tisza Kálmán Szakképzõ Iskolája és Kollégiuma két oktatója a pályázat nyerteseiként április 10-16-a között vett részt a képzésben. "Óriási lehetõség volt számunkra ez a szakmai tanulmányi út, hiszen egészen komplex ismereteket szereztünk az olasz gasztronómia világáról, a receptek összeállításától az ételek tálalásáig. Lehetõségünk volt megnézni egy olasz húsüzemet, a Pittaro borpincészetet, és ha már bor, akkor mellé a Consorzio Montasio – Montasio Társulást, ahol különbözõ sajtokat állítanak elõ" - számolt be a tanulmányi útról Béres Enikõ.

 

"Olyan olasz vendéglátó üzleteket is megnézhettünk, ahol a legmodernebb felszereltségû berendezésekkel dolgoznak. Mindeközben ízelítõt kaptunk a környék jellegzetes ízvilágú ételeibõl és italaiból. Hatalmas élmény volt számunkra, hogy kipróbálhattuk magunkat egy elismert olasz séf, Sergio Mian mellett, aki Monte Carloban aranyérmes lett a Grand Cordon D’Or de la Cuisine Francaise fõzõversenyen. Mian séf célja elsõsorban a tudás átadása, és a tradicionális friuli konyha népszerûsítése. Gyakorlati feladataink közé tartozott egy étel elkészítése, amihez saját magunknak kellett felkutatni a környéken a legjobb alapanyagokat. Segítõ tolmácsként és oktatóként mindvégig mellettünk volt Alessandro Arena, Magyarországon élõ olasz séf" - fogalmazott a Tisza Kálmán iskola pincér oktatója.

 

A mobilitásban résztvevõ oktatók saját, küldõ iskolájukban elõadást tartanak az út szakmai tapasztalatairól. A cél a korábban megszerzett ismeretek felújítása és olyan új információkkal való kiegészítése, mely segít megismerni az új eszközöket, technológiákat és nemzetközi trendeket. A résztvevõk Europass mobilitási igazolványt kaptak a továbbképzésrõl.

 

Forrás: OrosCafé

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret