Nyomtats

Pécsi mûvészek új utakon

2014. 12. 18.
együttmûködés, nemzetközi tapasztalat
A Kreatív Ipari Klaszter segítségével Pécs mûvészei új nemzetközi együttmûködésbe kapcsolódhatnak be. A „Break-In the Desk” elnevezésû projekt célja, hogy a mûvészek alkotóerejét és egyedi szemléletét a gazdasági innováció szolgálatába állítsa a „mûvészi beavatkozás” (Artistic Intervention) módszerével. Az Erasmus+ pályázati vállalás végrehajtása során országonként húsz-húsz mûvész képzésében veszünk részt.

A feladat, hogy a mûvészi látásmódot a vállalati innováció szolgálatába állítsuk. A mûvészeket és a kreatívokat a program során eljuttatjuk vállalatokhoz, ahol sajátos látásmódjukkal megfigyelhetik a szervezetek tevékenységét. A cél a mûvészi beavatkozás eredményeként létrejövõ termék-innováció, illetve a termelési folyamat, vagy a munkakörnyezet innovációja. A mûvészek számára a vállalati munka újfajta területet, inspirációt jelenthet, ami alapján a saját mûvészetük is tovább fejlõdhet. Ez a világban több helyen létezik, de elszigetelt jelenség. A mostani projekt különlegessége, hogy mindez egy európai hálózatban fog megvalósulni, melyben összesen több mint 100 mûvész vesz részt. A képzés után õk kikerülnek vállalatokhoz, és pilot projektekben vesznek részt. A végsõ cél a folyamatos értéknövelõ beavatkozás, a projekt lezárulta után is.

A folyamat a vállalati és mûvészi igények európai szintû felmérésével kezdõdik, majd a tananyagfejlesztés és a tréning módszertanának kifejlesztése (ez a KIKK Egyesület egyik fõ feladata) után országonként 20-20 mûvész három hónapos távoktatáson vesz részt, közülük három-négy egy próba-projekt részese lehet egy külföldi vállalatnál (Córdobában illetve Rómában). Fontos célkitûzés, hogy a módszer fontosságát megértessük a döntéshozókkal (városvezetõkkel, kamarákkal) és a kidolgozott metodológiát kiajánljuk más szervezeteknek, gyakorlati megvalósításra.

A projekt idõtartama 36 hónap. Vezetõ partner a Materahub (Matera, Olaszország) további partnerek: Collage Arts (London, Egyesült Királyság), Provincial Consortium for Economic Development of Córdoba (Córdoba, Spanyolország), Link Campus University (Róma, Olaszország), Aalto University (Helsinki, Finnország), Sibiu Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (Nagyszeben, Románia), Municipality of Rome (Róma, Olaszország), EUROMEDINCULTURE(s) (Marseille, Franciaország), Rinova Ltd. (London, Egyesült Királyság) és a KIKK Egyesület (Pécs, Magyarország).

A KIKK Egyesület nagy lehetõségnek tartja, hogy Pécs városa részt vehet egy ilyen nagy ívû európai programban, amely a mûvészet és gazdaság újszerû együttmûködési lehetõségeit dolgozza ki.

 

Forrás: Pécsma

Fotó: kikk.hu


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret