Nyomtats

Siemens-passzus a szakmai életbe

2015. 04. 21.
Erasmus+, Europass, duális képzés
Siemens-passzus a szakmai életbe Europass mobilitási igazolványban részesült a Siemens duális szakképzésében részt vevõ tizenhárom tanuló. Az Európai Unió Erasmus+ programja által finanszírozott szakmai gyakorlat részeként a fiúk három hetet töltöttek a Siemens mülheimi (németországi) tanmûhelyében, ahol szakmai ismereteik továbbfejlesztése mellett nyelvtudásukat is gyarapították.

Az Europass mobilitási igazolvány azoknak a tanulóknak jár, akik szervezett körülmények között vettek részt nemzetközi mobilitási programban, akár tanulmányi céllal, akár szakmai gyakorlaton. A Siemens duális szakképzésének köszönhetõen Németországban eltöltött szakmai gyakorlat után Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést. A tanulók megismerhették a Siemens németországi duális rendszerû szakképzését, jártak a cég mülheimi turbinagyárát is.

A magyarul kiválóan beszélõ Dale A. Martin a többi között elmondta, hogy a hazánkban 125 év óta jelen lévõ Siemens az 1990-es években elsõként vezette be a német mintán alapuló duális rendszerû képzést, akkor gazdasági területen. Ennek folytatása a 2012-ben megkezdett duális szakképzés. A diákok hiányszakmákban, modern körülmények között szerezhetnek versenyképes szaktudást, valamint a gyakorlati tapasztalat mellett nyelvet tanulnak, és megismerik a Siemens munkakultúráját is. „Legjobb diákjaink európai uniós támogatással külföldi gyakorlaton is részt vehettek, számukra adjuk most át az Europass mobilitási igazolványt. A külföldi szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatok amellett, hogy diákjaink tudását gyarapítják, elõnyösek a leendõ munkáltatók és a magyar gazdaság számára is” – mondta Martin.

A Siemens duális rendszerû szakképzésén jelenleg három évfolyamon mintegy 60 diák tanul hiányszakmáknak számító szakokon. Az idén õsszel már a negyedik évfolyam kezdi meg tanulmányait: szeptembertõl a hegesztõ és az ipari gépész szak mellett a gépi forgácsoló szakot is választhatják a tanulók. A képzés résztvevõi az elméleti ismereteket a gödöllõi Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban, a gyakorlati tudást a tavaly átadott Siemens Képzési Központban sajátíthatják el.

Forrás: infovilag.hu

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret