Nyomtats

Társadalmi innovációs versenyek lebonyolítását segítõ kézikönyvet készítettek a Pannon Egyetemen

2017. 06. 29.
Erasmus+, felsõoktatás, innováció
Az Európai Bizottság által meghirdetett ERASMUS+ Program keretében megvalósuló „I-SICS – Nemzetközi Társadalmi Innovációs Verseny Hallgatóknak és Felnõttképzésben Résztvevõknek” címû projekt célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülõ társadalmi problémákra, és ösztönözzük õket, hogy társadalmilag felelõsségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplõi legyenek helyi közösségüknek.

 

Az I-SICS projekt innovatív karaktere három aspektusból adódik:

1. Olyan jó példák, megfelelõ gyakorlatok összegyûjtése a vállalkozások és hallgatói versenyek területérõl, amelyek a társadalmi innováció témaköréhez kapcsolódnak.

2. Társadalmi Innovációs Verseny mint kommunikációs csatorna, mellyel felhívhatjuk az egyének, vállalkozások, média, és más érintettek figyelmét a legfontosabb társadalmi problémákra, és ösztönözhetjük õket, hogy társadalmilag felelõsségteljesebb életet éljenek.

3. Társadalmi Innovációs Verseny Kézikönyv összeállítása, mely útmutatást, segítséget ad a hasonló témájú versenyek szervezéséhez, s Európa bármely részén alkalmazható.

 

A PROJEKT SORÁN megvalósult tevékenységek:

2015 folyamán egy komplex kutatás keretében összegyûjtöttük a társadalmi innováció témaköréhez kapcsolódó versenyeket, esettanulmányokat, jó gyakorlatokat. A kutatás eredményeit egy információs füzetben, az „I-SICS Booklet”-ben foglaltuk össze, mely letölthetõ az alábbi linken: isics.gtk.uni-pannon.hu/isics-booklet

A kutatás eredményeit felhasználva 2015 második felében meghirdettük az I-SICS Nemzetközi Társadalmi Innovációs Versenyt, amelyre 18. életévüket betöltött egyetemi hallgatók és felnõttképzésben résztvevõk jelentkezését vártuk.

A versenyzõk feladata olyan új ötletek (termékek, szolgáltatások vagy modellek) kidolgozása volt, amelyek újszerûek, a társadalom számára hasznosak, társadalmi igényeket elégítenek ki, és új társadalmi együttmûködéseket hoznak létre.

Minden versenyzõ egy mentorral dolgozott együtt, aki megkönnyítette a tervezési folyamatot, és felkészítette a versenyre. Továbbá a versenyzõk részt vettek a partnerek által szervezett, a „Social Enterprising Europe (SEE)” programjára épülõ tréningen 2016 február-március során, amely tananyagának elsajátításával alapvetõ vállalkozói ismeretekhez jutottak.

2016 májusában minden partner megszervezte saját régiójában az I-SICS Társadalmi Innovációs Verseny helyi fordulóját, amelyen hallgatók mutatták be a társadalmi innováció témakörébe tartozó projektötleteiket. A regionális fordulók legjobb helyezettjei a nemzetközi versenyen mérték össze egymással tudásukat 2016. augusztus 24-25-én Veszprémben, a Pannon Egyetemen. A verseny köré egy nyári tábor is szervezõdött 2016. augusztus 21-27. között, amelynek helyszíne Balatonalmádi volt.

A projekt keretében sor került az I-SICS KIT, azaz a Társadalmi Innovációs Verseny Kézikönyv összeállítására, mely útmutatást, segítséget ad a társadalmi innováció témájú versenyek szervezéséhez, s Európa bármely részén alkalmazható. A kézikönyv lehetõséget ad arra, hogy bármely szervezet megrendezze saját társadalmi innovációval kapcsolatos tréningjét, versenyét. A kézikönyv tartalmazza a partnerek által összegyûjtött jó gyakorlatokat, és azokat a tapasztalatokat, amelyeket a partnerek megosztottak saját versenyeik megszervezése során. Az így összeállított kézkönyv gyakorlati megközelítéssel alátámasztott útmutatót ad bárkinek, aki egy társadalmi innovációval kapcsolatos verseny, tréning megszervezésében érdekelt.

Az I-SICS KIT letölthetõ az alábbi linkre kattintva: isics.gtk.uni-pannon.hu/isics-kit

A projekt a KA2-Cooperation and Innovation for Good Practices c. Erasmus+ projekt keretében, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a BIC Group s.r.o. (Szlovákia), a CVO Antwerpen (Belgium), az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. (Nagykanizsa), a Regional Development Agency of Slavonia and Baranja (Horvátország) és a Rovira I Virgili Egyetem (Spanyolország) együttmûködésével valósul meg.

 

További információ:

Dr. Fehérvölgyi Beáta, projekt koordinátor

Tel: 88/624-812

E-mail: fehervolgyi{kukac}gtk.uni-pannon.hu

isics.gtk.uni-pannon.hu

www.facebook.com/isicsproject

www.linkedin.com/groups/8545572

 

Forrás: egyetemunk.com


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret