Nyomtats

Tõzsér Béla kutatásai vonzzák ide a diákokat

2015. 08. 29.
Erasmus+, gyakornok, innováció, kutatás, környezetvédelem
A mostani szélsõséges idõjárás már a klímaváltozás jele. Tõzsér Béla szekszárdi energiagazdálkodási szakmérnök szerint ezért bõven van tennivalónk, de vannak lehetõségeink is.

Tõzsér Béla a legjobb menedzser, vállalkozása, az Envirosan Bt. pedig a legjobb cég díját kapta az Oxfordi Akadémia Socrates Bizottságától, nemrégiben számoltunk be errõl. A nemzetközi hírû szekszárdi környezetmérnök azonban ennél értékesebbnek tartja az ENSZ Fenntarthatósági Testületének díját, mellyel a világon bárhol alkalmazható klímavédelmi technológiai rendszerüket ismerte el a nemzetközi szervezet. Munkája idõnként szélmalomharcnak tûnhet, holott a szakma elfogadja, díjazza törekvéseit, hiszen kutatási eredményei azt bizonyítják: bolygónk és persze szûkebb környezetünk védelme úgy is lehetséges, hogy közben például az energiatermelésre szakosodott cég profitot is termel.

A mikroalga-szaporítási kísérletek szerint az algáknak egyaránt szerepük lehet a rákmegelõzésben és a klímavédelemben. A szén-dioxidból és egyéb klímaszennyezõ gázokból hasznos algasejtek állíthatók elõ, melyek táplálékként, táplálék-kiegészítõként és takarmányként használhatók fel. Gyógyszerek és kozmetikumok gyártásához is fontos összetevõül szolgálhatnak. A megújuló energia területén is nagy lehetõségek rejlenek az algatenyésztésben, a szaporításuk üzemi szinten gazdaságos.

Az Envirosan szennyvíztechnológiai, környezetvédelmi és vízminõségvédelmi létesítményekkel kapcsolatos mûszaki tervezésre, mûszaki tanácsadásra és szakértésre, valamint terepmûszeres vizsgálatok és környezetvédelmi felülvizsgálatok végzésére alakult. 2000-tõl nyitottak a megújuló energetika, különösen a bioenergetika irányába. Tõzsér Béla munkatársával, Szabó Réka mérnök menedzserrel 2010-tõl végez brüsszeli felkérésre bioenergetikai, intelligens energetikai és más területen kutatási szakértõi munkákat, így pályázatokat értékelnek, projekteket ellenõriznek.

Évek óta fogadnak egyetemistákat, akik nem mindennapi gyakorlati tapasztalatra tesznek szert a szekszárdi laboratóriumban és az üzemlátogatások alkalmával. Június végén három török diák érkezett az Erasmus+ program keretében. A két fiatal hölgy, Tugba Dindar és Özge Yener vegyésznek készül, a fiú, Tayfun Hilmi Akbabanek biológus.

"Arra törekszünk, hogy integrált szolgáltatást nyújtsunk" – mondja Tõzsér Béla. "Értékesebb, aki több mérnöki mûveletet ismer: azaz meg tudja tervezni a berendezéseket, ismeri mûködésüket, és ha szükséges, meg is tudja javítani azokat. Korábban például olyan francia diákok is jártak nálunk, akik energetikai szakembernek készültek, ráadásul atomenergiával foglalkoztak. Abban, hogy az egyetem felfigyelt ránk, szerepe volt persze Paks közelségének is. Azóta az egyik diák már a francia atomenergetikai kutatóintézetben dolgozik" – teszi hozzá.

Most csütörtökön a török diákok Bátaapátiban jártak laborlátogatáson, de megnéztek egy Somló-hegyi borházat, egy Kaposvár környéki vágóhidat és egy kastélyszállót is, hiszen a szennyvízkezelése mindegyiknek érdekes. A török fiatalok emellett megismerkedtek egy dunaföldvári bioetanol üzemmel és a pécsi biomassza erõmûvel is, az elsõdleges azonban Tõzsér Béla kutatásainak tanulmányozása volt. A szakember azt is elmondta: neki a mérnöki munka, és annak létesítménnyé fejlesztése az elsõdleges.

 

Mikroalga és õsbaktérium

A mikroalgák rendkívül szaporák. A duplázódási idejük négy-öt óra, bár akadnak „lustább” változatok is. Egyes algafajok a legtisztább energiahordozó, a hidrogén elõállítására is képesek. Mások szén-dioxidot nyelnek el és oxigént „lélegeznek ki”, aminek következtében mérséklõdik az üvegházhatás. Van olyan is, amelybõl selyemszálat lehet készíteni. Tõzsér Béla emellett mostanság õsbaktériumokat, azaz archeákat is tanulmányoz, melyek szintén nagyon szaporák, és amelyek speciális sejtösszetételük miatt szélsõséges körülmények között is képesek reprodukálni önmagukat. Amilyen igénytelenek, olyan jól alkalmazhatók a gyógyászatban.

A cikk szerzõje: Budavári Kata

Forrás: www.teol.hu

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret