Nyomtats

Veszprémiek a vendéglátás jó híréért

2016. 10. 21.
Erasmus+, gyakorlati képzés, nemzetközi tapasztalat, szakképzés
A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémbõl indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképzõ Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetû – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

 

Megtalálni a legmegfelelõbb külföldi partnereket, ápolni a meglévõ kapcsolatokat és megtalálni a megfelelõ magyarországi együttmûködõ szervezeteket. A 2000 óta mûködõ veszprémi SÉF Szakképzõ Iskola igazgatója, Csizmazia Mária szerint tömören ennyi a sikeres pályázás titka. Több mint tíz év gyakorlata igazolja. Az állami feladatokat ellátó magániskolaként mûködõ SÉF 2004 óta vesz részt uniós pályázatokon külföldi vendéglátóipari szakmai gyakorlatok finanszírozása érdekében. Ezalatt az idõ alatt jó híre is lett népszerû szakmai programjaival. A SÉF 2009-2014 között mobilitási tanúsítvánnyal is büszkélkedhetett, 2015 májusában pedig ismét pályázott az iskola a 2020-ig szóló hosszabbításra. – A tanúsítvány megkönnyíti az intézmény projekt tevékenységeit, hosszú távra nyújt biztos tervezési lehetõséget és pénzügyi biztonságot – foglalja össze ennek jelentõségét az igazgató.

 

A mobilitás, mint lehetõség felkínálása nem pusztán díszítõ elem az iskola képzési programjában: – Általános probléma a vendéglátóipari képzésben, hogy a 8. osztály befejezése után a szakképzésbe a legrosszabb átlaggal végzõk kerülnek. Legtöbbjük idegennyelvi ismeret nélkül. Innen kell felzárkóztatni, és versenyképes munkaerõként elengedni õket. A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket, amelyeket a több hónapos gyakorlatok végén már készség szinten használnak. Megismerkednek új, modern konyhatechnológiai eljárásokkal, speciális, az adott országra jellemzõ élelmiszerekkel, ételekkel. Bõvebb ismereteket szereznek azokon a területeken, amelyekre itthon nincs lehetõség. A tengeri halak elkészítése, vagy a téli vendéglátás egy síparadicsomban tipikusan ilyen – mondja Csizmazia Mária. Kiemeli, hogy a szociálisan hátrányos helyzetû tanulókra külön gondot fordít az iskola. Programjaik nem csak a kitûnõ tanulóknak, hanem a fejlõdésre nyitott, tanulni akaró diákoknak szólnak. A 2015/2016-os tanévben 75 diák, köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetû kap lehetõséget az elnyert uniós támogatásnak köszönhetõen.

 

Több tanuló már messzire jutott, például Jamie Oliver egyik éttermében dolgozott vagy kávéházat vezetett Londonban. Németországi szállodákban is dolgozik fõállásúként néhány volt séfes diák. Az elvándorlás csábítása erõs: az utóbbi években szakmai végzettséget szerzett séfes diákok fele külföldön helyezkedett el. Többen közülük azonban néhány év után visszatértek és anyagilag megerõsödve itthon kerestek munkát. – Az utóbbi idõben szerencsére a hazai vendéglátóipar is észbe kapott, és kedvezõbb feltételeket kínál a jól képzett munkaerõ megtartásához, visszacsábításához – mondja az igazgató.

 

A magyar potenciális munkaadók sincsenek könnyû helyzetben. Olyan nívós gyakorlati helyekkel kell felvenniük a versenyt, mint a SÉF partnerei között szereplõ ciprusi Ayia Napan található négy csillagos Asterias Beach Hotel, az 5 csillagos Atlantica Aeneas Hotel, és a 4-5 csillagos hoteleket tömörítõ limassoli Kanika szállodalánc. Németországban egész évben, Ausztriában pedig a kiemelt téli síszezonban várják a mára jó hírû veszprémi vendéglátóipari hallgatókat.

 

Forrás: nyeromagyarok.eu


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret