Nyomtats

"We mean business", avagy mi komolyan gondoljuk az üzletet

2012. 11. 19.
Erasmus, Leonardo, felsõoktatás, szakképzés, szakmai gyakorlat
Az Európai Bizottság „We mean business” elnevezéssel indította útjára 2012-ben kampányát, melynek célja, hogy a vállalatokat gyakornokok fogadására ösztönözze. Ez azért is nagyon idõszerû, mert a fiatalkori munkanélküliség az egész Unió területén aggasztó méreteket öltött, és nem titkoltan ennek visszaszorítását várják a kezdeményezéstõl.


A szakmai gyakorlat javítja a fiatalok készségeit, magabiztosabbá teszi õket, így könnyebbé teszi számukra az elhelyezkedést. Ugyanakkor abban is segít, hogy zökkenõmentesen kerüljenek át az oktatásból és szakképzésbõl az elsõ munkahelyükre. A szakmai gyakorlat a vállalatok számára is elõnyös lehet, hiszen így kiváló leendõ munkatársakat fedezhetnek fel, akik új ötleteikkel fellendíthetik a termelékenységet és a versenyképességet. Sajnos jelenleg még kevés cég tud arról a lehetõségrõl, hogy gyakornokokat foglalkoztathat az Erasmus és a Leonardo programok segítségével is. A „We mean business” kampány ezen kíván változtatni, megismertetve a vállalkozásokkal a nemzetközi szakmai gyakorlatok elõnyeit.

 

A kampány weboldala, amely hasznos információkat és linkeket tartalmaz az európai szakmai gyakorlatok megszervezésével és a gyakornoki helyek megtalálásával kapcsolatban: we-mean-business.europa.eu.

 

Ennek érdekében 2012. október 18-án a Nemzeti Külgazdasági Hivatal – Enterprise Europe Network, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Tempus Közalapítvány közös rendezvényt tartott Székesfehérváron az Európai KKV Hét, és egyben az európai „We mean business” kampány részeként. A konferencián plenáris elõadáson mutattuk be, milyen elõnyei vannak az Erasmus és Leonardo programoknak a kis- és középvállalkozások számára, majd a délutáni szekcióülések során jó gyakorlatokat és sikertörténeteket hallhattak az érdeklõdõk. Vitai Judit, az egri Supra Vita Nyelviskola képzési vezetõje tartott lelkes beszámolót a tapasztalatairól a náluk megfordult lett és lengyel Erasmus gyakornokokkal kapcsolatban, majd a szentendrei Wexedu Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be munkájukat Leonardo közvetítõ intézményként. A résztvevõk a külföldi gyakorlatok elismerésére szolgáló Europass dokumentumokról is hallhattak. Bízunk benne, hogy minél több cég látta meg a lehetõséget, és kapott kedvet a programban való részvételhez.

 

2012–2013-ban az Európai Bizottság összesen 280 000 gyakornoki helyhez nyújt pénzügyi támogatást a Leonardo da Vinci és az Erasmus program keretében, a szakképzésben, illetve a felsõoktatásban részt vevõk számára.

 

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret