Nyomtats

Zöldfülû hallgatóból meghívott egyetemi elõadó

2013. 07. 31.
Erasmus, mobilitás
Zöldfülû hallgatóból meghívott egyetemi elõadó Dr. Kele Sándor geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetének tudományos fõmunkatársa. 2002-ben, ötödéves geológus hallgatóként nyerte el az Erasmus ösztöndíjat a Firenzei Egyetem Földtudományi Tanszékére, fél évre. Diplomamunkájának jelentõs részét az ösztöndíj alatt készítette el kinti mentora, Prof. Dr. Orlando Vaselli segítségével, és ma is azt kutatja, amibe kint belefogott.

 

Története ragyogó példája annak, hogyan lehet kihasználni az Erasmust úgy, hogy a késõbbiekben is meghatározza a szakmád, munkád, személyiséged és életed...

 

Mennyire felelt meg elõzetes elvárásaidnak az Erasmus félév?

Igazából nem tudtam, hogy mire számíthatok. Korábban még nem voltam huzamosabb ideig külföldön, a családomtól elszakadva, sõt még kollégiumban sem laktam, ezért mindenképpen nagy kalandnak ígérkezett az ösztöndíj. Firenzérõl hallottam, hogy fantasztikus hely, és mûvészeti, tudományos szempontból is inspiráló, azonban az ott eltöltött közel fél év még az elõzetes várakozásaimat is felülmúlta.

Találkoztál-e odakint olyan dologgal, amire nem lehetett felkészülni elõre, ami váratlanul ért?

Igen, és ez a nyelv volt. Egy középfokú német nyelvvizsga birtokában érkeztem Olaszországba, olaszul egyáltalán nem tudtam és az angol nyelvtudásom is valahol az alapfok körül lehetett. A beilleszkedést megkönnyítette, hogy az Erasmus ösztöndíjhoz kapcsolódóan egy 6 hetes szuperintenzív olasz nyelvtanfolyamon vettem részt Firenzében, amelynek végére sikerült alapfokú olasz nyelvtudást szerezni. A kurzusokat az egyetemen olaszul tartották és számos olasz nyelvû tudományos cikket, tankönyvet kellett szóról szóra kiszótáraznom. Napokat, heteket töltöttem a könyvtárban, parkokban, vagy éppen a Pitti palota elõtt ülve és nyelvet tanulva, de nem esett nehezemre, mert beleszerettem a nyelvbe. Az ösztöndíj végén nem okozott gondot, hogy olaszul kellett a tárgyakból vizsgáznom. A hatodik hónap végére a hétköznapi beszédet teljesen elsajátítottam, sokszor azt sem vették észre, hogy külföldi vagyok.

Mivel gazdagodott a szakmai tudásod, személyiséged?

A jelenlegi szakmai tevékenységem alapját jelentõ stabilizotóp-geokémia elméleti és gyakorlati alapjait Firenzében sajátítottam el és az egyik (OTDK-nyertes) tudományos diákköri dolgozatom, valamint a diplomamunkám gerincét jelentõ vizsgálatokat is kinn végeztem. Késõbb a Firenzében megszerzett szakmai tudásomra figyelt fel az akkori nevén MTA Geokémiai Kutatólaboratórium osztályvezetõje, és így kerültem az intézethez, ahol immár nyolc éve dolgozom.
A személyiségemre óriási hatást gyakorolt az ösztöndíj és a város is. Beleszerettem Firenzébe és azóta többször is visszatértem már a városba. A város összes múzeumát, templomát (több mint 50) többször végigjártam, kávéztam éjfélkor a Piazza Republicán az Edison könyvesbolt kávézójában. Megismerkedtem a reneszánsz mûvészet legfontosabb mûveivel és életre szóló barátságok is születtek. Az ösztöndíj megtanított az önállóságra is. Azt hiszem, hogy Firenzében sikerült igazából felnõnöm.

Mi volt a legpozitívabb élményed?

Nem tudnék választani, annyi volt. Bár kevés pénzbõl kellett kijönnöm, mivel a szállás majdhogynem teljes egészében elvitte a 400 eurós ösztöndíjat, azért nem szenvedtem hiányt semmiben. A kiérkezésem elsõ hétvégéjén már egy Fiorentina - AC Milan meccsen találtam magam (1:1 lett a vége). A legpozitívabb élményem azonban az volt, amikor barátnõmmel (aki jelenleg a feleségem) az ösztöndíj végén 10 napos túra keretében Dél-Olaszországba kirándultunk és végigjártuk Sziciliát, Vulcano és Stromboli szigetét, Nápolyt. Tényleg fantasztikus idõszak volt. Sokat zenéltünk, gitároztunk együtt az olasz barátokkal. Rajtuk keresztül ismerkedtem meg egy bizonyos Jeff Buckley nevû elõadó zenei munkásságával is, ami a mai napig inspirál dalszerzéskor.

kelesandor2

Mennyire volt módod megismerkedni a helyi szokásokkal?

Inkább csak olaszos dolgokról tudok beszélni, amelyek ízére sikerült ráérezni. Ilyen volt a reggeli kávé és péksütemény a kisebb kávézókban reggel, vagy említhetném a menza utáni fûben fekvést a parkban, vagy az esti, esetenként éjféli kávézást. Elsajátítottam az olaszos életmódot, amit aztán az ösztöndíjat követõen próbáltam a hazai gyakorlatba is átültetni. Érdekes, hogy mind a mai napig, ha Olaszországba érkezem, úgy érzem, mintha hazaérkeznék. Ismerem a szabályokat, az embereket, a gesztusaikat. Számomra mindig Olaszország marad a kedvenc.

Jelenleg mivel foglalkozol és hogyan tudod ebben hasznosítani a kinti tapasztalataidat?

Mivel még mindig azzal foglalkozom, amibe kint belefogtam, vagyis az édesvízi mészkõ képzõdmények geokémiai és szedimentológiai vizsgálatával, így mind a mai napig hasznosítom és hasznosítani is fogom a Firenzében tanultakat. Míg tíz éve zöldfülû hallgatóként jártam Firenzében, addig tavaly, már meghívott elõadóként térhettem vissza Toszkánába, találkozhattam egykori tanáraimmal és velük együtt tarthattam kurzust a doktorandusz hallgatóknak. Azokban a folyóiratokban publikálhatok, amikre hallgató koromban még gondolni sem mertem volna. Két éve egy a kutatási területemmel kapcsolatos egyetemi kurzust is akkreditáltattam, így a kutatási tapasztalataimat átadhatom a hallgatóknak az ELTE-n és a Szegedi Tudományegyetemen is. Jelenleg több hallgatóm is foglalkozik az édesvízi mészkövekkel BSc, MSc, PhD kutatások keretei között. Ami pedig Olaszországot illeti, jelenleg is épp egy olaszországi képzõdményekkel foglalkozó cikken dolgozom.

Mit tanácsolsz a leendõ ösztöndíjasoknak?

Mindenképp javaslom minden hallgatónak, hogy egyszer legalább próbáljon szerencsét külföldön és erre az Erasmus ösztöndíj kiváló lehetõséget nyújt. Élvezzék és használják ki minden percét, építsenek szakmai kapcsolatokat, barátságokat. Ha Olaszországba mennek, akkor vigyenek átalakítót a konnektorokhoz :).

Ha újra pályázhatnál, megtennéd?

Igen, és újra Firenzébe adnám be a pályázatom. Mert Firenze a legjobb hely fare un giro ("tenni" egy kört).

 


Kapcsolódó anyagok:
Név Megjegyzés Típus Méret