Megújul honlapunk!

Sok-sok elõkészítõ munka és gondos tervezés után hamarosan új honlappal jelentkezünk.

Erasmus + LELLE projekt - TANULJUNK MEG TANULNI!

Ugye hallottuk már, hogy az egyetem nem az életre készít fel? Ugye sokan hallottuk és tapasztaltuk, hogy az állásinterjúkon és a munkában nem a tananyagot kérdezik, hanem a kompetenciáinkat vizsgálják? Felmerült már bennünk a kétség, hogy nem tudunk kritikusan gondolkodni, nem vagyunk jó probléma megoldók? És éreztük már valaha azt, hogy az alkalmazott tanulási stratégiánk nem hatékony?

Zöld tanulmányút - Nemzetközi projektben vesz részt az IMRO-DDKK

Nagykanizsa öko-szemléletû vállalkozásaival és intézményeivel ismerkedtek a napokban török, görög és litván szakemberek egy nemrég indult projekt keretében, amelyhez az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. is csatlakozott. A kétéves együttmûködés célja egy nemzetközi innovációs központ és tudásbázis létrehozása Törökországban.

Pokolian jól szerepelt a Gyulai szalámija Brüsszelben

Kivitelének növekedését reméli a Gyulahús Kft. attól, hogy a Nemzetközi Íz és Minõség Intézet két aranycsillaggal díjazta egyik termékét.

Tegnap még tanulni jártak oda, ma dolgozni

Interjú a Bosch duális képzésében részt vevõ három fiatallal. Alig két hete végeztek, de máris két munkanappal a hátuk mögött beszélgettünk.

Társadalmi innovációs versenyek lebonyolítását segítõ kézikönyvet készítettek a Pannon Egyetemen

Az Európai Bizottság által meghirdetett ERASMUS+ Program keretében megvalósuló „I-SICS – Nemzetközi Társadalmi Innovációs Verseny Hallgatóknak és Felnõttképzésben Résztvevõknek” címû projekt célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülõ társadalmi problémákra, és ösztönözzük õket, hogy társadalmilag felelõsségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplõi legyenek helyi közösségüknek.

Frissdiplomások a munkaerõpiacon: téveszmékkel indulnak
Frissdiplomások a munkaerõpiacon: téveszmékkel indulnak

A Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetének tanszék vezetõje szerint a fiataloknak irreális elképzeléseik vannak a leendõ elsõ munkahelyükrõl. Sok pénzre és vezetõ beosztásra számítanak, de ez csak nagyon ritkán valósulhat meg rögtön a munkába álláskor. Dr. Kunos István úgy látja, hogy a hallgatók álláspiacra való felkészítésében komoly szerepük van az egyetemek és cégek közötti együttmûködéseknek, amelyek segíthetnek abban, hogy a fiatalok reálisabban lássák a munka világát.

Új képzési lehetõség a facility management szakmának

Õsszel startol az öt nyelven elérhetõ Facility Management Academy. Az Erasmus+ forrásból finanszírozott e-learning felület hiánypótló szolgáltatás lesz: lehetõvé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást.

Macedóniában nyerõ a debreceni diákok vállalkozásötlete

A dóczysok reklámozták a legjobban fiktív cégüket angol nyelven.

Rendhagyó vállalkozói kurzust indít az SZTE

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit ötleteik megvalósításában 2017 szeptemberétõl. Az SZTE Gazdaságtudományi Karán induló új kurzus célja a vállalkozói lét ösztönzése és a hallgatói ötletek megvalósításának elõsegítése.

A Monguz kapta idén az Alma Mater díjat

Tizenkettedik alkalommal adták át a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater presztízsdíját. Az elismerést idén a Monguz Információtechnológiai Kft. vehette át.

Tempus Üzleti Kávéház a Lego és az Ericsson közremûködésével

Miben különböznek a mentor és a szakmai vezetõ feladatai? Milyen készségekkel és kompetenciákkal rendelkezik egy jó mentor? Hogyan érdemes kiválasztani a mentorokat és szakmai vezetõket? Hogyan készíthetõk fel a mentorok a hallgatókkal való együttmûködésre? Milyen plusz segítséget igényelnek a külföldi szakmai gyakorlatos fiatalok? Milyen hozadéka lehet a munkahelyi mentorprogramoknak a cég egészét tekintve? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Lego és az Ericsson szakembereinek közremûködésével.

A jövõ munkavállalóját ma képzik

Vajon miért jelent kihívást a munkáltatóknak, hogy megszerezzék és megtartsák az Y generációs munkavállalókat? Miben különböznek az 1982 és 1995 között született fiatalok munkaerõ-piaci elvárásai az elõzõ generációk prioritásaitól? Hogyan tudják a munkáltatók elérni a legtehetségesebb pályakezdõket, és hogyan tudják kihasználni a fiatalokban rejlõ potenciált? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a legutóbbi Tempus Üzleti Kávéház kerekasztal-beszélgetésének résztvevõi.

Intelligens felsõoktatási-vállalati együttmûködés

Hétfõn reggel, a miskolctapolcai Calimbra Hotel konferenciatermében tartott sajtónyilvános megnyitóval útjára indult az „Intelligens felsõoktatási-vállalati együttmûködés a tudás és versenyképesség érdekében” elnevezésû program.

TEMPUS ÜZLETI KÁVÉHÁZ - Fókuszban a szakmai gyakorlatos hallgatók mentorálása
TEMPUS ÜZLETI KÁVÉHÁZ - Fókuszban a szakmai gyakorlatos hallgatók mentorálása

Miért érdemes és mikor szükséges a szakmai gyakorlatos hallgatók számára mentort biztosítani? Miben különböznek a mentor és a szakmai vezetõ feladatai? Milyen készségekkel és kompetenciákkal rendelkezik egy jó mentor? Hogyan érdemes kiválasztani a mentorokat és szakmai vezetõket? Hogyan készíthetõk fel a mentorok a hallgatókkal való együttmûködésre? Milyen plusz segítséget igényelnek a külföldi szakmai gyakorlatos fiatalok? Milyen hozadéka lehet a munkahelyi mentorprogramoknak a cég egészét tekintve?

A családi vállalkozások és a kkv-k támogatásával javítható a foglalkoztatási arány

A családi vállalkozások és az egyre rugalmasabb foglalkoztatási keret, a hazai foglalkoztatási adatokban komoly szerepet játszhatnak.

Idén is Tempus stand a Personal Hungary HR kiállításon

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Personal Hungary emberierõforrás-menedzsment szakkiállítást a 2016. november 16. és 17. között. A legnagyobb hazai HR kiállításon a szakmai elõadások, workshopok és pódiumbeszélgetések mellett lehetõség nyílik a résztvevõk számára a tapasztalatcserére és új szakmai kapcsolatok kialakulására is.

Veszprémiek a vendéglátás jó híréért

A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémbõl indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképzõ Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetû – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

Új stratégia az európai polgárok készségeinek fejlesztéséért - New Skills Agenda
Új stratégia az európai polgárok készségeinek fejlesztéséért - New Skills Agenda

2025-re Európában az állások feléhez magasan képzett munkaerõre lesz szükség. Ehhez hasonlóan a betöltendõ állások 90 százalékához szükség lesz digitális ismertekre. Hol tartunk jelenleg ebben a folyamatban? Hogyan fogjuk ezt az Európai Unióban elérni?

A munka alapú tanulás minõségbiztosítása a tanulási eredmény alapon szervezett szakmai gyakorlatokkal

A Tempus Közalapítvány 2016 augusztusában kutatást indított annak vizsgálatára, hogy azok a szakképzõ intézmények, amelyek mobilitásaik során már eredményesen alkalmazzák a tanulási eredmény alapú gondolkodást, átültetik-e ezt a hazai szakmai gyakorlatok szervezésébe és megvalósításába is.

Visegrádi Négyek találkozója Nyíregyházán

Szeptember 22-23-án a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. látta vendégül a partnerországok turisztikai szakembereit, a „Promóció a turizmusban – együttmûködési lehetõségek a V4 kisvárosai között a versenyképesség növelése érdekében" c. projekt keretében.

Új applikáció segíti mostantól a nõvéreket

Az Erasmus+ program támogatását elnyerte egy új, gerincbetegek kezelését segítõ fejlesztés alatt álló alkalmazás.

Erasmus program

Elsõsorban a hátrányos helyzetû fiatalokat szeretné a munkaerõpiacra juttatni a Szombathelyi Képzõ Központ által koordinált magyar-osztrák-olasz-angol konzorcium. Ennek érdekében speciális tréninget és tananyagot dolgoztak ki. A 211 ezer eurós uniós támogatást elnyert projekt zárórendezvényét ma tartották Szombathelyen.

Vállalkozó egyetemek Magyarországon - Az OECD HEInnovate kutatás elsõ tapasztalatai
Vállalkozó egyetemek Magyarországon - Az OECD HEInnovate kutatás elsõ tapasztalatai

Hogyan lehet egy egyetem vállalkozó? Mit jelent ez a 21. században? Mi a HEInnovate? Miért vállalkozott néhány egyetem, hogy nemzetközi és magyar szakértõi csoportok vizsgálják intézményük vállalkozásfejlesztõ és innovációskutatási potenciálját? Erre ad választ az alábbi rövid összefoglaló.

Miért keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon?
Miért keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon?

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cégek, vállalkozások szívesen alkalmaznak olyan fiatalokat, akik nemzetközi ösztöndíjprogramokban, illetve külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt. Az Európai Bizottság 2014 õszén közzé tett hatásvizsgálatából pedig egyértelmûen kiderül, hogy az egykori Erasmus ösztöndíjasok kifejezetten keresettek a munkaerõpiacon.

Szegedi az év diákvállalkozása

Szegedi iskola képviseli Magyarországot azon a svájci nemzetközi versenyen, melyen diákcégek vetélkednek az év vállalkozása címért. A waldorfosok felnõtt színezõkkel díszített tárgyakat készítenek, ezzel nyertek itthon.

Mûvészek a gazdaságban – nemzetközi tréning a KIKK-nél

Európai együttmûködés keretében hét ország mûvészei, valamint helyi cégek bevonásával május végén egyhetes tréninget tartottak Pécsett annak érdekében, hogy elõsegítsék a mûvészeti tevékenység, valamint a gazdaság együttmûködését.

Nemzetközi összefogás a fiatalok munkaerõ-piaci útkereséséhez és boldogulásához

A projekt célja egy olyan tréningprogram kidolgozása, amely 16-36 év közötti, alacsony iskolai végzettségû, tanulási nehézségekkel és szociális zavarokkal küzdõ álláskeresõ fiataloknak ad esélyt a felzárkózásra. Nem csak õk, hanem a velük foglalkozó szakemberek is speciális képzést igényelnek, hogy együttmûködésük valóban hatékony legyen.

Olasz konyhában az orosházi tiszás tanárok

Elismert, aranyérmes séfekkel fõzött együtt és gyakorolta a szakmát az olaszországi Gradoban Gyenge Edit szakács oktató és Béres Enikõ pincér oktató, az orosházi Tisza Kálmán iskola két pedagógusa.

Végzetes lehet a generációváltás

A hazai KKV-szektort meghatározó családi vállalkozások többségét a rendszerváltást követõen alapították. A vezetõket érintõ generációváltás problémája is egy hullámban, a következõ öt év során éri el õket. Márpedig a nemzetközi tapasztalatok szerint a családi vállalkozások kétharmada nem él túl egy ilyen váltást, egy ekkora mértékû, az egész szektorra kiterjedõ bedõlés pedig komoly gazdasági és társadalmi kockázatot rejt magában - hívja fel a figyelmet dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem dékánja. A családi vállalkozások vezetõinek szóló képzést dolgoz ki a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségével közösen.

Mit kínál az Europass a HR-eseknek?
Mit kínál az Europass a HR-eseknek?

„Egy gombnyomással a saját céges CV-adatbázisba illeszthetõek az Europass formátumban érkezett önéletrajzok” – mondta új, a munkaadókat célzó fejlesztésükrõl a HR Spiritnek Szabó Csilla. A Tempus Közalapítvány Europass koordinátorával az Europass 10 éves születésnapja apropóján beszélgettünk az "EU legnépszerûbb dokumentumáról". Tavaly Magyarországról 1,3 millióan töltöttek ki ilyen önéletrajzot, és 10-bõl átlagosan 4 álláspályázat így érkezik a munkaadókhoz.

Hazai diákok kaptak európai elismerést
Hazai diákok kaptak európai elismerést

Europass mobilitási igazolványt vehetett át 18, a Siemens duális rendszerû szakképzésében tanuló fiatal december 10-én. A diákok három hetet töltöttek a Siemens németországi tanmûhelyeiben, ahol szakmai ismereteik mellett nyelvtudásukat is fejleszthették. A finanszírozás az Európai Unió oktatást és képzést támogató Erasmus+-programjának támogatásával, a Tempus Közalapítvány közremûködésével valósult meg.

Mit kezdjünk az Y generációval a munkaerõpiacon?
Mit kezdjünk az Y generációval a munkaerõpiacon?

Az 1980 után született fiatalokat megszerezni és megtartani is nehéz a munkáltatóknak. Pedig az Y generáció tagjai okosak, nyitottak és tehetségesek – állították a Tempus Üzleti Kávéház résztvevõi, akik azt is megerõsítették, hogy a nemzetközi ösztöndíjprogramokban részt vett fiatalok olyan készségekkel rendelkeznek, amelyek nagyon is keresettek a munkaerõpiacon.

Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass
Nem csak külföldi munkavállaláshoz jó az Europass

10 éves az EU legnépszerûbb dokumentuma, amelyet hazánkban egymillióan használnak.

Európai Uniós oktatási anyag készül - Új projekten dolgozik az OTP Fáy András Alapítvány

Az Európai Unió Erasmus+ Programjának keretei között valósul meg az a 3 éves, „O.K.+ 2007-2014” elnevezésû projekt, amely a közép-európai fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére, továbbá az Európai Unióval kapcsolatos ismereteik bõvítésére koncentrál. A projekt szakmai irányítását és koordinálást az OTP Fáy András Alapítvány végzi, mely 2-2 szlovákiai és romániai magyar tannyelvû oktatási intézménnyel mûködik együtt.

Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon - Segítünk õket megtalálni!
Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerõpiacon - Segítünk õket megtalálni!

A Tempus Közalapítvány is részt vett a 12. Personal Hungary Emberierõforrás-menedzsment Szakkiállításon, ahol bemutattuk az Europass dokumentumokat, a cégek és oktatási intézmények együttmûködési lehetõségeit és az Erasmus Alumni szolgáltatásait is.

Personal Hungary Emberierõforrás Szakkiállítás 2015
Personal Hungary Emberierõforrás Szakkiállítás 2015

Idén tizenkettedik alkalommal kerül sor Magyarország legnagyobb HR-es rendezvényére, a Personal Hungary Emberierõforrás-menedzsment Szakkiállításra.

Tempus Üzleti Kávéház - Y generációs fiatalok toborzása és megtartása
Tempus Üzleti Kávéház - Y generációs fiatalok toborzása és megtartása

FÓKUSZBAN: Erasmus+ hallgatók a munkaerõpiacon 2015. november 26.

Fókuszban a festõszakma

Tíz ország képviselõi találkoztak a Vörösmarty Szakképzõ Iskolában. A cél a festõ szakma képzési anyagának, oktatási módszereinek harmonizálása.

Külföldi vérkeringésben a Budai Nagy Antal Gimnázium

Az angol nyelvû, kétéves Erasmus programban való részvételre egy bolgár iskolától kapott felkérést a gimnázium.

Izgalmas verseny a BGF-en

Milyen digitális banki szolgáltatásokat várnak el az ügyfelek a jövõben? Mivel lehet felkelteni az „Y” és „Z” generáció figyelmét egy befektetési képzés iránt?

Erasmus+ Program a duális szakképzés támogatására

Magyarországon az Szht. és a szakképzési törvény módosítása alapján megindult a vállalati gyakorlati szakképzéshez kapcsolódó tanulószerzõdéses rendszer kiterjesztése. Ehhez az úgynevezett „duális” képzési rendszerhez egyre több vállalat kapcsolódik, azonban fontos feladat a rendszer további fejlesztése, illetve a bevont vállalatok számának további növelése.

Tõzsér Béla kutatásai vonzzák ide a diákokat

A mostani szélsõséges idõjárás már a klímaváltozás jele. Tõzsér Béla szekszárdi energiagazdálkodási szakmérnök szerint ezért bõven van tennivalónk, de vannak lehetõségeink is.

Játsszuk el az állásinterjút!

Több más mellett a fogyatékkal élõk spanyolországi, mezõgazdasági gyakorlatának a támogatásával, illetve a fiatalok munkaerõ-piaci helyzetének drámapedagógiai eszközökkel való segítésével foglalkozó, EU-s projektek kapták meg a Tempus Közalapítvány Nívódíját.

140 000 tanulószerzõdéses gyakorlati helyet biztosítanak az európai cégek

Több mint negyven cég és egyéb szervezet csatlakozott június 22-én az Európai Bizottság által koordinált tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez.

Nemzetközi konferencia a munka alapú tanulásról
Nemzetközi konferencia a munka alapú tanulásról

A statisztikai adatok alapján azokban az országokban alacsonyabb a fiatalkori munkanélküliség, amelyekben a gyakornoki vagy duális rendszer nagyobb arányban van jelen. Az európai NetWBL hálózat célja a munka alapú tanuláshoz kapcsolódó jó példák, projektek feltérképezése és terjesztése. A június 11-12-én Budapesten megrendezett konferencián a jó gyakorlatok mellett a szervezõ országok, Ausztria, Románia és Magyarország szakképzési rendszereinek duális elemei álltak a középpontban.

Tempus Üzleti Kávéház - Hogyan profitálhat cége a pályakezdõk nemzetközi tapasztalataiból?
Pályázás könnyen és akadálymentesen - az Europass dokumentumok segítségével
Pályázás könnyen és akadálymentesen - az Europass dokumentumok segítségével

Nemcsak az álláskeresésnél, de egy-egy pályázat elkészítésénél is elengedhetetlen, hogy rendszerezett, átlátható formában nyújtsuk be anyagainkat.

Egyetemek és cégek: szemléletváltással a valódi együttmûködésekért
Egyetemek és cégek: szemléletváltással a valódi együttmûködésekért

„Az oktatás és a gazdaság együttmûködése azért is nagyon fontos, mert ettõl a két szektortól függ az EU jövõje” – fogalmazott Navracsics Tibor EU biztos a 2015. március 5-6-án Brüsszelben megrendezett 6. Üzleti és Egyetemi Fórum megnyitóján.

Ahol a képzés és a gazdaság összekapcsolódik
Ahol a képzés és a gazdaság összekapcsolódik

Mára rendkívül fontossá vált a cégek és az oktatási intézmények közötti folyamatos kommunikáció, melyre a Tempus Közalapítvány rendezvényei is lehetõséget teremtenek. Annak érdekében, hogy a rendezvényeink, tartalmaink az Önök érdeklõdésének megfelelõek legyenek, szükségünk van arra, hogy megismerjük a témával kapcsolatos igényeiket, véleményüket. Kérjük, hogy töltsék ki az alábbi kérdõívet legkésõbb 2015. május 5-ig, ezzel is segítve munkánkat!

Siemens-passzus a szakmai életbe
Siemens-passzus a szakmai életbe

Europass mobilitási igazolványban részesült a Siemens duális szakképzésében részt vevõ tizenhárom tanuló. Az Európai Unió Erasmus+ programja által finanszírozott szakmai gyakorlat részeként a fiúk három hetet töltöttek a Siemens mülheimi (németországi) tanmûhelyében, ahol szakmai ismereteik továbbfejlesztése mellett nyelvtudásukat is gyarapították.

Új elem az Europass dokumentumcsaládban: motivációs levél
Új elem az Europass dokumentumcsaládban: motivációs levél

Szinte bármilyen állásra vagy ösztöndíjra pályázunk manapság, elõfeltétel, hogy személyes motivációnkat is kifejtsük. Hogy ennek megírása se jelenthessen akadályt, az Europass kibõvítette portfólióját, így az Europass motivációs levél megjelenésével már minden dokumentumot elérhetünk egy helyen az álláskereséshez.

Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók
Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók

Az Európai Bizottság hatásvizsgálatából kiderül, hogy a külföldi tapasztalatokkal rendelkezõk jóval elõnyösebb helyzetben vannak a munkaerõpiacon.

Hány feladatot tud elvégezni egy szállodai alkalmazott?
Hány feladatot tud elvégezni egy szállodai alkalmazott?

Eredetileg csak egy uniós támogatással lebonyolított képzési program lezárását tervezték, de egy német szakértõnek köszönhetõen a hagyományos szakmai képzés átfogó kritikájává alakult egy a napokban tartott tihanyi rendezvény.

Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a munka világában?
Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a munka világában?

A munkaerõpiac felõl egyre erõsebb elvárás a magas szintû nyelvtudás és a nemzetközi trendek ismerete, ezért az uniós ösztöndíjprogramokban való részvétel a hallgatók és a munkáltatók számára egyaránt értéket jelent.

Az Erasmus+ és a Sixt Magyarország
Az Erasmus+ és a Sixt Magyarország

Március 4-ig lehet pályázni az Erasmus+ programra, melynek keretében a Sixt autókölcsönzõ is fogad pályakezdõket, így a projektben részt vevõ munkatársak saját nyelvükön üdvözölhetik a külföldi ügyfelek egy részét.

Duális szakképzés, munkahely már egyetem alatt

Mai összeállításunkban azt magyarázzuk el, hogy mi is az a duális képzés és mire jó? Pár gyakorlati példán keresztül bemutatjuk, hogyan lesz jóval nagyobb eséllyel biztos munkahelye még a diploma megszerzése elõtt az egyetemre, fõiskolára jelentkezõnek, ha ebben a formában tanul. Az is kiderül, hogy miért éri ez meg a cégeknek? Mert megéri, bizony.

Európa egyik leginnovatívabb intézménye a Kodolányi
Európa egyik leginnovatívabb intézménye a Kodolányi

A magyar felsõoktatásban elsõ és egyetlen intézményként a Kodolányi János Fõiskola (KJF) PIQ&Lead™ módszere a Magyar Termék Nagydíj után január 19-én az Európai Minõségügyi Szervezet "Minõség-Innováció 2014" díját is elnyerte. Az európai innovációs díjat dr. Szabó Péter, a KJF rektora Finnország budapesti nagykövetétõl, Pasi Tuominentõl vette át. A korábbi években az elismerést olyan cégek is elnyerték, mint a svéd Volvo Trucks és a finn Metsä.

Csaknem 800 hallgató tanulhat duális képzésben 2015-tõl
Csaknem 800 hallgató tanulhat duális képzésben 2015-tõl

Csaknem 800 hallgató kezdheti felsõoktatási tanulmányait duális képzésben 2015 szeptemberétõl - mondta el Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár december 16-án Budapesten. Hozzátette: a számadatok nagyon biztatóak, hiszen 17 felsõoktatási intézmény jelezte, hogy indítana duális képzést, és eddig több mint 200 vállalattal kötöttek megállapodást.

Pécsi mûvészek új utakon
Pécsi mûvészek új utakon

A Kreatív Ipari Klaszter segítségével Pécs mûvészei új nemzetközi együttmûködésbe kapcsolódhatnak be. A „Break-In the Desk” elnevezésû projekt célja, hogy a mûvészek alkotóerejét és egyedi szemléletét a gazdasági innováció szolgálatába állítsa a „mûvészi beavatkozás” (Artistic Intervention) módszerével. Az Erasmus+ pályázati vállalás végrehajtása során országonként húsz-húsz mûvész képzésében veszünk részt.

Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a magyar munkaerõpiacon?
Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a magyar munkaerõpiacon?

Ezzel a címmel rendeztek beszélgetést a Tempus Üzleti Kávéház ez évi utolsó találkozóján. Kamasz Melinda moderálásával arra keresték a választ, hogy többre értékeli–e a munkaerõpiac a külföldi tapasztalattal rendelkezõ pályakezdõket és milyen kompetenciái fejlõdnek a leendõ munkavállalóknak a külföldi tanulmányi félév vagy szakmai gyakorlat során.

Duális képzést indít a BGF és a Siemens
Duális képzést indít a BGF és a Siemens

2014. december 8-án együttmûködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Fõiskola és a Siemens Zrt., így 2015 szeptemberétõl a világ egyik vezetõ technológiai cégénél tölthetik szakmai gyakorlatukat a BGF duális képzésben részt vevõ hallgatói.

Az Erasmus Alumni segít a toborzásban

Új szolgáltatást kínál a Tempus Közalapítvány cégeknek, vállalkozásoknak, intézményeknek és nonprofit szervezeteknek. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végzõ közalapítvány jelenleg 5500 fõt számláló Alumni hálózattal rendelkezik, amelynek tagjai nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ, korábbi Erasmus ösztöndíjas hallgatók.

Tempus Üzleti Kávéház - Fókuszban: Mennyit ér a nemzetközi tapasztalat a magyar munkaerõpiacon?

Többre értékeli a munkaerõpiac a külföldi tapasztalattal rendelkezõ pályakezdõket? Mely kompetenciái fejlõdnek a leendõ munkavállalóknak a külföldi tanulmányi félév vagy szakmai gyakorlat során? Hogyan profitálhatnak ebbõl a magyar munkavállalók?

Könnyebben kapnak munkát a volt Erasmus hallgatók

Az Európai Bizottság hatásvizsgálatból kiderül, hogy a külföldi tapasztalatokkal rendelkezõk jóval elõnyösebb helyzetben vannak a munkaerõpiacon.

A BGF-en találkozik a világ
A BGF-en találkozik a világ

Tíz európai és ázsiai országból érkeztek finn, román, holland, vietnámi, cseh, olasz, német, török és bolgár nemzetiségû hallgatók a Budapesti Gazdasági Fõiskolára (BGF), hogy a magyar résztvevõkkel együtt szakmai elõadások, projektfeladatok, céglátogatások keretében ismerkedjenek meg a felelõs multikulturális szervezetirányítással.

A gyakorlat minimum elvárás
A gyakorlat minimum elvárás

A munkaadóknál szinte már alapvetõ követelmény, hogy a pozícióra jelentkezõ fiatal rendelkezzen hasonló szakterületen szerzett gyakorlattal. Egyre több cég pedig fontosnak tartja az „utánpótlás-nevelést”, ezért gyakornoki programot indít, jellemzõen végzésközelben járó egyetemistáknak.

Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei
Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei

A Széchenyi István Egyetem „Határtalan építészet 3” név alatt futó két éves Leonardo da Vinci mobilitási programja 2014. május 31-én sikeresen befejezõdött. Ennek eredményeképpen az Egyetemen végzett 13 friss diplomás építész végezhetett féléves építésztervezõi szakmai gyakorlatot Európa számos, eltérõ profilú építészirodájában.

160 fiatallal kötött tanulmányi szerzõdést az Audi
160 fiatallal kötött tanulmányi szerzõdést az Audi

160 tanulóval kötött szerzõdést az Audi Hungária, a végzõsök 80-90 százaléka a szakképzés végén várhatóan állásajánlatot kap az autógyártól.

Mol-tanszék indul a Miskolci Egyetemen
Mol-tanszék indul a Miskolci Egyetemen

Nemzetközi szintû szakemberek képzésére fókuszál a Mol Csoport és a Miskolci Egyetem, a felsõoktatási intézmény és az olajipari társaság közös tanszéket indít az egyetem mûszaki földtudományi karán - közölte az egyetem az MTI-vel csütörtökön.

Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen
Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen

Az élelmiszeripar, a gépészet, az informatika és a vendéglátás területén is a munkaerõ-piaci igényeknek megfelelõ képzéseket indít az egyetem.

Hogyan fogadhatnak a cégek külföldi gyakornokot?
Hogyan fogadhatnak a cégek külföldi gyakornokot?

Évente közel 500 külföldi hallgató érkezik Magyarországra az Erasmus program keretében, hogy hazai cégeknél és szervezeteknél teljesítsenek szakmai gyakorlatot. Ezt a létszámot jelentõsen lehetne növelni. A Tempus Üzleti Kávéház 2014. május 14-ei rendezvényén ennek lehetõségeirõl beszélgettek, és a munkáltatók szemszögébõl ismerhették meg az érdeklõdõk a külföldi gyakornokok fogadásának gyakorlati hasznát.

Nemzetközi szakmai gyakorlati helyek adatbázisa, ahol a cégek és a külföldi gyakornokok találkoznak
Nemzetközi szakmai gyakorlati helyek adatbázisa, ahol a cégek és a külföldi gyakornokok találkoznak

A Tempus Közalapítvány International Student Placement Database – nemzetközi szakmai gyakorlati helyek adatbázisa – néven új angol nyelvû szolgáltatást kínál azoknak a cégeknek, akik külföldi szakmai gyakorlatos hallgatókat szeretnének fogadni.

Alkalmazottak leszünk, pedig cégvezetõk is lehetnénk
Alkalmazottak leszünk, pedig cégvezetõk is lehetnénk

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kirívóan kevesen, mindössze a fiatalok 3,7 százaléka kezd saját vállalkozásba, miközben 5-6 éven belül a vállalkozói szektorban generációváltásra lesz szükség. A fiatalok szeretnének vállalkozni, de borúlátóak, és inkább a biztosra mennek, pedig az álomvállalkozás megvalósításához kockáztatni kell. A segítséget a jó példák bemutatása, a fennálló lehetõségek kiaknázása és egy trójai faló jelentheti.

Egyre több diákot fogad a miskolci Bosch-gyár
Egyre több diákot fogad a miskolci Bosch-gyár

Továbbfejleszti a tanmûhelyét a Bosch, és egyre több diákot fogad a miskolci gyárában. A tervek szerint a 2015-ös tanévben már 96 diák gyakorlati képzését tudják ellátni a miskolci Bosch-gyárban.

Nem minden sablonnal válunk sablonossá
Nem minden sablonnal válunk sablonossá

Önéletrajzot írni sokak számára nyûg. A frissen végzett fiatalok sokszor nem tudják, hogy mire kíváncsi a munkáltató, mit érdemes kiemelni egy CV-ben. A munkaerõ kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Randstad Hungaryhez rengeteg pályakezdõtõl érkezik önéletrajz, az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokról a cég tanácsadója, Lékai Tünde beszélt.

A TÜV Rheinland tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel
A TÜV Rheinland tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel

A magyar mérnöki tudás szélesítésére, a gyakorlati képzés erõsítésére és a fenntartható fejlõdés gondolatának elmélyítésére tudásközpontot hozott létre a TÜV Rheinland az Óbudai Egyetemmel közösen.

A külföldi diploma a rugalmasság bizonyítványa
A külföldi diploma a rugalmasság bizonyítványa

Tanulj így! – Amíg egy feladatot megoldasz, el is sajátítod a leckét. Külföldi diplomával könnyû az álláskeresés – ezt mutatja két fiatal sikere. Nem azért, mert dániai iskoláik rangosabbak a hazaiaknál, hanem mert a nemzetközi cégeknek, amelyektõl ajánlatokat kaptak, rugalmasságukat bizonyítja, hogy otthonuktól távol tanultak.

Holland, francia és dán egyetemmel indított mesterképzést a DE
Holland, francia és dán egyetemmel indított mesterképzést a DE

Három európai egyetemmel közösen indított mesterképzést a Debreceni Egyetem (DE) Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az Erasmus Mundus Fenntartható takarmányozás címû mesterképzés négy európai egyetem: a holland Wageningeni Egyetem, a francia EI Purpan Egyetem, a dán Aarhus Egyetem és a Debreceni Egyetem kettõs diplomát adó képzése, amely az Európai Unió 100 százalékos finanszírozásával valósul meg.

Egész életen át tartó tanulás
Egész életen át tartó tanulás

Mintegy harminc külföldi tanár és diák vendégeskedett Kaposváron az Eötvös szakközépiskolában, az 'Egész életen át tartó tanulás' program keretében. A fiatalok a késõbbiekben akár kaposvári cégeknél is tölthetik majd gyakornoki idejüket.

Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában
Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában

Az elmúlt év végén írta alá a Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely önkormányzata, valamint a térség hat meghatározó vállalata azt a megállapodást, amely megalapozza a gépészmérnökképzést. Szombathelyen a jövõ év szeptemberében szeretnék elindítani a mérnökképzést. A szakindítási szándék hátterében a kormányhatározattal kiemelt jármûipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központot alkotó cégek kezdeményezése áll.

Informatikus hallgatók a mély vízben
Informatikus hallgatók a mély vízben

Céges kutatás-fejlesztési laborokban valós problémákon dolgozhatnak budapesti mérnökhallgatók, így már diákként értékes munkatapasztalatokat szerezhetnek.

Megduplázódott az Europass önéletrajz felhasználóinak száma
Megduplázódott az Europass önéletrajz felhasználóinak száma

Több mint 770 ezer magyar Europass önéletrajzot töltöttek ki 2013-ban – csaknem kétszer annyit, mint az elõzõ évben. Legszívesebben az idegen nyelvet beszélõ pályakezdõk használják, akik már felismerték, hogy az Europass sablon használata nem feltétlenül jelent sablonos pályázatot.

Közös képzést indít a Kecskeméti Fõiskola és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Fõiskolával együttmûködve duális rendszerû képzést indít a gépészmérnöki alapszak gazdasági gépészmérnök szakirányán – közölte Ailer Piroska, a Kecskeméti Fõiskola rektora szerdán az intézmény nyílt napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Duális képzés a Boschnál: megtérül az oktatásba fektetett pénz
Duális képzés a Boschnál: megtérül az oktatásba fektetett pénz

Az OECD a héten hozta nyilvánosságra Magyarországról szóló, legfrissebb jelentését. Ebben a szervezet megállapítja: a bevezetett duális szakképzésben fontos szerepet játszanak a céges tanmûhelyek: az, hogy a diákok cégeknél, szakemberek mellett sajátíthatják el a szakmájukat, segít a késõbbi elhelyezkedésben.

Indul az EGT Alap ösztöndíjprogram - 3 millió euró oktatási együttmûködésekre
Indul az EGT Alap ösztöndíjprogram - 3 millió euró oktatási együttmûködésekre

A jövõben Norvégiába, Izlandra vagy Liechtensteinbe is utazhatunk tanulmányi célú tapasztalatszerzésre az EGT Alap támogatásával. Tavasztól a közoktatásban, felsõoktatásban, valamint szakképzésben érintett intézmények pályázhatnak különbözõ együttmûködések megvalósítására. Az EGT Alap új forrásokat jelent a hazai oktatás számára, és mintegy 3 millió euró keretösszegbõl biztosítja a diákok és tanárok mobilitását.

Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU
Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU

A magyarországi és romániai KKV-k számának növelése a célja annak az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci programnak, melynek keretében a Budapesti Gazdasági Fõiskola, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével vállalkozási alapismereteket oktató francia e-learning tananyagot adaptált a hazai és romániai vállalkozási környezetre.

'Nem kávét fõzünk vagy fénymásolunk, hanem valódi munkát végzünk'
'Nem kávét fõzünk vagy fénymásolunk, hanem valódi munkát végzünk'

Hogyan mûködik a duális szakképzés Németországban? Miért választják a diákok ezt a képzési formát? Utánajártunk.

Taroltak a magyar cégek a zöldiroda-versenyen
Taroltak a magyar cégek a zöldiroda-versenyen

Európa legzöldebb irodáit díjazták pénteken Brüsszelben az Irodai zöld innovációk konferencián. Négy kategóriában is magyarok nyertek. Az elsõ Európai Zöld Iroda Versenyen hat ország 22 szervezete indult mikro, kis, közepes és nagy iroda, valamint civil és közintézmény kategóriában.

Német diákok is jönnek gyakornoknak a repülõtérre
Német diákok is jönnek gyakornoknak a repülõtérre

A Sixt Magyarország (Wallis Autókölcsönzõ Kft.) ügyfélköre összetételét tekintve rendkívül változatos, azonban közülük is kiemelkedõ mértékben vannak jelen a német anyanyelvû bérlõk. A Liszt Ferenc Nemzetközi repülõtéren található Sixt irodában nemrég német fiatalok gyakornokoskodtak.

Versenyelõny felsõoktatási együttmûködésekkel
Versenyelõny felsõoktatási együttmûködésekkel

„Nincs gazdasági növekedés az oktatás kiterjesztése nélkül” – mondta Sándorné dr. Kriszt Éva, Magyar Rektori Konferencia társelnöke a Tempus Közalapítvány konferenciáján. Az Üzlet és felsõoktatás a 21. században - versenyelõny a nemzetközi felsõoktatási együttmûködések révén címû rendezvény célja az volt, hogy áttekintsék a cégek és felsõoktatási intézmények közötti együttmûködési formákat.

Az élethez kell egy kis vállalkozókészség!
Az élethez kell egy kis vállalkozókészség!

Hogyan ösztönözheti az iskola a fiatalok vállalkozóvá válását? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy sikeres vállalkozó? Szükséges-e vállalkozókészség az életben való boldoguláshoz? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a Tempus Közalapítvány konferenciáján, ahol Leonardo, Grundtvig és Erasmus programokban, illetve szakértõi tanulmányutak keretében megvalósult projektek képviselõi adták át tapasztalataikat a vállalkozókészség fejlesztésével kapcsolatban.

Európai elismerés a Siemens duális képzését végzõ tanulóknak
Európai elismerés a Siemens duális képzését végzõ tanulóknak

Tavaly szeptemberben egy osztállyal indította el a Siemens duális képzéses rendszerét, idén pedig már két szakmában közel 40 tanuló részesült az oktatás ezen formájában az EU Leonardo-programjának támogatásával. A képzésben részt vevõk száma, a Siemens modern tanintézményének átadásával, néhány éven belül 130 fõre nõhet - jelentette be Dale A. Martin, a cég elnök-vezérigazgatója Budapesten. Dr. Szûcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetõje Europass mobilitási igazolványt nyújtott át a képzésben részt vevõ diákoknak.

Elengedhetetlen a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat
Elengedhetetlen a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat

A hazai szakemberek és a munkáltatók arra próbálják felhívni a fiatalok figyelmét, hogy már tanulmányi idejük alatt érdemes szakmai gyakorlatra szert tenni, a munkatapasztalattal rendelkezõ frissdiplomásokat ugyanis elõnyben részesítik a munkavállalásnál. A szeptember 26-án startolt kétnapos HVG Állásbörzén 150 kiállító ötezernél is több képzési és állásajánlattal, karrierépítést támogató elõadásokkal, személyes tanácsadásokkal, valamint próbainterjú és próbanyelvvizsga lehetõségével várja a látogatókat.

Versenyképesség nemzetközi együttmûködéssel
Versenyképesség nemzetközi együttmûködéssel

A Tempus Közalapítvány igazgatója szerint a külföldi kitekintés a személyiségfejlõdés és a karrierépítés szempontjából is fontos. A munkaerõpiac felõl ugyanis egyre erõsödik az elvárás a magas szintû nyelvtudás és a nemzetközi trendek ismerete irányába, amelynek remek eszköze az uniós ösztöndíjprogramokban való részvétel. A versenyképes tudás elérésének kulcsát Tordai Péter a felsõoktatási intézmények és a gazdasági szereplõk szorosabb együttmûködésében látja.

Bombabiztos állás kezdõnek: duális mûszaki képzés
Bombabiztos állás kezdõnek: duális mûszaki képzés

Biztosabb a diplomások elhelyezkedése, mint máshol, a képzés végén ott a valós munkalehetõség a Mercedesnél és további több mint egy tucat cégnél, a Kecskeméti Fõiskola a duális képzésének partnereinél. - Kovács András cikke

Erasmus szakmai gyakorlat – Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek
Erasmus szakmai gyakorlat – Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek

Szabó Dániel még meg sem kapta a diplomáját, mégis tárt karokkal várják a tanácsadó cégek. Erre meg is van minden okuk: kitartó, több nemzetközi cég esettanulmány versenyét megnyerte, és többféle külföldi munkatapasztalattal is rendelkezik. Ezek közül az elsõ az Erasmus szakmai gyakorlat volt.

Szeptember 27-én Kutatók Éjszakája
Szeptember 27-én Kutatók Éjszakája

Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája. Szeptember utolsó péntekén összesen közel 60 helyszín várja az érdeklõdõket. A megszokott kedvencek mellett számos új tudományos programon vehetünk részt.

Létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége
Létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvûségért és az ifjúságpolitikáért felelõs biztos, valamint a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelõs kollégája, Andor László az idén Lipcsében megrendezésre kerülõ WorldSkills versenyen jelentették be, hogy létrejött a tanulószerzõdéses gyakorlati képzés európai szövetsége. A szövetség az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását tûzte zászlajára.

Nemzeti díjat nyert a Békés Megyei Kormányhivatal Leonardo projektje
Nemzeti díjat nyert a Békés Megyei Kormányhivatal Leonardo projektje

Az európai vállalkozásösztönzési díj magyar gyõztese a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Vállalkozás-keltetõ programjával.

Mit ér a szakmunkás az álláspiacon?
Mit ér a szakmunkás az álláspiacon?

Múlt hétvégén szakmunkás világbajnokságot rendeztek Lipcsében. Ennek kapcsán néhány gondolat a "kétkezi" szakmák értékérõl Karácsony Zoltántól.

Uniós intézkedések az ifjúsági munkanélküliség leküzdésére
Uniós intézkedések az ifjúsági munkanélküliség leküzdésére

2013 márciusában a 27 uniós országban 5,7 millió fiatal munkanélküli volt, ebbõl 3,6 millió az euróövezetben. Az ifjúsági munkanélküliség aránya a 27 uniós tagállamban 23,5%, az euróövezetben pedig 24% volt, ami az elõzõ hónaphoz képest viszonylag csekély változást, a 2012-es márciusi értékhez képest azonban 0,9, illetve 1,5 százalékpontos növekedést jelent. 2013 márciusában a legalacsonyabb arány Németországban és Ausztriában (mindkét ország esetében 7,6%), illetve Hollandiában (10,5%) volt tapasztalható, míg a legnagyobb munkanélküliségi arányról Görögország (2013 januárjában 59,1%), Spanyolország (55,9%), Olaszország (38,4%) és Portugália (38,3%) számolt be. (Forrás: Eurostat)

"NI-Train", brassói diákok a debreceni National Instruments vállalatánál

A brassói Colegiul Tehnic Remus Radulet energetikai szakközépiskola diákjai 2013 júniusában 3 hetes szakmai gyakorlatot töltenek a debreceni National Instruments vállalatánál. E kezdeményezés hosszas egyeztetések után jöhetett létre a gazdákodó szervezet és a romániai intézmény között. A brassói iskola azon Leonardo Mobilitási Programjai, ahol Magyarországot jelölték meg célországként, egészen 2006-ig nyúlnak vissza.

Mindenre felkészít az egyetem, csak a munkára nem
Mindenre felkészít az egyetem, csak a munkára nem

A Deloitte nemzetközi felmérése szerint nem alkotnak homogén csoportot az úgynevezett „Y generáció” tagjai (azaz a 80-as évek végén, illetve a 90-es évek elején születettek), mert eltérõen viszonyulnak a munkához, és másként ítélik meg a munka és a szabadidõ optimális egyensúlyát. A felmérésben részt vevõ magyar diákokra általában igaz, hogy vonzónak tartják a multinacionális vállalatokat, de sokan nem reálisan mérik fel saját munkaerõ-piaci lehetõségeiket.

Az Europass önéletrajz használata ma már szinte alapkövetelmény
Az Europass önéletrajz használata ma már szinte alapkövetelmény

Ha Nyugat-Európában egy állásra jelentkezõnek nincs Europass életrajza, az olyan, mintha nem is pályázott volna – véli Feleki Katalin. A Work Force munkaerõ-közvetítési üzletág vezetõjét az ilyen formátumú önéletrajzokkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük.

A külföldi tapasztalat emberileg és szakmailag is nagyon jót tesz
A külföldi tapasztalat emberileg és szakmailag is nagyon jót tesz

Lendíthet az ember karrierjén egy Finnországban elkészített magyar lecsó? Sipos Dóra, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetés és szervezés mesterszakának hallgatója saját bõrén tapasztalta meg, hogy igen.

A Cedefop munkaerõ-piaci elõrejelzéseirõl: áttekintés, módszertan és értékelés
A Cedefop munkaerõ-piaci elõrejelzéseirõl: áttekintés, módszertan és értékelés

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) 2008 óta készít európai szintû, középtávú munkaerõ-piaci elõrejelzéseket, melyekben a készségszükséglet és –kínálat várható tendenciáira vonatkozóan fogalmaz meg becsléseket és javaslatokat.

Új formát kapott az Europass önéletrajz!
Új formát kapott az Europass önéletrajz!

Áramvonalasított grafikai megjelenítés, letisztultabb forma és sok új funkció jellemzi a megújult Europass CV-t. Hogy melyek a legfontosabb változások? Eláruljuk.

Bruegel Intézet: Okos megoldások a növekedés beindítására
Bruegel Intézet: Okos megoldások a növekedés beindítására

A gazdasági válságból való kilábalás egyetlen járható útja az EU tagországok számára a növekedés forrásainak megtalálása. A növekedés beindításának lehetõségeirõl, gazdaságpolitikai eszközeirõl szól a brüsszeli Bruegel kutatóintézet (Georg Zachman szerzõségével) tavaly év végén publikált tanulmánya, amelynek címe: Smart choices for growth.

"We mean business", avagy mi komolyan gondoljuk az üzletet

Az Európai Bizottság „We mean business” elnevezéssel indította útjára 2012-ben kampányát, melynek célja, hogy a vállalatokat gyakornokok fogadására ösztönözze. Ez azért is nagyon idõszerû, mert a fiatalkori munkanélküliség az egész Unió területén aggasztó méreteket öltött, és nem titkoltan ennek visszaszorítását várják a kezdeményezéstõl.

A szakmák új világa – Ismerd meg az új OKJ-t!
A szakmák új világa – Ismerd meg az új OKJ-t!

Új tájékoztató oldal indult a www.okjnet.hu címen, mely a 2012-ben megújult Országos Képzési Jegyzékben szereplõ szakképesítések szakmai- és vizsgakövetelményeit felhasználva segít a szakmaválasztásban, illetve részletesen bemutatja a Magyarországon megszerezhetõ szakképesítéseket.