Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Pécsi művészek új utakon

A Kreatív Ipari Klaszter segítségével Pécs művészei új nemzetközi együttműködésbe kapcsolódhatnak be. A „Break-In the Desk” elnevezésű projekt célja, hogy a művészek alkotóerejét és egyedi szemléletét a gazdasági innováció szolgálatába állítsa a „művészi beavatkozás” (Artistic Intervention) módszerével. Az Erasmus+ pályázati vállalás végrehajtása során országonként húsz-húsz művész képzésében veszünk részt.
Pécsi művészek új utakon

A feladat, hogy a művészi látásmódot a vállalati innováció szolgálatába állítsuk. A művészeket és a kreatívokat a program során eljuttatjuk vállalatokhoz, ahol sajátos látásmódjukkal megfigyelhetik a szervezetek tevékenységét. A cél a művészi beavatkozás eredményeként létrejövő termék-innováció, illetve a termelési folyamat, vagy a munkakörnyezet innovációja. A művészek számára a vállalati munka újfajta területet, inspirációt jelenthet, ami alapján a saját művészetük is tovább fejlődhet. Ez a világban több helyen létezik, de elszigetelt jelenség. A mostani projekt különlegessége, hogy mindez egy európai hálózatban fog megvalósulni, melyben összesen több mint 100 művész vesz részt. A képzés után ők kikerülnek vállalatokhoz, és pilot projektekben vesznek részt. A végső cél a folyamatos értéknövelő beavatkozás, a projekt lezárulta után is.

 

 

A folyamat a vállalati és művészi igények európai szintű felmérésével kezdődik, majd a tananyagfejlesztés és a tréning módszertanának kifejlesztése (ez a KIKK Egyesület egyik fő feladata) után országonként 20-20 művész három hónapos távoktatáson vesz részt, közülük három-négy egy próba-projekt részese lehet egy külföldi vállalatnál (Córdobában illetve Rómában). Fontos célkitűzés, hogy a módszer fontosságát megértessük a döntéshozókkal (városvezetőkkel, kamarákkal) és a kidolgozott metodológiát kiajánljuk más szervezeteknek, gyakorlati megvalósításra.

 

A projekt időtartama 36 hónap. Vezető partner a Materahub (Matera, Olaszország) további partnerek: Collage Arts (London, Egyesült Királyság), Provincial Consortium for Economic Development of Córdoba (Córdoba, Spanyolország), Link Campus University (Róma, Olaszország), Aalto University (Helsinki, Finnország), Sibiu Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (Nagyszeben, Románia), Municipality of Rome (Róma, Olaszország), EUROMEDINCULTURE(s) (Marseille, Franciaország), Rinova Ltd. (London, Egyesült Királyság) és a KIKK Egyesület (Pécs, Magyarország).

 

A KIKK Egyesület nagy lehetőségnek tartja, hogy Pécs városa részt vehet egy ilyen nagy ívű európai programban, amely a művészet és gazdaság újszerű együttműködési lehetőségeit dolgozza ki.

 

Forrás: Pécsma