Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Olasz konyhában az orosházi tiszás tanárok

Elismert, aranyérmes séfekkel főzött együtt és gyakorolta a szakmát az olaszországi Gradoban Gyenge Edit szakács oktató és Béres Enikő pincér oktató, az orosházi Tisza Kálmán iskola két pedagógusa.
Olasz konyhában az orosházi tiszás tanárok

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Marco Polo G.E.I.E.–vel együttműködve Erasmus+ uniós pályázat keretében olaszországi mobilitási programot szervezett gyakorlati szakoktatók továbbképzésének megvalósítására.  A program célja az volt, hogy a duális képzésben oktatók nemzetközi körülmények között szerezzenek szakmai gyakorlatot, hogy ezáltal magasabb színvonalú oktatást biztosítsanak a diákoknak.

 

A Gyulai Szakképzési Centrum Tisza Kálmán Szakképző Iskolája és Kollégiuma két oktatója a pályázat nyerteseiként április 10-16-a között vett részt a képzésben. "Óriási lehetőség volt számunkra ez a szakmai tanulmányi út, hiszen egészen komplex ismereteket szereztünk az olasz gasztronómia világáról, a receptek összeállításától az ételek tálalásáig. Lehetőségünk volt megnézni egy olasz húsüzemet, a Pittaro borpincészetet, és ha már bor, akkor mellé a Consorzio Montasio – Montasio Társulást, ahol különböző sajtokat állítanak elő" - számolt be a tanulmányi útról Béres Enikő.

 

"Olyan olasz vendéglátó üzleteket is megnézhettünk, ahol a legmodernebb felszereltségű berendezésekkel dolgoznak. Mindeközben ízelítőt kaptunk a környék jellegzetes ízvilágú ételeiből és italaiból. Hatalmas élmény volt számunkra, hogy kipróbálhattuk magunkat egy elismert olasz séf, Sergio Mian mellett, aki Monte Carloban aranyérmes lett a Grand Cordon D’Or de la Cuisine Francaise főzőversenyen. Mian séf célja elsősorban a tudás átadása, és a tradicionális friuli konyha népszerűsítése. Gyakorlati feladataink közé tartozott egy étel elkészítése, amihez saját magunknak kellett felkutatni a környéken a legjobb alapanyagokat. Segítő tolmácsként és oktatóként mindvégig mellettünk volt Alessandro Arena, Magyarországon élő olasz séf" - fogalmazott a Tisza Kálmán iskola pincér oktatója.

 

A mobilitásban résztvevő oktatók saját, küldő iskolájukban előadást tartanak az út szakmai tapasztalatairól. A cél a korábban megszerzett ismeretek felújítása és olyan új információkkal való kiegészítése, mely segít megismerni az új eszközöket, technológiákat és nemzetközi trendeket. A résztvevők Europass mobilitási igazolványt kaptak a továbbképzésről.

 

Forrás: OrosCafé