Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Zöld tanulmányút - Nemzetközi projektben vesz részt az IMRO-DDKK

Nagykanizsa öko-szemléletű vállalkozásaival és intézményeivel ismerkedtek a napokban török, görög és litván szakemberek egy nemrég indult projekt keretében, amelyhez az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. is csatlakozott. A kétéves együttműködés célja egy nemzetközi innovációs központ és tudásbázis létrehozása Törökországban.
Zöld tanulmányút - Nemzetközi projektben vesz részt az IMRO-DDKK

Az európai, környezettudatos fiatal vállalkozókat és startupokat támogatná az a törökországi székhelyű, nemzetközi innovációs központ és tudásbázis, amelynek létrehozásán török, görög, litván és kanizsai szakemberek – az IMRO-DDKK munkatársai – dolgoznak. A projekt júniusban indult, első lépéseként tanulmányutakon vesznek részt a partnerek.

 

Az első állomás Nagykanizsa volt. Cseke Bencétől, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. külügyi koordinátorától megtudtuk: „Hangsúlyoztam is a törököknek, hogy lehet zöld centert építeni, de mi inkább kékek vagyunk. Ebből is következik, hogy a városnak azt a fajta, hihetetlenül gazdag és színvonalas vízkezelési ipari hátterét próbáltuk bemutatni, amellyel büszkén kiállhatunk a nemzetközi közvélemény elé és egyenes derékkal mondhatjuk azt, hogy mi ebben egyedülállóak vagyunk.”

 

A vendégek megismerhették a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tevékenységét, valamint olyan cégeket, mint a Hidrofilt, de jártak a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Zöld Kampuszán is. A tanulmányutak célja a tapasztalatcsere – a partnerek ősszel Görögországba, majd Litvániába utaznak.

 

A kanizsai programot záró sajtótájékoztatón elhangzott: a résztvevők értékes tapasztalatokkal gazdagodtak: pozitívan fogadták például, hogy a magyar „zöld” vállalkozásoknak nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is van életterük. Az Erasmus+ programban támogatott projekt vezetőpartnere Törökország. A Global Environment Organization képviseletében Oğuz Tutal külügyi koordinátor hangsúlyozta: „A projektet két év alatt valósítjuk meg, A tanulmányi utak után a stratégiai tervezés szakaszába lépünk, majd szakmai látogatások következnek képzőintézmények és szakemberek bevonásával.”

 

A Nemzetközi „Zöld” Vállalkozások Innovációs Központ elsősorban konzultációs-tanácsadói és szakképzési-felnőttképzési tevékenységet folytatna, amit hosszabb távon egész Európára kiterjesztenének a projektpartnerek.

***

Forrás: Kanizsa Újság

Fotó: Shutterstock