Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Jó példák

Mindig jól jön egy gyakornok

Az egri Supra Vita Nyelviskola évek óta fogad gyakornokokat az Erasmus program keretében. Jelenleg két külföldi hallgatót látnak vendégül, de 2014-ben további három fiatal érkezik hozzájuk. A nyelviskola több külföldi felsõoktatási intézménnyel ápol jó kapcsolatot, ezzel biztosítva, hogy folyamatosan érkezzenek szakmai gyakorlatos hallgatók az intézményhez.

A tapasztalatokról Vitai Judit, a nyelviskola képzési vezetõje mesélt.

Honnan jött az ötlet, hogy külföldi hallgatókat fogadjanak szakmai gyakorlatra?

Ma, amikor akkora kincs a munkaerõ, nem tudok elképzelni olyan kisvállalkozást, vagy akár mamutcéget, ahol ne jönne jól egy (vagy több) fiatal, aki jobban ért a számítógépes programokhoz, mint az elõzõ generáció; valaki, aki friss, új színt hozhat a céghez, remek, korszerû marketing ötleteket, vagy akár az adott munkahely, szakma az õ hazájában ismert módszereit. Egyúttal ingyen, munkaidõben, akaratlanul is karban tartja az irodai dolgozók nyelvtudását a puszta létével. Amióta nekünk ilyen jó tapasztalatunk van a témában, számos üzleti partnernek én küldtem át a hozzám beérkezett önéletrajzokat, és igyekszem rábeszélni õket, hogy vegyék igénybe ezt a kölcsönösen elõnyös lehetõséget.

Önöknél hogy indult ez a folyamat?

Évekkel ezelõtt történt, hogy a Tempus Közalapítvány kiadványában olvastunk egy cikket az Erasmus szakmai gyakorlatról, és nagyon megtetszett nekünk a kezdeményezés. Nem csalódtunk, nagyon pozitív élmény és tapasztalat volt, és azóta is élünk a lehetõséggel. Egy nyelviskolában az egyik legnehezebb dolog behozni az autentikus nyelvhasználatot és más kultúrák ismeretét, elfogadását. Ebben segítenek a külföldi fiatalok: sokféle módon színesítik a kínálatunkat és a napi munkát. De a kollégák nyelvtudását is karban tartja az, hogy angolul szervezik és értékelik a feladatokat. Továbbá úgy gondoltuk, hogy a külföldi hallgatóknak is hasznos szakmai tapasztalatot jelenthet a nálunk eltöltött szakmai gyakorlat.

Hogyan láttak neki a megfelelõ gyakornok felkutatásának?

A közalapítvány továbbította a szakmai gyakorlati hely felhívásunkat Európa nemzeti irodáinak. Akinek szimpatikus volt az önéletrajza, azzal Skype-on is felvettem a kapcsolatot. A nemzeti irodáknak eljuttatott e-mail végül a Rigai Tanárképzõ Egyetemhez is eljutott, és az egyik ottani koordinátor keresett meg azzal, hogy egy hallgatót küldenének hozzánk.

Milyen tapasztalataik vannak az Erasmus szakmai gyakorlattal kapcsolatban?

Azóta is csak pozitív tapasztalataink vannak. Sok dolgozni, tanulni és fejlõdni vágyó hallgató talált meg bennünket. Az érkezõ gyakornokot elsõsorban én mentorálom, rendszeres konzultációkat tartunk, de közben napi szinten egyeztetnek velük a teendõkrõl a rutinos, ügyes fiatal magyar kollégáim, és a szaktanárainkkal együtt dolgoznak. Egy éve határoztuk el, hogy egy kolléganõ kiemelt feladata lesz a koordinálásuk; olyan kollégát választottunk, aki korábban maga is Erasmus gyakornok volt fél évig. Õ nem szakmailag irányítja õket, sokkal inkább odafigyel arra, hogy minden szempontból be tudjanak illeszkedni. Segít megoldani a szállásukat, a problémáikat, odafigyel a munkaidejükre és az idõbeosztásukra is.

Mit tanácsol azoknak a cégeknek, amelyek szakmai gyakorlatos hallgatók fogadását tervezik?

Érdemes elõre átgondolni, hogy kire van szükségünk, és idõt szánni a jelentkezõk szelekciójára.
Második lépésként tegyünk meg mindent, hogy segítsük a beilleszkedését; véleményem szerint nagyon komolyan kell venni, hogy legyen mentora a hallgatónak, fontos, hogy legyen egy ember, akit a gyakornok vasárnap este nyolckor is felhívhat, ha valami problémája van. Azt gondolom, hogy nyitottnak kell lennünk a hozzánk érkezõ gyakornokok iránt, hiszen sokkal több pozitív, mint negatív oldala van egy ilyen együttmûködésnek; szakmailag és emberileg nagyon hasznos tapasztalat.

supravita.hu

 

Kapcsolódó témák:

Hallgatók fogadása szakmai gyakorlatra