Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Jó példák

Gazdálkodj okosan - Tréningsorozat a közösségi mezőgazdálkodás fejlesztésért

A közösségi mezőgazdálkodás egyre elterjedtebb nálunk is, egyre többen tartják ugyanis fontosnak, hogy megbízható forrásból származó élelmiszerhez jussanak. A rendszerben gazdálkodók és vásárlók alkotnak közösséget, így segítve egymást, ami mindkét fél számára előnyökkel jár: a vásárló megbízható forrásból származó zöldséghez és gyümölcshöz jut, a gazdálkodó pedig kiszámítható, rendszeres jövedelemre számíthat a megtermelt áruért.

 

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesületének központi szerepe van a témával kapcsolatos információ terjesztésében és a tudás átadásában. 2014-ben indult Erasmus+ stratégiai partnerség projektjük célja a közösségi gazdaságok mûködésének megismertetése. A felnõtt tanulók képzését középpontba állító együttmûködésrõl Perényi Zsófiával, a projekt koordinátorával beszélgettünk.

 

Hogyan fogalmazódott meg bennetek, hogy a közösségi mezõgazdaság témáját dolgozzátok fel a projektben? Mi az egyedi, innovatív benne?

2009 óta foglalkozunk a közösségi mezõgazdálkodás népszerûsítésével. Több elõadást és mûhelymunkát szerveztünk már nemzetközi és hazai projekteknek köszönhetõen, de azt tapasztaltuk, hogy a mûködéssel kapcsolatos gyakorlati ismeretek is szükségesek ahhoz, hogy az elsõ közösségi gazdaságok megerõsödjenek. Más szervezetek is ezt tapasztalták Európában, ezért született meg a Légy a részese! képzéssorozat ötlete, amelyhez hasonló még nem létezett. A sorozat négy modulban veszi végig a közösségi mezõgazdálkodás legfontosabb gyakorlati ismereteit.

Innovatívnak mondható a képzéssorozat egésze is, hiszen az informális és nem formális módszerek újszerû elemeit alkalmaztuk, a résztvevõket a gyakorlatban is segítõ eszközökkel, pl. tervezõi segédlettel láttuk el. Fontos kiemelni, hogy a képzések egyaránt szóltak gazdálkodóknak és fogyasztóknak, így elõsegítve a párbeszédet és az együttmûködést a két fél között.

 

A projekt témája hogyan illeszkedik a Tudatos Vásárlók Egyesületének profiljához?

Mi már 2002 óta népszerûsítjük az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. Ezen belül a fenntartható élelmiszerfogyasztás egy kiemelt terület. Ehhez kapcsolódóan láttuk azt, hogy a közösségi mezõgazdálkodás egy olyan megoldás, ami egyaránt elõnyös a vásárlóknak és a gazdálkodóknak is. A vásárlók megbízható forrásból származó élelmiszerhez juthatnak a rendszernek köszönhetõen, míg a gazdák egész szezonban biztosak lehetnek abban, hogy egy közösség tõlük vásárol. Egyesületünk a közösségi mezõgazdálkodás nemzetközi és európai hálózatának „választmányában” is részt vesz, valamint aktív szerepet vállal a magyar közösségi mezõgazdálkodással foglalkozó hálózat koordinációjában is.

Emellett az utóbbi években a felnõttoktatás egyre fontosabb eszköz az egyesület életében, mert úgy látjuk, hogy az érdeklõdõk rengeteg információt tudnak elérni a fenntartható fogyasztás témájában, de a gyakorlati tudásátadással és a motiválással kevesen foglalkoznak még. Ezért a képzéssorozat kifejlesztése is jól illeszkedett az egyesület tevékenységeihez.

 

Kik lesznek a felhasználói az elkészült eredményeknek?

A képzéssorozat moduljait három országban (Magyarország, Csehország és Románia) teszteltük. Ide elhívtunk kezdõ és már tapasztalt gazdálkodókat és fogyasztókat egyaránt, hogy kipróbáljuk, miként mûködik a képzési program. A felnõtt tanulóktól közvetlenül érkezõ visszajelzések nagyon fontosak voltak, mert a tréning anyagok és az azt segítõ eszközök (például kiadvány, tréneri kézikönyv) ezek alapján lettek véglegesítve minden országban. Ezek elérhetõek lesznek a partnerszervezetek oldalain magyarul, csehül, románul, angolul és franciául, ezért reméljük, hogy a képzési programot nemcsak a partnerek tudják majd megismételni, hanem a témával foglalkozó szervezetek új országokban is adaptálni tudják majd azt.

 

Ez volt az elsõ nemzetközi projektetek? Projektkoordinátorként mit tanultatok a projekt menedzselése során?

Már korábban is koordináltunk nemzetközi együttmûködéseket, ezért az ott megszerzett tapasztalatokat jól tudtuk használni az Erasmus+ projekt esetében is. Egyik ilyen, az évek során kialakult módszerünk a belsõ beszámoltatás. A projekt elvárásaitól függetlenül minden félévben végeztünk egy belsõ tartalmi és pénzügyi beszámolót, ahol azt ellenõriztük, hogy a partnerek miként haladnak a megvalósítással. Ezekhez a beszámolókhoz kötöttük a partnerek támogatásának utalását. A módszer sokat segít abban, hogy koordinátorként megelõzzük a megvalósítást fenyegetõ problémás helyzeteket és a partnerek is könnyebbnek ítélték a négyalkalmas beszámolót, mint egy vagy két nagyobbat.

Koordinátorként fontos volt belátni, hogy minden partner más munkakultúrával, tapasztalattal és háttérrel rendelkezik, ezért érdemes rugalmasnak lenni. Ahhoz végig ragaszkodtunk, hogy a kommunikáció rendszeres legyen a partnerek között (skype hívások, management meetingek) és a projekt eredményei is fontos mérföldkövek voltak, viszont a megvalósítás módjában igyekeztünk figyelembe venni a helyi szükségleteket.

 

Mi volt számodra a leginspirálóbb a projektmunka során?

Nagyon jó együttmûködés alakult ki a partnerek között, kifejezetten jó volt egy ilyen motivált nemzetközi csapattal dolgozni, ahol mindenki sok érdekes és hasznos inputot rakott a képzéssorozat és az azt segítõ eszközök kidolgozásába. Emellett inspiráló volt a képzéssorozat sikere. Már az elsõ tréningre többszörös volt a túljelentkezés, és a tréning felnõtt tanulói a késõbbiekben is kifejezetten motiváltak voltak. Már alig vártuk a közös képzési alkalmakat velük. Nagy sikernek tartjuk, hogy még a helyszínen létrejöttek olyan együttmûködések, amelyeknek köszönhetõen új közösségi gazdaságok indultak és indulnak a közeljövõben.

 

A projekt címe: Légy a részese! Közös európai tréningsorozat a közösségi gazdálkodás fejlesztéséért

Projekt idõtartama: 24 hónap

Koordinátor: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Együttmûködõ partnerek: PRO-BIO Liga (Csehország); CRIES (Románia); URGENCI (a közösségi mezõgazdálkodás nemzetközi hálózata)

 

A cikk megjelent a Pályázati Pavilon 2016. őszi számában.

Fotó: Shutterstock