Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Jó példák

A gyakornoki lehetőségekkel mindenki jól jár - Gyakornoki hely hazai és külföldi hallgatóknak

A katedráról nem lehet érzékeltetni az éles helyzetekkel járó „füstszagot” – vallja Kármán László, a Monguz Kft. ügyvezető igazgatója, aki ezért évek óta gyakornoki programmal támogatja az egyetemistákat. Tavaly a cég az Erasmus+ programhoz is csatlakozott, így már nemcsak magyar, hanem külföldi diákoknak is lehetőséget tud biztosítani a tapasztalatszerzésre – a legtehetségesebbeknek pedig arra is, hogy elhelyezkedjenek.

 

A Monguz Kft. a közgyűjteményi informatika és a tudásmenedzsment területén tevékenykedik immár két évtizede. Legismertebb terméke a Qulto integrált könyvtári rendszer, melyet az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel közösen fejlesztett, mostanra viszont annak kizárólagos fejlesztőjévé vált. A cég idén megkapta a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater presztízsdíját, melyet azért ítélt oda az öregdiák szervezet, mert a Monguz Kft. kiemelt foglalkoztatója az egyetemen végzett hallgatóknak. 

 

A Monguz Információtechnológiai Kft. vezetése nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a diákokat bevonják a cég szakterületének megismerésébe, munkatapasztalatot biztosítva számukra a könyvtári és múzeumi informatika, a szoftver- és webfejlesztés, valamint a digitális bölcsészet területén. 

 

„Cégünk a kulturális és kreatív iparban dolgozik. Legfontosabb erőforrásunk a kollégák fejében lévő tudás és kreativitás, ezt hasznosítjuk termékfejlesztéseink során és egyéb projektjeinkben is” – magyarázta Kármán László. „Az egyetemen sokféle kompetencia megszerzésére nyílik lehetőség, de a katedráról nem lehet érzékeltetni azt a „füstszagot” ami az éles helyzetek velejárója. A mentorprogrammal, a cégeknél tölthető gyakorlattal és a gyakornoki lehetőségekkel mindenki jól jár: az egyetem kurrens elemekkel színesítheti a képzést, a hallgatók ízelítőt kapnak a tanulás utáni életből, mi pedig egy állásinterjúhoz képest sokkal jobban megismerhetjük a hallgatókat, hogy aztán munkalehetőséget ajánlhassunk a legtehetségesebbeknek.”
 

Arra a kérdésre, hogy miért támogatják a szegedi hallgatókat, Kármán László azt mondta, így lehetőség van visszaadni valamit annak az intézménynek, ahol ő és kollégái többsége is tanult. „Annak idején nekünk is jól jöttek volna hasonló lehetőségek” – tette hozzá.

 

A céget két éve regisztrálták az erasmusintern.org oldalon, tavaly pedig csatlakozott is a nemzetközi Erasmus+ programhoz, így a magyar hallgatók mellett immár a külföldieknek is gyakorlati helyet tudnak biztosítani. Szoftverfejlesztőknek és könyvtári informatikusoknak van itt lehetősége gyakorlatot szerezni, illetve kipróbálni magát éles munkahelyzetben. „Alapvetően Közép- és Kelet-Európa régióit célozzuk meg, de szívesen fogadunk máshonnan is jelentkezőket. Eddig Lengyelországból, Görögországból és Törökországból érkeztek gyakornokaink. A program legnagyobb nehézségét a nyelvi akadályok jelentik, azonban erre is találtunk megoldást, és már tervezzük a nyelvi képzéseket” – mondta Kármán László. 

 

„Évek óta dolgozunk azon, hogy a hazai piacra fejlesztett megoldásainkat Qulto márkanév alatt nemzetközi szinten is értékesítsük. Ehhez a Monguz Kft-nek is nemzetközivé kellett válnia. A külföldi érdekeltségekkel, a partnerekkel való kommunikációt megkönnyíti, ha a hazai irodáinkon belül is napi szinten jelen van az idegen nyelv használata” – érzékeltette az ügyvezető igazgató, hogy nekik milyen előnyük van ebből az együttműködésből. A fiataloknak is megéri azonban ez a munka, közülük a legtehetségesebbeknek ugyanis szintén tudnak állást ajánlani. Ők szerencsés esetben akár a saját szülővárosukba visszatérve is folytathatják a Szegeden megkezdett munkát.

 

A Monguz Kft. rendszeresen keres az aktuális feladatokra alkalmasnak tűnő hallgatókat az Erasmus+ program honlapján található kereső segítségével, de szép számmal akadnak direkt jelentkezők is. Jelenleg a program résztvevőinek egyharmada tud elhelyezkedni a cég nemzetközi érdekkörén belül, vagyis minden harmadik Erasmus+ programos hallgató állást talál ennek a gyakorlatnak köszönhetően.

 

SZEGEDI KRISZTINA újságíró

Fotók: Kármán László, Shutterstock

A cikk a Pályázati Pavilon 2017. őszi számában jelent meg.